Ideahipun voittajat Krista Masri, Joanna Saad-Sulonen, Sanna Marttila ja Nadia Lund-Iivonen.

Ideahippu-voittajaksi valittiin Taitopiiri

Ideahippu-kilpailun voittajakolmikko valittiin 6.6.2014 Ideaklubilla Helsingin Kaupunkiverstaalla. Jaetulle toiselle sijalle valittiin tiedettä, erityisesti biologiaa popularisoiva BioHackLab sekä muistoja ja kaupunginosatarinoita keräävä Tarinat talteen -roadshow. Voittajaksi valittiin vertaisoppimista edistävä Taitopiiri, jossa käytännön taidot ja kirjaston aineistot voidaan yhdistää. Tuomariston mukaan Taitopiirin voi toteuttaa nopeasti missä tahansa kirjastossa ja se osallistaa kaupunkilaisia vahvasti. Taitopiirissä kaupunkilaiset oppivat toinen toisiltaan.

Tuomaristoon kuuluneen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan kaikki finalistit toteuttivat kirjastolle tärkeitä arvoja.

– Ihmisen elämässä on tärkeää, että iloitaan ja rakastetaan mahdollisimman paljon. Kolme parasta ehdokasta pohjautuvat näille arvoille. Taitopiiri yhdistyy luontevasti kirjaston tietoihin ja tukee hauskasti elinikäistä oppimista, Viljanen sanoi.

Voittajaidean keksijätiimi saa käyttöönsä Kaupunkiverstaan tilat yhdeksi illaksi. Ydinkeskustan Kaupunkiverstas on työpaja, jossa voi käyttää muun muassa 3D-tulostinta, vinyylileikkuria tai grafiikkatyöpistettä.

Voittajatiimiä edustaneet Aalto-yliopiston tutkijat Sanna Marttila ja Joanna Saad-Sulonen pohtivat, että palkintoilta Kaupunkiverstaalla voisi toimia Taitopiirin ensimmäisenä kokeiluna. Etenkin 3D-tulostimen käyttö kiinnosti.

– On hienoa, että tällaisissa tilaisuuksissa saa palautetta ja kaikupohjaa omille ajatuksille. Meille oli tärkeää, että kaupunkilaisina vastaamme kirjaston kutsuun. Kilpailuun osallistuminen oli vähintä, mitä voimme tehdä, Marttila sanoi.

Biohacklabin keksijä Krista Masri ja Tarinat talteen -roadshow’n kehittänyt Nadia Lund-Iivonen kertoivat uusia ideoita pulpahtelevan joka päivä – usein myös yöllä.

Kirjasto haki huhtikuussa Ideahippu-kilpailun avulla ideoita palveluidensa kehittämiseen. Kilpailuun ilmoitettujen 82 idean joukosta valittiin jatkoon 10, jotka pääsivät esittelemään ideansa tuomaristolle ja yleisölle Ideaklubilla 6.6.2014. Kolmen voittajaidean kesken jaettiin 10 000 euron rahoitus. Ideoita ryhdytään toteuttamaan syksyn 2014 aikana. Ideahippu oli osa Keskuskirjastohankkeen osallistavaa toimintaa.

Teksti ja kuvat: Iina Soininen