Usein kysyttyä - Taskukirjasto

Mikä on Taskukirjasto?

Taskukirjasto on mobiilisovellus Helmet-kirjastojen asiakkaille. Taskukirjastossa uusit lainasi, haet aineistoa ja teet varaukset muutamalla hipaisulla. Saat myös lukusuosituksia ja voit tarkistaa kirjastojen aukioloajat ja yhteystiedot. Taskukirjastoa voit käyttää suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Lue lisää Taskukirjastosta

Kuinka varaan kirjan Taskukirjastossa?

Kirjaudu sovellukseen kirjastokorttisi numerolla ja tunnusluvulla. 

Kirjoita hakuriville kirjan nimi, tekijän nimi, ISBN-koodi tai suuntaa haun kamera kirjan EAN-koodiin. Paina suurennuslasin kuvaa.

Valitse listasta haluamasi kirja ja paina sen alla olevaa varauskuvaketta (kuva, jossa kirja putoaa kädelle).

Valitse noutokirjasto painamalla hakuriviä ja valitse avautuvasta valikosta kirjaston nimi. Vahvista varaus painamalla lähetä-painiketta. Saat viestin varauksen onnistumisesta.

Jollei varaus onnistu, voit kirjautua omiin tietoihisi Helmet.fi:ssä ja tarkistaa onko sinulla lainoja myöhässä tai ovatko kirjastomaksusi ylittäneet 30 euroa. Voit myös soittaa lähikirjastosi asiakaspalveluun.

Kuinka muutan varauksen noutopaikan, lisään oletusnoutopaikan tai lukitsen varauksen?

Taskukirjastossa voi perua, lukita ja vapauttaa varauksen. Peruaksesi varauksen Taskukirjastossa paina roskakorin kuvaa. Lukitaksesi varauksen Taskukirjastossa napsauta Lukitse-painiketta. Jos varaus on lukittu, samalta kohdalta löytyy Vapauta-painike.

Varauksen noutopaikan voi muuttaa vain kirjautumalla Helmet.fi:ssä omiin tietoihin. Varausten muuttaminen, lukitseminen ja peruuttaminen Helmet.fi:ssä.

Miksei Helsingistä noudettavien varausten hyllynumeroita näy Taskukirjastossa?

Tarvittavaa rajapintaa ei ole vielä avattu Taskukirjastolle.

Miksei automaatti lue kirjastokortin viivakoodia Taskukirjastosta?

Kirjastokortin viivakoodia Taskukirjastossa on suurennettu ja tarkennettu. Jollei lähikirjastosi lainausautomaatti lue kortin viivakoodia puhelimen näytöltä, koeta ensin nostaa puhelimesi näytön kirkkautta. Jollei vieläkään toimi, voit pyytää henkilökuntaa lukemaan viivakoodin palvelupisteen lukijalla. 

Kuinka lainaan e-kirjan?

E-kirjoja voi lukea joko selaimessa tai kustantajien omilla sovelluksilla. Katso ohjeet Helmet.fi:n e-kirjastosta

Miten otan lainaushistorian käyttöön? 

Kirjaudu Helmet.fi:ssä omiin tietoihin.

Valitse

  • Omat tietoni 
  • Lainaushistoria 
  • Aloita lainaushistorian seuraaminen

Tämän jälkeen päivitä Taskukirjasto-sovellus uuteen versioon ja kirjaudu sisään. Lainaushistoria näkyy valikossa.

Lainaushistoriaasi kertyvät vain ne lainat, jotka olet tehnyt aloitettuasi lainaushistoriasi tallentamisen. Muut lainaajat ja kirjaston henkilökunta eivät voi tarkastella lainaushistoriaasi eivätkä muuttaa sitä. Taskukirjastossa voit tyhjentää koko lainaushistorian, mutta Helmet.fi:ssä voit poistaa lainaushistoriasta myös yksittäisiä teoksia. Lainaushistorian voi tulostaa tai lähettää sähköpostiin vain Helmet.fi:ssä. 

Miten kaverilaina tehdään?

Kirjautukaa Taskukirjastoon ja menkää osioon Kaverilaina.

Avautuvaan kenttään lainaaja skannaa tai kirjoittaa kaverilla lainassa olevan kirjan kirjastoviivakoodin (ei kustantajan koodia) ja painaa enter.

Sovellus ottaa yhteyttä lainan antajaan (voi kestää hetken) ja pyytää hyväksyntää lainalle. Jos aikaraja ylittyy, kirjoita viivakoodi uudelleen.

Hyväksynnän jälkeen sovellus päivittää lainan kaverin kortille ja lainaan tulee uusi eräpäivä. Luetun kirjan voi palauttaa normaalisti kirjaston palautusautomaattiin.

Kaverilaina ei onnistu, jos

  • teoksesta on varauksia,
  • teosta ei voi varata (esim. Bestsellerit),
  • teoksen uusimiskerrat ovat täynnä tai
  • uusi lainaaja ei sovi teoksen ikärajaan.

Onko kaverilainoissa ikärajat?  

Joissakin kuvaohjelmissa (elokuvat, tv-ohjelmat ja digitaaliset pelit) on KAVI ja PEGI -ikärajoja, joita Helmet-kirjasto noudattaa. Voit lainata ikärajallisia teoksia edelleen vain kaverille, jolle niiden lainaaminen on ikärajan mukaan sallittu.

Kuinka teen osoitteen- tai nimenmuutoksen?

Omien tietojen muutokset voi toistaiseksi tehdä vain kirjautumalla Helmet.fi:hin. Kirjaudu omiin tietoihin, klikkaa omaa nimeäsi ja valitse Muuta yhteystietoja.

Mitä on NFC-lainaus?

Tunnistat Taskukirjaston lähilainaustoiminnolla lainattavat teokset NFC-tarrasta, joka on mm. uusissa Vantaan Betseller-teoksissa. Lähilainaustoimintoa kokeillaan myös Martinlaakson kirjastossa ja erilaisissa tapahtumissa, jolloin lainattaviin teoksiin on lisätty NFC-tarra (Near Field Communication).

Näin lainaat Taskukirjastolla: Laita ensin puhelimesi NFC-ominaisuus aktiiviseksi ja kirjaudu Taskukirjastoon. Taskukirjaston lähilainaustoiminto aktivoituu, kun laitat puhelimen kirjan NFC-tarran päälle. Lainatut teokset voi palauttaa normaalisti. 

Kysymys sinulle: Kuinka kehittäisit Taskukirjaston Suosikit-osiota paremmaksi?

Kerro meille toiveesi Taskukirjaston palautelomakkeella.