Fråga oss

Boka tid hos en professionell biblioteksanställd

På biblioteket kan du få personlig och stressfri hjälp att söka information om vilket ämne du vill. ”En kinesisk studerande ville hitta information på engelska om finländska universitet”, berättar Minna Simola på Äppelbiblioteket. ”Ibland kan frågorna vara både konstiga och roliga: ger ni den rätta lottoraden, var ska jag hitta ett uttag till min rakapparat, var hittar jag fotografier av mammutar, kan jag lämna in önskemål om nästa sommars semester”, räknar Silene Lehto på Berghälls bibliotek upp.

På biblioteket kan du få undervisning i hur datorer, internet, sociala medier och e-post fungerar. Vi kan också ge undervisning i text- och bildbehandling samt hur man hanterar tabeller. Biblioteket har apparater som överför dina gamla VHS-videor till DVD-format. Personalen hjälper vid behov. På biblioteket kan du bekanta dig med många nya slags apparater och få hjälp att använda dem. Låna en professionell biblioteksanställd och fråga mera. 

Vänta inte i onödan – surfa in på bibban

Biblioteken svarar snabbt via nätet. När du lämnar in din fråga till en av bibliotekets nättjänster får du svaret lika enkelt som av din kompis. På den digitala motorvägen har brådskan och trafiken blivit allt hetsigare, därför behövs platser som också har utrymme för frågor.

Fråga bibliotekarien

Var hittar jag noter till visan som börjar "Glada vi till skolan gå..."? frågade en kund år 2001, då tjänsten ännu var rätt ny – den startade år 1999. Idag besvarar personalen på ett tiotal allmänna bibliotek, specialbibliotek och informationstjänster runt om i Finland dina frågor. Tjänsten fungerar på finska, svenska och engelska.

Fråga bibliotekarien

Kysy.fi

Till Helsingfors stadsbiblioteks tjänst Kysy.fi kan du skicka in frågor om vilket ämne som helst. Du får svar inom två veckor.

Kysy.fi