Vantaan kaupunginkirjaston palvelut päiväkodeille ja kouluille

Tältä sivulta löydät tietoa kirjastojen kouluille ja päiväkodeille tarjoamista palveluista. Tarkista ennen vierailua, minkä kirjaston alueelle koulusi tai päiväkotisi kuuluu.

Sivun sisältö:

Päiväkotiyhteistyö Vantaan kaupunginkirjastossa

Kouluyhteistyö Vantaan kaupunginkirjastossa

Kirjaston muut palvelut kouluille

Päiväkotiyhteistyö Vantaan kaupunginkirjastossa

Haluamme rikastaa lapsen mielikuvitusta ja tukea lapsen kielellistä kehittymistä. Kirjaston palvelut ovat maksuttomia.

Satutuokiot 3-5 -vuotiaille

Varaa ryhmällesi satutuokio tästä
Tuokiot ovat toiminnallisia, ja paikalla on vain haluamasi lapsiryhmä. Järjestämme satutuokioita paikan päällä kirjastossa ja etänä.

Olemme tehneet leikkisät satutuokio-tallenteet kirjoista “Kasa” ja “Kasan nenä.” Katso kaikki satutuokio-tallenteet Youtubesta.

Aihepaketit

Tilaa aihepaketti tästä.
Sankarit, ötökät, avaruus, tunnetaidot ja ystävyys vai jotain ihan muuta? Kokoamme aihepaketteja toivotun teeman ympärille.

Tunne- ja kaveritaitolaatikko

Kirjastosta on lainattavissa tunne- ja kaveritaitolaatikko satuhetkien järjestämiseen. Laatikko sisältää kymmenen teemaan sopivaa kirjaa sekä ohjekansion, josta löytyy jokaiselle kirjalle erikseen luotu satuhetken mallirunko sekä runsaasti vinkkejä ja valmiita tehtäväideoita kirjojen käsittelyyn lasten kanssa. Kirjalliset materiaalit löytyvät myös Varhain Oppiva Vantaa -sivulta. 
Katso, onko laatikko vapaana. Laatikon voi tilata ryhmälle Aineistopaketit-lomakkeella

Satudiplomi

Satudiplomi on suunnattu alle kouluikäisille lapsille, varhaiskasvatuksen henkilökunnalle ja perheille. Sen suorittaminen on mukavaa yhteistä puuhaa, jossa lapsi oppii ja lukeminen tuodaan osaksi arkea. Kirjalistoja voi käyttää myös lukuvinkkeinä. Teoksia löytyy 0-6-vuotiaille, ja ne on järjestelty aihepiirien mukaan.

Luetut kirjat voi merkitä väritettävään Lukulokkiin. Kun yhdessä askarreltu Lukulokki on valmis, lapset saavat kirjastosta ryhmädiplomin sekä kruunun Lukulokilleen.

Kirjastokortti

Voit hankkia päiväkotiryhmällesi oman kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaan. 

Kirjastolainen päiväkotiin

Tulemme mielellämme kertomaan kirjaston palveluista päiväkodin henkilökunnalle sekä ideoimaan niitä kattavammiksi. Vierailuun voi sisällyttää myös esimerkiksi kirjavinkkausta. Vierailupyynnöt kannattaa esittää sähköpostitse. 

Makuja kielelle – lukuintoa lapsiperheille

Vantaan kaupungin varhaiskasvatus on mukana kirjaston Makuja kielelle –hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on tarjota tarinallisia elämyksiä perheille ja vahvistaa huoltajien roolia monilukutaidon edistäjinä erittäin monikielisessä ja -kulttuurisessa kaupungissa. Hanke on käynnissä lokakuuhun 2023 asti.  

Hankeyksiköt ovat Seljapolun päiväkoti, Pikku-Hepon avoin kohtaamispaikka,  Soittorasian avoin kohtaamispaikka, Koivukylän avoin kohtaamispaikka sekä Korson ja Nissaksen asukaspuistot.  

Vantaan Lukunen – Lumoudu lukemisesta

Hyödynnä varhaiskasvatuksen käyttöön luotuja ideoita ja toimintamalleja lasten lukukulttuurin edistämiseksi. Tutustu materiaaleihin Lukunen-hankkeen sivulla.

Vantaan Lukunen – Lumoudu lukemisesta -hanke toteutui 2020-2022 yhteistyössä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja kirjaston kanssa.

Varhaiskasvatusverkosto

Kustakin Vantaan kirjastosta on edustaja varhaiskasvatusverkostossa, jossa kehitämme yhdessä palveluitamme varhaiskasvatusikäisille. Verkostossa työtämme tukevat Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuurikoordinaattorien edustus.  

Otamme mieluusti vastaan toiveitanne. Yhteystiedot: erikoiskirjastonhoitaja Marjut Lahtela, marjut.lahtela@vantaa.fi.

Kouluyhteistyö Vantaan kaupunginkirjastossa

Kirjastovierailujen tavoitteena on tutustuttaa oppilaat kirjastoon, innostaa heitä lukemaan ja kehittää heidän monilukutaitoaan. Oppilaille tarjotaan perusopetuksen aikana mahdollisuus ohjattuun kirjastokäyntiin kolmannella, neljännellä ja seitsemännellä luokalla. Lisäksi ensimmäiset luokat pyydetään kirjastokäynnille, jossa oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan sekä lomakkeen kirjastokortin tekoon. Opettajan kannattaa olla yhteydessä omaan lähikirjastoon vähintään muutamaa viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Tervetuloa sukeltamaan tarinoiden maailmaan!

Kirjastovierailu 1.-luokkalaisille

Varaa aika ekaluokkalaisvierailulle tästä

Ekaluokkalaisvierailun aikana oppilaat tutustuvat kirjastoon pääasiassa omatoimisesti opettajan johdolla. Vierailun yhteydessä oppilaat saavat kukin Ekaluokkalaiskampanjan kirjan sekä kirjastokorttilomakkeen. Oppilas voi tulla noutamaan oman kortin huoltajan kanssa kirjastovierailun jälkeen. Huomaathan, ettei ekaluokkalaisvierailun yhteydessä tehdä oppilaille kirjastokortteja.

Aineistovinkkaus 3.-luokkalaisille ja 7.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus tarkoittaa lukemaan innostamista ja tarinoiden kertomista kirjavinkkarin opastuksella. Vinkkaus tukee oppilaiden lukuharrastusta, tarjoaa vaihtoehtoja erityyppisistä aineistoista ja kirjallisuuden lajeista sekä lisää ymmärrystä lukutaitojen ja lukemisen merkityksestä. Tunnin lopussa oppilaat voivat lainata ja varata haluamiaan kirjoja. Vinkkaus voidaan liittää lukudiplomin suorittamiseen, jolloin tunnilla tutustutaan juuri lukudiplomista löytyvään aineistoon.

Mediamysteeri 4.-luokkalaisille

Mediamysteeri on draamakasvatuksellisia ja pelipedagogisia menetelmiä hyödyntävä, pelillistetty vierailumalli, joka innostaa lapsia toimimaan oma-aloitteisesti medialukutaitoa ja mielikuvitusta kehittävällä tavalla. Konseptin ideana on pelillistää koululuokan vierailu kirjastoon. Mediamysteeri järjestetään seuraavan kerran vuonna 2024 ja kirjaston henkilökunta kutsuu luokat pelaamaan. 

Kirjaston muut palvelut kouluille

Aineistopaketit

Varaa aineistopaketti tästä.
Aineistopakettilomakkeella voi varata esimerkiksi pulpettikirjoja, lukupiirikirjoja tai kirjaston henkilökunnan valitsemia, luokkatasolle sopivia kirjoja esimerkiksi Helmet-lukudiplomista. Paketin valmistuminen kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Ilmoitamme sähköpostitse, kun paketti on valmiina noudettavaksi kirjastosta (puhelimitse, jos erikseen toivotaan). 

Celia-rekisteröinnit

Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Tähän tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja: www.celia.fi.

Ekaluokkalaiskampanja

Helmet-kirjastot lahjoittavat vuosittain yhden helppolukuisen lastenkirjan kaikille koulunsa aloittaville pääkaupunkiseudun 1.-luokkalaisille. Tervetuloa noutamaan ekaluokkalaiskirjat lähikirjastostasi! Tästä voit varata ajan ekaluokkalaisten kirjastovierailulle. Samalla voitte tutustua kirjojen lainaamiseen ja palauttamiseen sekä katsella millaista lukemista kirjaston hyllyiltä löytyy. 

Helmet-lukudiplomi

Lukudiplomi motivoi oppilaita säännölliseen lukemiseen ja toimii oivana vinkkipankkina myös opettajille, kun valitaan luokkatasolle sopivia kirjoja. Tutustu lukudiplomiin: www.lukudiplomi.fi.

Itsenäiset kirjastokäynnit luokille

Luokat ovat aina tervetulleita hyödyntämään kirjastoa omatoimisesti. Mikäli haluat varmistua aineiston saatavuudesta käynnillänne, olethan yhteydessä etukäteen. 

Kirjastokortti

Kirjastokortti kannattaa hankkia viimeistään ensimmäisen luokan alussa. Toivomme, että oppilas tulee hakemaan kortin yhdessä huoltajan kanssa, mutta mikäli haluat hoitaa asian kirjastovierailun yhteydessä, olethan etukäteen yhteydessä lähikirjastoosi. Myös luokalle voidaan tehdä yhteinen kirjastokortti, jolla esimerkiksi pulpettikirjojen lainaus käy näppärästi. 

Kouluyhteistyön verkosto

Vantaan kaupunginkirjaston kouluyhteistyön verkostoon kuuluvat 3. ja 7. luokkien kirjavinkkauksia tekevät työntekijät. Verkostossa kehitämme yhdessä palveluitamme kouluikäisille. 

Otamme mielellämme vastaan toiveitanne. Yhteydenotot: erikoiskirjastonhoitaja Pauliina Eriksson, pauliina.eriksson@vantaa.fi.

Kuva: Yan Krukau/ Pexels