Marginaalimusiikkia Soundcloudissa

Marginaalimusiikkia Soundcloudissa osa 8

Artikkelisarjamme Marginaalimusiikkia Soundcloudissa  tuo kirjaston verkkopalveluiden käyttäjille joka kuukausi vaihtuvan soittolistan  Soundcloud -palvelun vaihtoehtoisista helmistä. Soundcloudia käyttävät nykyään sekä paikkansa vakiinnuttaneet ”oikeat” artistit että demotasolla toimivat tulevat tähdet tai hetken mielijohteesta musiikkia tekevät ihmiset. Pyrimme nostamaan esille genrerajoista piittaamatta mielenkiintoisimpia uusia ja vanhoja kappaleita, jotka eivät välttämättä muuten nousisi ihmisten tietoisuuteen, sekä hieman avaamaan artistin taustoja tai motiiveja, mikäli se on mahdollista.

Sarjan aiemmat osat.

Teksti: Toni Korpi ja Toni Kursu
Kuva: Toni Kursu

TempoFunktron - a smells like teen spirit midi but all the instruments replaced with the seinfeld bass

TempoFunktron eli Joe Woolstencroft Wagga Waggasta, Australiasta on ainakin tämän seincore-kappaleen perusteella aikamoinen humoristi. Biisi on nimensä mukaisesti grungejätti Nirvanan Smells Like Teen Spirit -MIDI, mihin on jokaisen soittimen (paitsi rumpujen) tilalle vaihdettu Seinfeld -sitcomin ikonisen tunnusmusiikin basso. Mielestäni on hienoa, että tämmöinenkin on tehty, vaikka tuskin tulee kuunneltua toista kertaa.

Seinfeld2000 - Seinfeld theme slowed down 1200%

Seinfeld2000 on Twitter-tili, jonka ylläpitäjä kommentoi meemeissään ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä Seinfeld -ohjelman kautta. Samainen henkilö on toteuttanut tämän äärimmilleen hidastetun version ohjelman tunnarista. Tulos on suhteellisen mielenkiintoinen: hitaasti aaltoileva teollinen äänimaisema kaukana alkuperäisen kappaleen lämminhenkisyydestä. Tekijän mukaan kyseessä on tärkein asia, minkä hän on ikinä tehnyt.

Seelocanth Is Dead - Seinfeld for the Super Nintendo

Super Nintendo -videopelikonsoli tuli markkinoille 90-luvun alussa ja oli edeltäjäänsä 8-bittistä Nintendoa monin tavoin kehittyneempi - myös äänen osalta: Super Nintendo oli ensimmäinen pelikonsoli, jossa oli digitoituihin ääniin perustuva äänipiiri. Soundcloud-käyttäjä Seelocanth Is Dead on työstänyt Seinfeld -televisiosarjan tunnuskappaleesta version, joka on uskollinen Super Nintendon pelimusiikkien meiningille, eli jos Seinfeldistä olisi joskus tehty Super Nintendo -peli, olisi sen musiikki kuulostanut tämänkaltaiselta.

Nixhlestakov - If Seinfeld was airing in Russia

Hard Bass -musiikki on kovaa kamaa Venäjällä. Nixhlestakov, meemimuusikko Ulyanovskista, on tästä inspiroituneena vääntänyt villin Hard Bass -version Seinfeld -ohjelman tunnaribiisistä. Tätä kuuluu tampata jossain kaupungin laitamilla sijaitsevan teollisuusalueen hylätyssä tehdashallissa pukeutuneena päästä varpaisiin Adidaksen kolmeen raitaan. ТРИ ПОЛОСКИ!

Ace Trainer Darren - Numb X Seinfeld Theme

Linkin Parkin Numb on luotaantyöntävän imelä Nu metal -balladi 2000-luvun alusta. Kyseinen biisi oli jo silloin 15 vuotta sitten ihan hirveä, mutta nyt viimein Ace Trainer Darren -niminen hieno henkilö on saanut aikaan ainakin osittain kuunneltavan version. Moinen onnistuu tietenkin ottamalla kappaleen a cappella -raidan ja korvaamalla taustamusiikin Seinfeld -sitcomin teemakappaleella.

Konstaeino - Unessa

Marginaalimusiikkia Soundcloudissa -sarja tarjoilee taas yhden poppihelmen teille, joka luultavasti monelta jäisi muuten huomaamatta. Ehkä se ”poppi” voi tässä kohtaa olla joillekin vaikeasti löydettävissä mutta tällaisissa tunnelmissahan monet popparit liikkuvat nykyään: kaihoisia synajuttuja, ”trap-rumpuja” ja yksinkertaisia autotunen läpi laulettuja melodioita. Konstaeino on vaan maalannut näillä aineksilla hienon impressionistisen maalauksen jossa juustoa ja likaa on annosteltu nastalla tavalla. Sanoituksissa ollaan yksinäisiä, vieraantuneita ja kaivataan rakkautta niin perhanasti. Kyseessähän on oikeastaan EP-levyn mittainen yhdeksän biisin kokonaisuus eli yhdeksän kertaa enemmän syitä tutustua tähän!

Saferone - Как есть (prod. Dutty Tingz)

Ja sitten grime-musiikkia Valko-Venäjältä. Tässä vaan on niin monta juttua joista voi ihminen nauttia: tulinen biitti, MC:n tiukka ja energinen ulosanti sekä tietysti itselleni täysin vieras kieli joka jeesaa tyhmäksi heittäytymisen kanssa hyvin paljon. Soundcloudin kuvailutekstissä sanotaan että ”kappaleessa kuvataan asioita joita tapahtuu Itsenäisten Valtioiden Yhteisön alueelta ja Valko-Venäjältä kotoisin olevien ihmisten jokapäiväisessä elämässä” ja englanninkielinen käännös kappaleen sanoista on löydettävissä Youtube-videon yhteydestä. Itse en kuitenkaan taida mennä noin pitkälle vaan nautin tästä höpöstä olosta jonka tämä kappale tällaisenaan tuottaa.

Robert Ensio Niemistö - 80kg kevyt

Tämä kappale vangitsi ainakin allekirjoittaneen heti ensikuuleman ensisekunneista alkaen. Robert Ension uskomaton lauluääni muistuttaa ilmeisimmillään Neil Youngia nuorena ja kappaleen meininki on ihan Pekka Strengiä, ei-niin-pekka-strengmäisillä psykedeelisillä pörinäkitaroilla varustettuna. Monille tuo ääni varmasti tuottaa ongelmia mutta niin sitä aina kuitenkin löytyy jostain joku tyyppi jolle jokin asia on ongelma. Niemistön ”varsinainen” bändi on Itä-Hollola Installaatio jonka faneille tämäkin varmasti uppoaa, vaikkei aivan samanlaista musiikkia olekaan. Kappale löytyy Niemistön Soundcloud -julkaisulta ”Casa de Big Kebab I” joka myös ”Casa de Big Kebab II” sekä Casa de Big Kebab III” lisäksi kannattaa muutenkin tsekata, mikäli tämä toimii.

Sega Bodega - CC (ft. Shygirl)

Sitten klubille! Ilmeisesti puoliksi Irlantilainen & puoliksi Chileläinen Sega Bodega on vääntänyt ennenkin tällaista häiriintynyttä ja yllätyksiä sisältävää tanssimusiikkia mutta tämä kappale on kuitenkin mielestäni hänen toistaiseksi kovin saavutuksensa. Taustalla vellova jumalainen, simppeli ja pyöreä bassokuvio kuljettaa kappaletta Shygirlin neuroottisten läppien alla, jotka kuulostavat siltä kuin joku saisi hermoromahduksen hississä. Muutenkin kaikki ”voksut” on miksattu jotain mielihyväsensoreita hyväileviksi ja jopa kappaleen varsinaiseen nimeen (cough cough) viittaava yskäsaundikin kuulostaa parhaalta ikinä.

ABSNT - Affairs form the ribbons that bind us

Omien sanojensa mukaan ABSNT on tehnyt kolme vuotta tätä uutta levyään jonka Crummy Kids -levy-yhtiö on nyt julkaissut ja jolta tämä näytekappalekin löytyy. Hyvältä kuulostaa! Synkkä ja älynystyröitä hyväilevä syntikkamusiikki elää ja voi hyvin mutta usein iänikuisista jäänviileistä droneista ja nihilistisestä coolista paatoksesta alkaa saamaan tarpeekseen. Tässä kuitenkin on jotain aidosti koskettavaa kuten melodista kiinnostusta ylläpitäviä melankolisia syntikka-arpeggioita ja dronekin on valjastettu tottelemaan korkeampaa kättä. Kyllä tässäkin kappaleessa toki asettaudutaan tiettyyn tradition lisäämällä mukaan rytmikkäitä aseiden ääniä mutta joka tapauksessa pysytään kliseiden mielenkiintoisemmalla puolella. Kokopitkän voi siis kuunnella ja ladata ilmaiseksi tuolta Crummy Kidsin Bandcamp -sivuilta.