Vapaaehtoiseksi kirjastoon Vantaalla

Vantaan kaupunginkirjastossa voit osallistua vapaaehtoisena monenlaisen toiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi lukupiirien vetäjinä, kirjastomummoina ja -vaareina, lukukoiran ohjaajina, novellien ja satujen lukijoina sekä käsityö- ja pelikerhojen vetäjinä.

Kirjaston vapaaehtoisena allekirjoitat vapaaehtoistoiminnan sopimuksen, ja sinut on vakuutettu Vantaan kaupungin puolesta vapaaehtoistoiminnan aikana. Sitoudut mukaan vapaaehtoistoimintaan niin pitkäksi tai lyhyeksi aikaa kuin itse haluat. Joissakin vapaaehtoistehtävissä osallistumisesta sovitaan lukukaudeksi kerrallaan.

Näin pääset mukaan

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä omaan kirjastoosi. Voit myös ilmoittautua alla olevan linkin kautta, niin me otamme sinuun yhteyttä.

Ilmoittaudu kirjaston vapaaehtoiseksi.

Vapaaehtoistehtävät Vantaan kaupunginkirjastossa

Vapaaehtoisena on mahdollista toimia myös etänä. Kirjasto tarjoaa etätoiminnan järjestämiseen tarvittaessa tukea ja tekniset puitteet.

Kirjastomummo, -vaari tai -kummi

Kirjastokummina vietät aikaa kirjastossa koulun jälkeen oleskelevien lasten ja nuorten kanssa. Kirjastokummi voi auttaa läksyissä, pelata lautapelejä, askarrella, lukea sekä keskustella ja kuunnella. Tulet hyvin toimeen lasten ja nuorten kanssa, kohtaat ennakkoluulottomasti erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja haluat viettää heidän kanssaan aikaa.

Kirjastokummina tarjoat lapsille ja nuorille turvallisen aikuisen seuraa ja kuuntelevaa korvaa mukavassa ympäristössä. Läsnäolollasi teet kirjastosta yhteisöllisemmän ja mukavamman paikan kaikenikäisille.

Saat tarvittaessa kirjastosta tukea lasten ja nuorten kohtaamiseen. Kirjasto voi myös auttaa askartelun tai muuhun ohjattuun toimintaan tarvittavien materiaalien hankinnassa.

Kotikirjaston vapaaehtoinen

Kotikirjaston vapaaehtoisena toimitat kirjastosta lainattuja kirjoja ja muuta aineistoa asiakkaille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän, sairauden tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa. Asiakas voi olla yksityishenkilö tai esimerkiksi palvelutalo. Kirjasto etsii kotipalvelua toivoville asiakkaille sopivan vapaaehtoisen. Katso lisää Vantaan kotikirjaston sivuilta.

Sovit itse asiakkaan kanssa, kuinka usein toimitat hänelle kirjoja tai muuta aineistoa. Kirjat lainataan kotipalvelun kirjastokortilla, jonka saat kirjastosta. Asiakas voi itse toivoa lainattavaa aineistoa, ja kirjaston henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa kirjojen valinnassa.

Vapaaehtoisena autat jakamaan lukemisen riemua myös heille, jotka eivät itse pääse kirjastoon. Tapaat erilaisia ihmisiä ja lievität yksinäisyyttä. Kotikirjaston vapaaehtoisena luot runsaasti hyvää mieltä pienelläkin panoksella.

Lukukoiran ohjaaja

Lukukoiran ohjaajana pidät kirjastossa lukukoiratuokioita. Lukukoiratoiminnassa lapsi tai muu lukemaan tai kieltä opetteleva henkilö lukee koiralle ääneen ja saa positiivisen kokemuksen lukemisesta. Ohjaajana pidät huolta koirastasi ja lukutuokioiden sujumisesta.

Lukukoiraohjaajan tulee olla täysi-ikäinen ja Kennelliiton jäsen. Katso lisätietoa lukukoiraohjaajana toimimisesta Kennelliiton sivuilta.

Lukukoiran ohjaajana tuet lukutaidon kehittymistä ainutlaatuisella ja hauskalla tavalla. Saat mielekästä ja kiinnostavaa tekemistä koirasi kanssa, ja lukukoira saa loputtomasti huomiota ja rapsutuksia.

Lukupiirin ohjaaja

Lukupiirin ohjaajana vedät kirjastossa lukupiiriä. Toimit ohjaajana joko yksin tai yhdessä kirjaston henkilökunnan tai muiden vapaaehtoisten lukupiiriläisten kanssa. Olet kiinnostunut lukemisesta ja kirjoista, haluat tavata muita ihmisiä ja keskustella kirjallisuudesta.

Valitset lukupiirin aikataulun ja luettavat itse tai yhdessä lukupiiriläisten kanssa. Voit halutessasi pitää lukupiiriä jollain tietyllä teemalla (esim. ilmastolukupiiri, tasa-arvolukupiiri jne.) tai tietylle kohdeyleisölle (eläkeläiset, pikkulasten vanhemmat jne.). Kirjaston henkilökunta voi tarvittaessa auttaa kirjojen valinnassa ja hankinnassa. 

Voit toimia vapaaehtoisena lukupiirissä myös etänä.

Pelikaveri

Toimit ohjaajana tai pelikaverina lapsille ja nuorille suunnatuissa konsolipelituokioissa tai lautapelikerhossa. Pelaat yhdessä lasten kanssa tai autat pelin alkuun pääsemisessä, juttelet peleistä ja varmistat, että jokainen pääsee pelaamaan vuorollaan. Lisäksi olet kiinnostunut lasten pelaamisesta ja suhtaudut siihen myönteisesti. Digitaalisten pelien kohdalla tunnet ikärajat ja niihin liittyvän lainsäädännön tai olet valmis tutustumaan niihin. Kirjasto antaa tarvittaessa tukea pelikasvatuksessa ja pelien valinnassa.

Pelikaverina tarjoat mielekästä, ohjattua tekemistä kirjastossa aikaa viettäville lapsille ja nuorille. Samalla annat heille tilaisuuden keskustella peleistä ja pelaamisesta turvallisessa ympäristössä. Pääset myös itse pelaamaan hauskoja pelejä ja voit vaikuttaa kirjaston pelivalikoimaan omilla suosituksillasi.

Suomen- tai muunkielisen kielikahvilan vetäjä tai puhekaveri

Kielikahvilan vapaaehtoisena keskustelet suomea tai muuta kieltä opettelevien osallistujien kanssa. Keskustelijoina on kieltä osaavia ja sitä opettelevia. Erityisiä opetustaitoja ei tarvita. Kirjastoissa toimii kieliryhmien vetäjinä myös Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisia. Katso lisää: Luetaan yhdessä -verkoston kotisivut

Voit toimia vapaaehtoisena kielikahvilassa myös etänä.

Suomen kielen lukupiirin vetäjä

Suomen kielen lukupiirin tavoitteena on tukea aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen lukutaitoa sekä kielen oppimista, tutustuttaa osallistujia suomalaiseen kirjallisuuteen ja kirjaston kokoelmiin. Lukupiirissä käsitellään erilaisia tekstejä kuten romaaneja, runoja, novelleja tai laulun sanoja. Lukupiiri on avoin kaikille, ja siihen voi osallistua, vaikka teksti ei olisi ennestään tuttu. Lukupiirin vapaaehtoisena selität teksteissä esiintyviä vaikeita sanoja, esität kysymyksiä tekstistä ja ohjaat keskustelua. Kirjaston henkilökunta auttaa tarvittaessa sopivien tekstien valinnassa. Lue lisää suomen kielen lukupiiristä.

Voit toimia vapaaehtoisena suomen kielen lukupiirissä myös etänä.

Tietotekniikan vertaisopastaja

Tietotekniikan opastajana autat erilaisia asiakkaita tietokoneiden, tablettien ja matkapuhelinten käytössä. Digiopastajalla ei tarvitse olla aiheesta erityistaitoja, vaan perustiedot riittävät. Kirjastossa toimivat tietotekniikan vertaisopastajat ovat Enter ry:n vapaaehtoisia. Pääset mukaan Enterin toimintaan ottamalla yhteyttä toiminnan koordinaattoriin. Katso lisätietoa ja yhteystiedot Enterin sivuilta.

Toimintaa omalla kielellä

Onko äidinkielesi muu kuin suomi? Haluaisitko järjestää toimintaa omalla kielelläsi? Voit järjestää kirjastossa toimintaa tai tapahtumia haluamallasi kielellä, esimerkiksi lasten askartelua englanniksi, satutunnin somaliksi tai lukupiirin arabiaksi. Kirjaston henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa toiminnan ideoimisessa.

Ääneenlukija

Nautitko ääneen lukemisesta muiden iloksi? Lukijana voit osallistua esimerkiksi aikuisille suunnattuihin Novellikoukku-tapahtumiin tai päiväkoti- tai alakouluikäisille pidettäviin satutunteihin. Sovit yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa, millaisessa toiminnassa voisit olla mukana lukemassa.

Muu toiminta

Etkö löytänyt listasta sinulle sopivaa vapaaehtoistehtävää? Tule ehdottamaan kirjastoon, millaisessa roolissa haluaisit toimia vapaaehtoisena kirjastossa! Kokeilemme mielellämme uusia vapaaehtoistoiminnan muotoja.

Kuva: Tony Rintamäki, Vantaan kaupunginkirjasto