Miten kirjat on järjestetty?

Kaikkea kirjastosta lainattavissa olevaa, kuten kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia ja pelejä, kutsutaan aineistoksi. Kaikilla aineistoilla on kirjastossa oma paikkansa (kuten astioilla astiakaapissa ja ruokailuvälineillä lokerikossa). Järjestyksessä olevasta aineistosta löytää sen, mitä on etsimässä. 

Kirjat on jaettu kahteen pääryhmään: tietokirjoihin ja kaunokirjoihin. Molemmat ryhmät on järjestetty tarkasti luokitusjärjestelmän mukaisiin luokkiin. Tietokirjat on jaettu eri luokkiin aiheen mukaan, kaunokirjat kirjallisuuden lajin ja kielen mukaan.

Tietokirjoihin kuuluvat kaikki kirjat, joissa kuvataan jonkin tieteenalan tietoa. Tietokirjat eivät ole keksittyjä kertomuksia. Tietokirjat on ryhmitelty kymmeneen eri luokkaan aiheen mukaan. Jokaiseen kymmeneen luokkaan kuuluu niin paljon materiaalia, että luokilla on vielä alaluokkia, jotta kirjat löytyisivät helpommin.

TIETOKIRJOJEN LUOKAT

0 YLEISTEOKSET esim. tietosanakirjat, Guinnessin ennätyskirjat, kirjastotiede

1 FILOSOFIA, PSYKOLOGIA esim. mietelausekirjat ja kirjat, joissa käsitellään käsitteitä, tunteita, murrosikää, ystävyyttä jne.

2 USKONTO esim. Raamatun kertomukset, ei-kristilliset uskonnot, mytologiat

3 YHTEISKUNTA, esim. lait, partio, poliisit, palokunnat

4 MAANTIEDE, esim. eri maat, kartat, matkat

5 LUONNONTIETEET, esim. matematiikka, tähtitiede, fysiikka, biologia, kasvitiede, eläintiede

6 TEKNIIKKA, KOTITALOUS esim. keksinnöt, tietokoneet, liikennevälineet, käsityöt, lemmikkieläimet, keittokirjat

7 TAITEET, LIIKUNTA esim. kuvataide, valokuvaus, musiikki, urheilu, pelit, leikit

8 KIRJALLISUUSTIEDE, KIELITIEDE esim. tietoa kirjallisuudesta ja kirjailijoista, eri kielet, sanakirjat

9 HISTORIA, esim. eri maiden historia, viikingit, ritarit, intiaanit, elämäkerrat

Tietokirjojen luokitus (kuva aukeaa uuteen selainikkunaan).

Kirjaston kirjojen selkään on lisätty signum, joka kertoo kirjan sijaintipaikan. Ensimmäinen numero kertoo pääluokan ja seuraavat numerot sen, mihin alaluokkaan kirja kuuluu. Signumissa olevat kolme kirjainta kertovat, mihin kohtaan kirja tulee aakkosissa. Kirjat ovat hyllyssä oman luokkansa sisällä aakkosjärjestyksessä tekijän sukunimen mukaan. Jos kirjalla on useita tekijöitä, voi kirja olla myös kirjan nimen mukaan aakkosissa.

Signum eli kirjan sijaintipaikka (kuva aukeaa uuteen selainikkunaan)

Kaunokirjat on siis nekin jaoteltu luokkiin, eli runot, näytelmät, sadut, romaanit ja sarjakuvat kuuluvat eri luokkiin, vaikka ovatkin kaikki kaunokirjallisuutta. Useissa kirjastoissa kaunokirjoja on jaettu myös genren eli lajityypin mukaan fantasiaan, scifiin ja jännitykseen, ja aiheen mukaan esimerkiksi urheilu- ja hevoskirjoihin. Tällöin kirjan selkämyksessä on kuvasymboli tai muu merkki kertomassa, mihin ryhmään kirja kuuluu ja missä hyllyssä sen kuuluu olla kirjastossa.

Kirjoja on ryhmitelty myös ikäryhmien mukaisesti, esimerkiksi siten, että helppolukuiset voivat olla omassa hyllyssään ja nuortenkirjat omassaan. 

Pikkulasten kirjat erottaa kirjastossa helposti, koska ne ovat värikkäästi esillä lokeroissa tai matalissa hyllyissä ja alueen pöydät ja tuolit ovat matalampia kuin muut. Vaikka esimerkiksi sadut ja kuvakirjat ovat lastenkirjoissa, moni aikuinenkin lukee niitä, joten iän mukaan ryhmittely ei tarkoita, että kirjat olisivat vain pikkulapsille. Monet kirjat sopivat kaiken ikäisille.

KAUNOKIRJOJEN LUOKAT

1.1 KANSANRUNOUS

1.2 RUNOT

1.3 NÄYTELMÄT

1.4 SUOMENKIELISET ROMAANIT JA NOVELLIT

1.7 SADUT

1.79 KUVAKIRJAT

1.791 SARJAKUVAT 

Kaunokirjallisuuden luokitus (kuva aukeaa uuteen selainikkunaan)

Luokitusmerkinnät ja aiheen mukaan lajitellut ja merkityt kirjat vaihtelevat jonkin verran eri kirjastoissa. Kun etsit tiettyä kirjaa, tarkista Helmet-verkkokirjastosta, mikä kirjan luokka on. Kirjastossa luokka on merkitty hyllyopasteeseen, joka on hyllyn reunassa.

Voit aina kysyä myös kirjaston henkilökunnalta, missä hyllyssä etsimäsi kirja on.