© Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri

Helsingin kaupunginkirjaston palvelut varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmät ovat tervetulleita kirjastoon lukemaan ja lainaamaan sekä osallistumaan kirjastossa järjestettäviin esityksiin ja tapahtumiin. Tapahtumiin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti Kultus.fi -sivuston kautta. Ryhmille voidaan järjestää myös omia räätälöityjä kirjastovierailuja ja etätuokioita. Lisätietoa kirjaston palveluista ryhmille voi tiedustella oman lähikirjastosi päiväkotiyhteyshenkilöltä. Yhteyshenkilöt löytyvät kunkin kirjaston omilta Helmet.fi-sivuilta Yhteystiedot-välilehdeltä. 

Satutuokiot

Satutuokioissa uppoudutaan tarinoi­den maailmaan ja ruokitaan lukuintoa. Ne kehittävät mielikuvitusta, tunnetaitoja ja sanavarastoa.

Mediatuokiot

Mediatuokioissa yhdistetään tarinat ja kirjat johonkin mediaelementtiin ja tutustutaan esimerkiksi koodaamiseen sekä erilaisiin mediasovelluksiin. Mediatuokiot sopivat parhaiten 5–8-vuotiaille.  

Työpajat

Keskustakirjasto Oodi sekä osa lähikirjastoista tarjoavat monenlaisia työpajoja ja ohjattuja vierailuja varhaiskasvatuksen ryhmille. Työpajojen aiheet vaihtelevat tarinoista ja sanataiteesta koodaukseen ja kädentaitoihin. Myös osa lähikirjastoista tarjoaa työpajoja eri aiheista. Tutustu tarkemmin Oodin työpajoihin: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Keskustakirjasto_Oodi/Lasten_ja_nuorten_Oodi/Tyopajat_koulu_ja_paivakotiryhmille(220438)

Kirjakassit päiväkodeille

Kirjaston henkilökunta voi pyynnöstä koota tiettyyn aiheeseen liittyviä kirjakasseja erilaisten teemojen käsittelyn tueksi. Kirjastoon kannattaa olla yhteydessä vähintään pari viikkoa ennen kuin tarvitsette aineistoa.  

Satudiplomi

Helmet-kirjastot haluavat kannustaa päiväkotien lapsiryhmiä yhteisiin lukuhetkiin Satudiplomin avulla. Satudiplomin saa, kun kuuntelee tai lukee kymmenen (10) kirjaa. Edistymistä voi seurata merkitsemällä ryhmän lukemat kirjat hauskaan, väritettävään Lukulokkiin. Diplomin suorittaneet ryhmät saavat kirjastosta kunniakirjan

Satudiplomi-sivustolta löytyvässä kirjalistassa on monipuolisia ja viihdyttäviä kirjavinkkejä yhteisiin lukuhetkiin sekä suuntaa antavat ikäsuositukset. Kirjat voi myös valita vapaasti listan ulkopuolelta. Diplomin voi suorittaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Satudiplomia voi hyödyntää myös kotikielen tukemiseen, joten kirjan voi halutessaan lukea millä tahansa kielellä. Valmiissa kirjalistassa on mahdollisuus eri kieliversioiden hakemiseen kirjaston kokoelmasta.

Lisää tietoa satudiplomista saat kaikista Helmet-kirjaston toimipisteistä.

Kirjastokortti

Opettaja voi hankkia ryhmälleen myös ryhmän yhteisen kirjastokortin. Kortin voi tehdä kirjastovierailun yhteydessä, ja tekemiseen tarvitaan takaajan henkilöllisyystodistus. Kortti on voimassa vuoden. Ryhmäkortin lainat eivät mene perintään.

Lukuvalmentaja Junior

Lukuvalmentaja Junior on lasten- ja nuortenkirjallisuuteen keskittynyt palvelu, joka auttaa löytämään lukijan toiveiden mukaisia kirjoja. Palvelun tavoitteena on tukea ensisijaisesti lasten ja nuorten vapaa-ajan lukemisharrastusta, mutta myös opettajat ja kasvattajat voivat halutessaan pyytää palvelusta vinkkejä yksittäiselle lapselle tai tilata itselleen lukuvalmennuksen tietystä teemasta. Lisää tietoa osoitteessa helmet.fi/lukuvalmentajajunior.