HelMet-kirjastojen e-lainaus tuplaantui vuonna 2013

HelMet-kirjastojen e-lainaus tuplaantui vuonna 2013

HelMet-kirjastojen uudet verkkopalvelut ovat lisänneet e-lainaamisen suosiota. Kaikkiaan pääkaupunkiseudun kirjastoissa tehtiin viime vuonna 12 miljoonaa lainaa ja e-lainojen määrä kohosi yli 339 000:een. Fyysisten käyntien määrä kirjastoissa oli 8.4 miljoonaa ja verkkopalvelu HelMet.fissä vierailtiin 8.1 miljoonaa kertaa. 

Kokonaislainauksessa alkaa näkyä e-aineistojen lainaamisen lisääntyminen.

– E-kirjojen lainaaminen on kaksinkertaistunut tähän mennessä joka vuosi ja lainausluvut ovat kahdessa vuodessa nousseet 10 000 lainasta 46 000 lainaan. E-lehtilainat olivat viime vuonna huimaavat yli 230 000, vaikka esimerkiksi Zinio e-lehtipalvelu avattiin keskellä vuotta, sanoo e-informaatikko Marja Hjelt Helsingin kaupunginkirjastosta.

E-aineistojen tarjonnan kasvun myötä asiakkaat toivovat kirjastoilta enemmän myös opastusta e-aineistojen ja erilaisten laitteiden käyttöön.

– Opastus on kirjastoille edelleen tärkeä perustehtävä, Marja Hjelt jatkaa.

Aikakauslehtipalvelu suosituin - myös e-kirjat ja e-musiikki kiinnostavat
Keväällä 2013 avatun Zinio-aikakauslehtipalvelun käyttö kasvoi heti palvelun julkistamisen jälkeen räjähdysmäisesti.

– Tunnettuja kansainvälisiä aikakauslehtiä sisältävä Zinio e-lehtipalvelu vastaanotettiin innolla ja sen säännöllinen käyttö omaksuttiin nopeasti. Palvelusta on vajaan 9 kuukauden aikana ladattu reilusti yli 200 000 lehteä ja se on tällä hetkellä HelMet-kirjastojen suosituin e-aineistopalvelu, Marja Hjelt kertoo.

Kysynnän myötä myös kirjapalveluissa on tapahtunut muutosta. Uusi Ellibs e-kirjasto kirjasto avattiin vuoden 2014 alussa ja sen kokoelmaan tulee uusia kirjoja koko ajan. 

– Laaja-alaisessa kehitysyhteistyössä tuotettu Ellibs-kirjasto otettiin pysyvään käyttöön HelMet-kirjastoissa tammikuun 2014 alussa ja kokoelmia kartutetaan säännöllisesti kotimaisella kirjallisuudella. Ellibs-kirjastosta tulee jatkossa kansallinen, e-informaatikko sanoo.

HelMet-kirjastojen tarjoama klassisen musiikin palvelu Naxos sai seurakseen myös jazz-kirjaston, josta voi kuunnella korkeatasoista jazzmusiikkia. Naxoksen käyttö on ollut hyvin vakiintunutta jo muutamia vuosia ja sillä on tuhansia säännöllisiä kuuntelijoita.

HelMet-kirjastot tarjoavat myös tuhansia independent-elokuvia IndieFlix-palvelusta.

HelMet e-kirjasto on Pohjoismaiden suurin
HelMet.fi on pääkaupunkiseudun kirjastojen eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastojen yhteinen palvelusivusto. HelMet.fi-sivustolla tarjotaan verkkokirjaston lisäksi monenlaisia luku-, musiikki ja elokuvasuosituksia ja sivustolta löytyy myös kirjastojen tapahtumat.

Viime vuonna HelMet.fi -sivuilla asioitiin 8,1 miljoonaa kertaa. HelMet-kirjastot ovat suosittuja myös sosiaalisessa mediassa.

HelMet.fi on ollut useana vuonna Taloustutkimuksen verkkobränditutkimuksessa Suomen arvostetuimpia sivustoja. 

Maisa Hopeakunnas, Helsingin kaupunginkirjasto
Minna Saastamoinen, Vantaan kaupunginkirjasto
Marjut Saloniemi, Espoon kaupunginkirjasto

Viimeksi päivitetty 5.2.2014