Urbaani löytöretkeily. Kuva: Eeva Rita-Kasari

Matkoja autiotaloihin, joutomaille ja modernin yhteiskunnan raunioille

Saavatko hylätyt tehdasrakennukset sydämesi läpättämään? Rakastatko autiotalojen estetiikkaa? Oletko tutustunut urbaaniin löytöretkeilyyn? Urbaanin löytöretkeilyn (urban exploration, urbex) harrastajat viehättyvät hylätyistä teollisuuskiinteistöistä, käytöstä poistetuista tehtaista, viemäreistä ja muista jälkiteollisen yhteiskunnan sivutuotteina syntyneistä paikoista. Urbaanin löytöretkeilyn periaatteisiin kuuluu, että kohteita kunnioitetaan ja että vierailija ei saisi jättää kohteeseen kuin jalanjälkensä.

Seuraava kirjavalikoima sisältää tärppejä kaikille urbaanin löytöretkeilyn, omalaatuisten matkakohteiden ja rappioromantiikan ystäville.

Johanna Vehkoo: Autiopaikoilla – tutkimusmatkoja tulevaisuuden raunioille

Toimittaja Johanna Vehkoo on matkustanut mm. autoteollisuuden hylkäämään Detroitiin, hylättyyn kaivoskylään Huippuvuorilla sekä Otanmäen hiljenevään taajamaan Suomen Kainuussa. Samalla kirjoittaja pohtii jälkiteollista yhteiskuntaa: mitä jää jäljelle, kun perinteinen teollisuus häipyy halvemman tuotannon maihin? Entä miltä näyttävät varhaisen Internetin rauniot, hylätyt virtuaalimaailmat?

Ville-Juhani Sutinen: Kuolleiden muistomerkkien vuosisata – joutomaan ja raunion estetiikasta

Kääntäjä ja kirjailija Ville-Juhani Sutinen pohtii teksteissään joutomaiden historiaa ja nykypäivää sekä niiden estetiikkaa. Samalla hän kertoo omista matkoistaan moderneille joutomaille. Tie vie autiotaloihin, hylättyihin huvipuistoihin ja muihin kohteisiin ympäri maailman.

Beauty in decay: Urbex

Upea, surrealistinen valokuvateos esittelee erilaisia urbaanin löytöretkeilyn kohteita ympäri maailman. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa hylättyjen voimalaitosten, hotellien, teatterien ja teollisuuskiinteistöjen sisälle. Miten käy ihmisen rakentamille kohteille, kun luonto pääsee viimein vaatimaan takaisinmaksua?

J. Dennis Thomas: Urban and rural decay photography – how to capture the beauty in the blight

Kattava opas kaikille niille, joita kiinnostaa rappiokohteiden ikuistaminen kameralla, niin maaseudulla kuin urbaanissa ympäristössä. Kirjassa annetaan paitsi teknisiä valokuvausvinkkejä, myös tietoa varusteista sekä turvallisuusvinkkejä.

Alastair Bonnett: Off the map – lost spaces, feral places and invisible cities and what they tell us about the world

Maantieteilijä Alastair Bonnett vie kirjassaan mielenkiintoiselle matkalle kartoitetun maailman reuna-alueille. Kirjassa päästään tutustumaan muun muassa hylättyihin teollisuuskaupunkeihin, meren nielaisemiin saariin ja asuinalueina toimiviin hautausmaihin.  Kohteista on annettu myös tarkat koordinaatit, joten useimpia paikkoja pääsee ihailemaan Google Earthin kautta.

Travis Elborough ja Alan Horsfield: Atlas of improbable places – a journey to the world’s most unusual corners

Upeilla kartoilla ja valokuvilla varustettu tietoteos esittelee uskomattomia kohteita ympäri maapalloa. Lukija pääsee tutustumaan niin arkkitehtonisiin kummajaisiin, maanalaisiin kohteisiin kuin erilaisiin utopiayhteiskuntiinkin.

Sami Perttilä ja Esa Kero: Autiotalo

Kaunis valokuvateos suomalaisista autiotaloista! Sami Perttilän valokuvissa rappeutuvat rakennukset on valaistu mielikuvituksellisilla väreillä. Kuvia täydentävät Esa Keron fiktiiviset tarinat autiotalojen asukkaista.

Kai Fagerström, Risto Rasa ja Heikki Willamo: Viimeiset vieraat – elämää autiotaloissa

Autiotalo jatkaa elämäänsä senkin jälkeen, kun ihmiset ovat lähteneet. Tässä teoksessa Kai Fagerströmin upeat kuvat, Heikki Willamon tunnelmalliset tekstit sekä Risto Rasan luontorunot yhdistyvät mieleenpainuvaksi kokonaisuudeksi.

Teksti ja kuva: Eeva Rita-Kasari, Tapanilan kirjasto