Haku

Asiointi Helmet-verkkokirjastossa

Voit käyttää verkkokirjastoa ilman kirjautumista. Voit tehdä hakuja ja selata aineistoa. Kun painat vasemman yläkulman Helmet-logoa, pääset palaamaan takaisin aloitussivulle.

Kun olet kirjautunut palveluun kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla, voit uusia lainojasi, tehdä ja muokata varauksia sekä muokata omia tietojasi. Voit myös tallentaa hakuja ja luoda uutuusvahteja ja tehdä suosikkilistoja. Kirjautuneena saat käyttöösi myös sähköisen kirjastokortin.

Verkkokirjaston tili vanhenee, jos et kirjaudu verkkokirjastoon 18 kuukauteen. Kun tili vanhentuu, tiliin liittyvät suosikkilistasi ja tallennetut haut katoavat tililtä. Lainat, varaukset ja asiakastiedot eivät poistu. Verkkokirjasto lähettää käyttäjätunnusten vanhenemisesta sinulle viestin. Saat tilin uudestaan käyttöön, kun kirjaudut vanhoilla tunnuksilla verkkokirjastoon.

Verkkokirjastoon kirjautuminen

Kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Jos et tiedä tunnuslukuasi, saat uuden tunnusluvun verkkokirjaston Kirjaudu-painikkeen takaa Unohditko tunnuslukusi -linkistä. Jos meillä ei ole sähköpostiosoitettasi, muutamme tunnuslukusi kirjastossa. Ota kirjaston hyväksymä henkilötodistus mukaan.

Tee näin:

Napauta kirjautumispainiketta sivun oikeasta yläkulmasta. Anna kirjastokorttisi numero ja tunnusluku ja valitse Kirjaudu.

Kun olet kirjautuneena sisään, kirjautumispainikkeen kohdalla lukee Oma tili. Napauttamalla Oma tili -tekstiä saat auki toimintovalikon.

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät Oma tili -valikosta omilta välilehdiltään.

Kirjaudu ulos napauttamalla Oma tili -valikkoa sivun yläpalkissa ja sitten Kirjaudu ulos -valintaa.

Pysyvä kirjautuminen:

Jos haluat, että käyttämäsi laitteen selain muistaa kirjautumisesi, lisää kirjautumisikkunassa rasti kohtaa Muista kirjautumiseni 180 päivää. Kirjautumisen pysyminen perustuu evästeisiin. Jos selainistunto suljetaan niin, että evästeen katoavat, kirjautuminen ei pysy voimassa. Kirjautumisen pysyminen on laite- ja selainkohtainen.

Kirjastokortit

Välilehdellä Kirjastokortit näet kirjastokorttisi numeron ja viivakoodin. Voit käyttää tätä näkymää sähköisenä kirjastokorttina Helmet-kirjastoissa. Voit tarvittaessa suurentaa kirjastokortin painamalla kirjastokortin numeroa.

Jos olet vaihtanut kirjastokorttisi uuteen (esim. kadottanut vanhan kortin), poista vanhan kortin numerosarja näkymästä omalta tililtäsi. Kirjaston asiakasrekisteristä poistettua korttia ei voi käyttää, mutta sen numero näkyy omalla tililläsi, kunnes poistat sen.

Lainojen uusinta

Lainoja voi uusia viisi kertaa, jos muut asiakkaat eivät ole varanneet niitä tai sinulla ei ole yli 30 euroa maksamattomia kirjastomaksuja.

Tee näin:

Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikko. Lainat-välilehdeltä näet lainasi.

Valitse uusittavat lainat klikkaamalla rasti niiden kohdalle tai rastita kohta Valitse kaikki. Klikkaa sen jälkeen Uusi valitut lainat. Kaikkien lainojen uusiminen kerralla onnistuu myös suoraan painamalla Uusi kaikki lainat.

Maksut

Maksut-välilehdellä näet maksamattomat myöhästymismaksut ja muut kirjastomaksusi.

Voit maksaa kirjastomaksujasi Helmet-verkkokirjastossa.

Tee näin:

Kirjaudu Helmet-verkkokirjastoon ja mene Oman tilin kohtaan Maksut.
Valitse haluamasi maksu tai kaikki maksut.
Klikkaa “Siirry maksamaan” ja siirryt maksunvälittäjä Paytrailin palveluun.
Valitse maksutapa, tunnistaudu ja suorita maksu.

Varaaminen

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta, kun sinulla on kirjastokortti ja tunnusluku. Varaus on maksuton, mutta noutamattomasta varauksesta peritään 1 €.

Tee näin:

Hae ensin haluamasi teos. Voit rajata hakutuloksia esimerkiksi kielen ja aineistotyypin mukaan sivun vasemman reunan rajoittimilla.

Varauksen voi tehdä teostietosivulta napauttamalla varauspainiketta. Valitse valikosta Noutopaikka, johon varaamasi aineisto kuljetetaan noudettavaksesi. Varaa teos valitsemalla Lähetä varauspyyntö.

Kun voit noutaa varauksen, saat noutoilmoituksen tekstiviestinä, sähköpostitse tai postissa. Aineistoa säilytetään sinulle varattuna kuuden (6) arkipäivän ajan. Viimeisen noutopäivän voit tarkistaa Omalta tililtäsi. Jos olet valinnut noutopaikaksi kirjastoauton, varaamasi aineisto otetaan mukaan pysäkille kahdella seuraavalla käyntikerralla. Useimmissa kirjastoissa on siirrytty numeroituihin varauksiin tai varaushyllyihin. Numeron avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Joissakin kirjastoissa on käytössä varausten noutoon alias eli salanimi.

Varausten peruminen ja muuttaminen

Voit peruuttaa tai muuttaa varauksesi verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla kirjastoon tai noudettavissa.

Muutosten tekeminen onnistuu Varaukset-osiossa kunkin varauksen kohdalla Muokkaa-linkistä. Useaa varausta voi muokata kerralla valitsemalla ensin muutettavat varaukset ja sen jälkeen haluttu toimenpide.

Tee näin:

Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikko. Varaukset-välilehdeltä näet voimassaolevat varauksesi.

Napauta muokattavan varauksen kohdalta Muokkaa-linkkiä. Voit vaihtaa varauksen noutopaikkaa tai jäädyttää eli keskeyttää varauksen esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Peruuta varaus napauttamalla sen kohdalle rasti ja napauta Peru valitut varaukset -painiketta. Varaus peruuntuu lopullisesti.

Ensisijaisen noutopaikan muuttaminen

Omat tiedot -välilehdeltä Ensisijainen noutopaikka -kohdasta voit valita kirjaston, johon toivot varaustesi ensisijaisesti tulevan. Tarkista noutopaikka kuitenkin aina kun teet varauksen.

Tunnusluvun vaihtaminen

Jos muistat tunnuslukusi, voit vaihtaa sen verkkokirjastossa. Toiminto löytyy Kirjaudu-painikkeen takaa.

Tee näin:

Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikko. Omat tiedot -välilehdellä on kohta Tunnusluvun vaihtaminen.

Napauta Vaihda kortin PIN-koodi -painiketta. Anna vanha tunnuslukusi. Uusi tunnusluku annetaan kahteen kertaan näppäilyvirheiden välttämiseksi. Napauta vielä Lähetä-painiketta.

Unohtuneen tunnusluvun palauttaminen

Jos olet unohtanut tunnusluvun, voit tilata verkkokirjastosta uuden, jos asiakastietoihisi on tallennettu voimassa oleva sähköpostiosoite. Jos asiakastiedoissasi ei ole sähköpostiosoitettasi, muutamme tunnuslukusi kirjastossa. Ota kirjaston hyväksymä henkilötodistus mukaan.

Omien yhteystietojen muuttaminen

Voit päivittää verkkokirjastossa osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi Omat tiedot -välilehdellä. Jos nimesi on muuttunut, sinun täytyy ilmoittaa siitä kirjastoon henkilökohtaisesti. Ota mukaan henkilöllisyystodistus, jossa on uusi nimesi (tai henkilötodistus vanhalla nimelläsi ja erillinen todistus nimenmuutoksesta). Saat uuden kirjastokortin maksutta.

Tee näin:

Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -valikosta Omat tiedot -välilehti.

Osoitteesi voit muuttaa lomakkeella, joka aukeaa omista tiedoista Tee omien tietojen muutospyyntö -linkistä. Aukeavalla lomakkeella näkyvät vanhat osoitetietosi. Päivitä tiedot tekstikenttiin ja paina Lähetä. Saat osoitteenmuutoksen hyväksymisestä vielä kuittauksen ruudulle.

Puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi pääset muuttamaan, kun kirjoitat uudet tiedot vanhojen paikalle ja painat Tallenna muutokset -painiketta. Saat kuittauksen tietojen tallentumisesta välilehden yläosaan.

Lainaushistoria

Järjestelmä ei tallenna lainaushistoriaasi automaattisesti vaan voit itse aloittaa ja lopettaa lainaushistorian tallentamisen milloin tahansa. Muut lainaajat ja kirjaston henkilökunta eivät voi nähdä lainaushistoriaasi eivätkä muuttaa sitä.

Lainaushistorian tallennus alkaa siitä hetkestä, kun aloitat tallentamisen. Lainatut teokset löytyvät Oma tili -valikon Lainaushistoria-välilehdeltä. Lainaushistoriaa voit järjestää päivämäärän mukaan.

Tee näin:

Kirjaudu verkkokirjastoon ja avaa Oma tili -osiosta Omat tiedot -välilehti. Aloita tallennus valitsemalla Lainaushistorian säilytys -valikkoon valinnaksi "Aina". Seuraavasta lainastasi alkaen lainaushistoria tallennetaan kirjastojärjestelmään.

Lainaushistoria-välilehdellä voit poistaa valitsemiasi lainoja lainaushistoriasta tai tyhjentää koko lainaushistorian.

Lopeta lainaushistorian tallennus Omat tiedot -välilehdellä valitsemalla Lainaushistorian säilytys -valikkoon valinnaksi ”Ei koskaan”. Lainaushistoria on ensin tyhjennettävä.

Tallennetut haut ja uutuusvahti

Kun olet kirjautunut verkkokirjastoon, voit tallentaa hakuja ja tehdä niistä uutuusvahteja. Uutuusvahti lähettää sinulle sähköpostilla ilmoituksen, kun hakuusi sopivaa aineistoa lisätään kirjaston tietokantaan.

Verkkokirjasto tallentaa selaimellasi tehdyt haut, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennukset kirjautumattomalta käyttäjältä.

Näet tekemäsi haut, kun napautat hakutulossivun alareunasta kohtaa Hakuhistoria. Voit myös tallentaa haun suoraan täältä. Jos olet kirjautunut sisään, haut löytyvät myös Oman tilin Tallennetut haut -välilehdeltä.

Tee uutuusvahti näin:

Tee ensin haku, joka löytää haluamasi aineistot. Kannattaa tehdä ensin laajempi haku esimerkiksi kirjailijan nimellä tai hakusanalla. Rajaa tarvittaessa hakutuloksia sivun vasemman reunan rajoittimilla. Rajoittimia voi käyttää useita.

Kun haku löytää haluamasi aineistot, tallenna haku napauttamalla hakutulossivun alareunasta kohtaa Tallenna haku.

Siirry Oman tilin välilehdelle Tallennetut haut. Näet sekä aiemmin tallentamasi haut että viimeksi tekemäsi haut.

Valitse haun kohdalta Uutuusvahti-pudotusvalikosta, kuinka usein haluat Uutuusvahdilta viestin sähköpostiisi. Viesti lähetetään verkkokirjastosta, kun hakuusi sopivaa aineistoa on lisätty kirjaston tietokantaan.

Voit vaihtaa uutuusvahdin aikaväliä pudotusvalikosta. Uutuusvahti poistetaan käytöstä painamalla haun vieressä olevaa rastia.

Kun Uutuusvahti on käytössä, näet sivun yläreunasta, mihin sähköpostiosoitteeseen Uutuusvahdin tulokset lähetetään. Voit muuttaa sitä klikkaamalla Muokkaa-linkkiä.

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voit luoda itsellesi suosikkilistoja. Listoja voi käyttää eri tarkoituksiin: voit tehdä listoja lukemistasi kirjoista, tiettyyn kurssiin liittyvistä materiaaleista, elokuvavinkeistä tai lempilevyistäsi. Voit valita, onko lista yksityinen vai julkinen. Yksityinen lista näkyy vain sinulle itsellesi omalla tililläsi. Julkista listaa voivat katsella kaikki, kun jaat linkin siihen.

Voit tehdä listan ensin ja lisätä siihen löytämääsi aineistoa. Uuden listan voi myös luoda koska tahansa Lisää suosikkeihin -toiminnon yhteydessä.

Pääset katselemaan ja muokkaamaan listojasi Oma tili -valikon Suosikit-välilehdeltä. Voit muokata listojen ja teosten kuvauksia, muuttaa asetuksia, poistaa teoksia ja lähettää teosten tietoja eteenpäin.

Luo lista näin:

Kirjaudu verkkokirjastoon ja valitse Oma tili -valikosta Suosikit.

Luo uusi lista kirjoittamalla Lisää uusi -kohtaan listalle nimi ja napauta plussa-kuvaketta. Mobiiliversiossa listan luominen aloitetaan painamalla Listat-kohtaa näytön alareunassa.

Lisää suosikiksi näin:

Kun löydät teoksen, jonka haluat lisätä suosikkilistallesi, napauta Lisää suosikkeihin -nastakuvaketta. Voit tehdä lisäyksen suoraan hakutulossivulta tai teostietosivulta. Näytön koosta riippuen kuvake voi olla hieman eri paikoissa. Mobiililaitteella teostietosivun nastakuvake on alapalkissa.

Avautuvasta valikosta voit valita jonkun omista listoistasi tai luoda uuden listan. Teoksen kuvaus on vapaaehtoinen ja se näkyy listalla teoksen tietojen yhteydessä. Saman teoksen voi halutessaan lisätä useammallekin listalle ja sillä voi olla eri listoilla erilaiset kuvaukset. Napauta Tallenna.

Jos valitset valikosta uuden listan luomisen, avautuu uusi lomake, johon täytetään uuden listan tiedot.

Tee listasta julkinen näin:

Avaa haluamasi suosikkilista valitsemalla se listasta. Avaa näkyviin Listat-näkymä ja muuta listan Näkyvyys-valinnaksi Julkinen. Valinnan alle ilmestyy linkki Listan julkinen linkki. Napauta linkkiä ja kopioi avautuvan sivun osoite jaettavaksi eteenpäin.

Uuteen välilehteen avautunut näkymä on sama näkymä, joka näkyy julkisesti linkin kautta listaa selaileville.