Kirja, kynä ja huovasta leikattu sydän.

Runollisia mietteitä

Keskiviikkona 6.7. vietettiin Eino Leinon päivää, ja samalla runon ja suven päivää. Runot sopivatkin kesään mainiosti, niitä on mukava lueskella lämpimässä paikassa loikoillen.  

Runot ovat täydellisiä maailman ihmettelyyn. Monta runoa on tehty kuvaamaan kesäiltojen kuutamoa maaseudulla, kaupungin äänimaisemia, isoja ja pieniä otuksia - oikeastaan kaikkea mahdollista. Esimerkiksi Jukka Itkonen on runossa miettinyt sitäkin, voiko kastemato kaatua. Runoissa sanoilla voi leikkiä ja hassutella, toisaalta myös kuvailla ja pohtia ajatuksia ja tunteita. Runoja onkin kirjoitettu kaikenlaisista tunteista, ja niiden lukeminen voi lohduttaa, jos itsellä on paha mieli. 

Runoja on monenlaisia. Riimittelyt ovat monelle runon merkki, mutta runoja voi tehdä myös täysin ilman riimejä. Ovatpa jotkut tehneet sellaisiakin runoja, joissa ei ole edes sanoja ollenkaan! Joskus runossa on vain pari riviä, joskus se taas kertoo kokonaisen kirjan mittaisen tarinan, kuten monessa kuvakirjassa. Ennen vanhaan se olikin tavallista, sillä silloin, kun ei vielä osattu lukea ja kirjoittaa, opittavat asiat oli helpompi muistaa runoina ja riimeinä. Monet kansalliseepokset, myös Suomen Kalevala, on kirjoitettu runomuotoon. Myös laulujen sanat ovat runoja - sitä kutsutaan laululyriikaksi. Monesti laulut oppiikin usein ulkoa melko helposti, eikö vain? 

Seuraavaan on koottu joitakin parin viime vuoden aikana ilmestyneitä runokirjoja eri aiheista. Löydätkö niistä suosikkisi? 

Ensikirjat 

Nämä kovasivuiset kirjat ovat mukavia vauvan kanssa luettaviksi. 

Sanna Pelliccioni: Onnin vauvaloruja - kuvakirjoista tuttu Onni-poika seikkailee tässä vauvana.
Mira Mallius: Pikku tirriäinen - kirjan takakannessa on hellittelyohjeita lorujen seuraksi.

Tunteet 

Eppu Nuotio: Minä tykkään nyt: ilosta, ujostelusta ja muista tunteista
Nelli Heinimo: Kaivurin raivari: runoja koneista ja kulkuneuvoista
Maaret Kallio: Välillä olet varpuseni

Luonto 

Mari Mörö: Tuhannenkymmentä perhosta
Laura Ruohonen: Otus opus: runoa ja totta pienistä eläimistä - kirjaan on sävelletty musiikkia, joka löytyy kustantajan sivulta.
Dan Brown: Villi sinfonia - tähän kirjaan liittyy kirjailijan säveltämää musiikkia, joka on saatavilla erikseen ladattavasta sovelluksesta.

Silittelyloruja 

Näissä loruissa ja saduissa on vieressä ohjeet, joiden avulla sadun voi piirtää lapsen iholle. 

Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell: Hattaratuuli: piirretään satuja iholle
Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell: Taika-aurinko: piirretään satuja iholle

Runoja maailmasta 

Maailmanpyörässä- kirja on koostettu kirjoituskilpailuun tulleista runoista, jotka käsittelevät kauniisti toisenlaisten ihmisten, eläinten ja kulttuurien kohtaamista.
Jukka Itkonen: Kultapöllö: valittuja lastenrunoja - tähän kirjaan on koottu runoja Itkosen lastenrunoista yli kymmenen vuoden ajalta.
Jukka Itkonen: Terveiset ulapalta: runoja vesiltä
Mariska: Kummat ja kammot: runoja ihme otuksista - jos kummitukset ja muut ihme otukset ovat sydäntä lähellä, tämä kirja toimii.
Pia Krutsin: Kaupunki kukaties

Haluatko itse tehdä runoja?
Vinkkejä ja ohjeita löydät vaikkapa näistä kirjoista: 

Tittamari Marttinen: Haaveiden huvila
Emma ja Arja Puikkonen: Käsikirja mielikuvituksen matkaajille: kirjoittamisen seikkailuopas

Teksti: Annasofia Kola-Hagelin
Kuva: Engin_Akyurt / Pixabay