Helmets läsutmaning

Helmet-bokutmaningens moder fick pris på Bokmässan

På bokmässan delas priset Rakkaudesta kirjaan/Av kärlek till boken årligen ut. I år blev bibliotekspedagog Riikka Utriainen, som hittat på Helmets bokutmaning, belönad. Priset uppmärksammar och hedrar arbete som främjar läsintresset. Det kan ges till en privatperson eller ett samfund som en lång tid och med framgång har främjat läsintresset och litteraturens ställning.

Timo Julkunen, styrelseordförande för Suomen kustannusyhdistys/Finlands förlagsförening, berättade om prisjuryns motiveringar:

– Trots att antalet böcker stadigt ökar verkar tröskeln att hitta lämpliga böcker att läsa bli allt högre. Bibliotekspedagog Riikka Utriainens idé om en bokutmaning var tänkt att sänka tröskeln. Utriainen, som jobbar i Esbo, kom med idén år 2014. Via bokutmaningen kan du närma dig böckernas värld på ett enkelt och roligt sätt. Dessutom får du vara en del av en gemenskap.  Utmaningen ska öka läsglädjen, men inte lässtressen.

Riikka Utriainen är glad och överraskad över uppmärksamheten.

– Det känns fantastiskt! Läsutmaningen föddes som ett infall. Nu håller vi redan på med den femte utmaningen. Enbart inom sociala medier har över 8 000 personer antagit utmaningen. Jag har själv jobbat mycket med det här, men det är omöjligt att genomföra ett sådant projekt ensam. En mängd härliga människor har jobbat med utmaningen tillsammans med mig. De har varit med och skapat utmaningarna och de har verkat som moderatorer för utmaningens Facebookgrupp. Jag vill också tacka mina chefer i Esbo och hela Helmet-organisationen för allt stöd. Kolleger runt om i landet har varit med om att hitta böcker åt läsarna.

Riikka-kirjamessuilla.jpg

Bild: Riikka Utriainen och Timo Julkunen vid prisutdelningen.

Helmet-läsutmaningen är Helmet-bibliotekens gemensamma kampanj för att inspirera till läsning. Den publicerades första gången i december år 2014, så i år startar vi redan den femte läsutmaningen. Utmaningen har fått stor spridning, det är inte enbart mänskor från huvudstadsregionen som antagit den, utan vi har deltagare runt om i Finland och t.o.m. runt om i världen.

Syftet med läsutmaningen är att inspirera till mångsidig läsning på ett roligt sätt. Varje år publicerar vi 50 nya sätt att välja läsning. I år inspirerar vi t.ex. att läsa en bok med en drake eller en bok som skrivits av en invandrare. En viktig del av läsutmaningen är gemenskapen. Det finns en Facebook-grupp där det förs en livlig diskussion om litteratur. Över tusen läsare utbyter där tankar och lästips.

År 2018 har vi också ett par andra utmaningar: lilla läsutmaningen (tidigare barnens läsutmaning) samt musikutmaningen.

Utmaningarna publiceras på fyra språk: på finska, svenska, engelska och ryska. Läs mera om läsutmaningen.