Malmin kirjaston remontti valmistuu huhtikuun viimeisellä viikolla.

Remontoitu Malmin kirjasto avataan 24. huhtikuuta

Remontin avainasemassa ovat esteettömyys, akustiikka sekä tilojen muunneltavuus. Ideoita ja toiveita on kerätty Malmin kirjaston henkilökunnalta ja asiakkailta.

Kirjaston äänimaisemaa parannetaan kokolattiamatoilla, valaisimilla ja akustiikkaseinillä. Akustiikan parantaminen mahdollistaa esimerkiksi sen, että lasten puolella voidaan pitää askartelukerhoa samalla, kun monitoimisalissa on käynnissä satutunti ilman, että toisesta olisi häiriötä toiselle. Remontissa on käytetty paljon vanhoja hyviä huonekaluja hyödyksi. Niistä on tehty helposti siirreltäviä, tilan muunneltavuuden kannalta toimivia.

Palvelupisteistä tulee ergonomisemmat, jotta työskentely on mukavaa seisten tai istuen. Lisäksi se on mutkatonta löytää: pisteille on suora näköyhteys kirjastoon sisälle astuttaessa.

Palautusautomaatti ja varaukset ovat helposti löydettävissä sisääntulon läheisyydestä. Varaushyllyjen vierestä löytyy kätevästi lainausautomaatit. Aulasta löytyy akustiikkaa edistävä Infoseinä sekä kaarihyllyjä, joihin ollaan suunniteltu laitettavaksi esille aineistonäyttelyitä. Sisääntuloaulaan on suunniteltu lastenvaunuparkkia.

Monitoimitilaan asetetaan kasaan taitettavia pöytiä, jotka on helppo siirtää pois, aina kun tilassa järjestetään tapahtumia.

Helppoa ja mutkatonta työskentelyä

Asiakastietokoneet, eli ASKOT vaihtavat paikkaa lehtilukutilan kanssa palvelupisteiden läheisyyteen.

– Nyt asiakkaiden ei tarvitse kävellä kirjastoa päästä päähän, vaan apu löytyy heti vierestä, kirjastonjohtaja Kristiina Vattulainen sanoo.

ASKOJEN lisäksi kirjastosta löytyy lainattavia kannettavia tietokoneita. Asiakastietokoneiden viereen tulee seisomapöytiä, joiden ääreen voi tulla joko oman tai kirjastosta lainatun kannettavan tietokoneen kanssa.

Pidempää työskentelyä varten keskivaiheille sijoitetaan pöytä, jossa voi pitää palavereja tai tehdä ryhmätöitä. Pöydässä on sähköpistokkeita omien laitteiden käyttöä varten.

Hiljaisesta tilasta tulee yhtenäinen kokonaisuus kirjaston takaosaan. Isojen ikkunoiden eteen avautuu työskentely-ja lukutilaa. Ikkunoista on suora näkymä Ala-Malmin puistoon, joka on varma inspiraation ja rauhoittumisen lähde.

Näyttelyille on varattu kiinteä seinä ja lasiovellinen vitriini. Näyttelytilaa voi varata kirjaston henkilökunnalta. Toiselle puolelle seinää sijoittuu musiikkiaineisto.

Lapsille ja nuorille omat selkeät tilat

Lapset ja nuoret saavat myös uudet hienot tilat. Osastot rajataan akustiikkaa edistävällä kokolattiamatolla, joka samalla rajaa lasten, aikuisten ja nuorten puolet omiksi kokonaisuuksiksi.

Nuorten puolta korostaa sininen matto ja lasten puolta vihreä. Lapset saavat muun muassa askartelupöydän sekä pienen amfiteatterin omia esityksiä varten. Nuorten puolella keskitytään läksyihin ja pelaamiseen. Nuorilla on myös näkymä Ala-Malmin puistoon.

Malmin kirjastonjohtaja Kristiina Vattulainen on sekä innostunut, että jännittynyt uudistuksesta

– Hieman jännittää, hirveästi innostuttaa, Vattulainen tiivistää ja toivottaa vanhat uudet asiakkaat tervetulleiksi kirjastoon huhtikuun viimeisen viikon maanantaista alkaen.

Malmin kirjasto, Ala-Malmintori 1
Avoinna ma-to 9-20, pe 9-18, la 10-16

Teksti ja kuva: Riikka Hänninen