Kotimaista uutuuskirjallisuutta sähkökirjoina

HelMet-kirjaston asiakkaat voivat osallistua sähkökirjakokeiluun, jossa tarjotaan kotimaista uutuuskirjallisuutta uuden kotimaisen ebib e-kirjaston kautta. Ebib avautui asiakkaiden käyttöön HelMet-sivustolla 15.10.2012 ja se on avoinna vuoden 2012 loppuun. Ebib e-kirjaston kautta asiakkaat voivat lukea sähkökirjoja uudella tavalla: teoksen voi lukea helposti suoraan selaimessa ilman erillisten lukuohjelmien lataamista. Myös perinteinen kirjan lataaminen koneelle ja lukeminen offline-tilassa on mahdollista.

Ebib-kokeilussa kerätään palautetta sähkökirjojen kirjastokäytöstä

Ebib tarjoaa kotimaista uutuuskirjallisuutta sähkökirjoina kirjaston asiakkaille. Kirjoja voi lainata ja lukea joko online-tilassa, ns pilvilukeminen, tai perinteisesti tietokoneelle ja mobiililaitteille ladattuna.  Kokeilun aikana kirjaston asiakkailla on mahdollisuus antaa ebib e-kirjastosta palautetta, jonka perusteella sähkökirjojen kirjastokäyttöä kehitetään edelleen. HelMet-kirjaston asiakkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus olla mukana kehittämässä kirjaston sähköisiä palveluja.

Ebib-palvelussa on lainattavissa Otavan ja Editan kustantamia teoksia. Tarjolla on n. 40 teosta ja kokoelma sisältää syksyn uutuuskirjoja. Kirjojen määrä on rajallinen sillä kyseessä on palvelukokeilu. Kirjoissa on vaihteleva määrä yhtäaikaisia käyttöoikeuksia, jolloin teos voi olla useammalla asiakkaalla lainassa samanaikaisesti. Jokaisella käyttäjällä on mahdollisuus lainata ja varata enintään yksi kirja kerrallaan. Laina-ajan voi valita yhdeksi tai seitsemäksi päiväksi.

Kokeilun tausta

Ebib-sähkökirjapalvelun kokeilussa ovat mukana Otava, Edita, Ellibs, Kirjavälitys, VTT, Aalto ARTS, Viestinnän Keskusliitto, Suomen Kustannusyhdistys, Helsingin kaupunginkirjasto sekä Kansalliskirjasto. Ebib e-kirjastokokeilu on yksi osa Next Median eReading-hanketta. Ebib-kokeilun tehtävänä on luoda testiympäristöjä, joissa e-kirjojen käyttöä voidaan testata kirjastokäytössä ja saada asiakkailta tietoa niiden toimivuudesta.

Tivit Oy:n käynnistämä Next Media tutkii median tärkeimpiä kehityskohteita siirryttäessä kohti digitaalisia palveluja, muun muassa mediakokemusta digitaalisissa päätelaitteissa, median merkitystä ihmisen arjessa sekä suurten mediatietomäärien hallintaa. Tutkimusohjelman laajuus vuonna 2012 on 10 miljoonaa euroa, josta Tekesin rahoitusosuus on 5,5 miljoonaa euroa. Next Mediaan osallistuu 8 tutkimusorganisaatiota ja 56 yritystä. 


Kirjaudu Ebib e-kirjastoon


Lisätietoja:

Arja Tuuliniemi, palvelupäällikkö, Kansalliskirjasto/FinELib,
p. 09 191 44294, arja.tuuliniemi@helsinki.fi

Kristiina Markkula, projektijohtaja, Viestinnän Keskusliitto,
p. 09 228 77 221 kristiina.markkula@vkl.fi

Marja Hjelt, informaatikko, Helsingin kaupunginkirjasto,
p. 09 310 85461 marja.hjelt@hel.fi

Hankkeen Facebook-sivut
eReading-hanke
www.nextmedia.fi

Viimeksi päivitetty 8.11.2012