Sarjakuvantekijä Jerry Ma piirtää mangaa (kuva: Luigi Novi)

Mitä tarkoittaa tekijänoikeus

Kun olet itse kirjoittanut tarinoita tai piirtänyt, maalannut tai ottanut valokuvia, säveltänyt tai vaikkapa tehnyt omat kotisivusi, olet tekijä, jolla on oikeus omaan teokseensa. Kukaan muu ei saa esittää teostasi omanaan. Sama on myös toisinpäin. Et voi esittää muiden teoksia - tai edes osia niistä – omanasi. Tekijänoikeudet on määritelty Suomen laissa. Jos niitä ei noudata, rikkoo lakia. Tekijänoikeus on voimassa heti teoksen valmistuttua.

Kouluesitelmiä tms. varten voit vapaasti käyttää olemassa olevaa materiaalia hyväksesi, mutta lähde eli tekijän nimi on muistettava ilmoittaa joka kerta. On hyvä tapa mainita tekijän lisäksi myös mistä julkaisusta on kyse.

Voit käyttää suoria lainauksia muiden kirjoista, mutta silloin ne on merkittävä lainausmerkeillä. Kokonaista kirjaa ei saa lainata (eli siteerata).

Jos haluat käyttää esitelmissäsi kuvia, sinun on käytettävä itse piirtämiäsi, maalaamiasi tai ottamiasi kuvia. Jos haluat käyttää jonkun muun kuvia, sinun on pyydettävä – ja saatava – siihen tekijältä lupa. Lisäksi sinun täytyy mainita tekijän nimi kuvan yhteydessä.

Tekijänoikeus internetissä

Monet luulevat, että internetistä voi surutta napata käyttöönsä kuvia, tekstejä, musiikkia, ohjelmia tai mitä vain. Tekijänoikeuksia ei saa loukata netissäkään.

Internetissä on monia yhteisöllisiä mediapalveluja, joihin voi ladata kuvia tai videoita. Voit itse päättää kuka materiaalisi saa nähdä ja millä ehdoilla sitä muut ehkä saavat käyttää.

Netistä on helppo ladata itselleen biisejä, kokonaisia leffoja, pelejä tai tietokoneohjelmia, mutta on hyvä muistaa, että niiden tekijät eivät silloin saa korvausta tekemästään työstä. Jos ladattua materiaalia alkaa myydä kavereille, syyllistyy piratismiin.

Kuinka kauan tekijänoikeus on voimassa?

Tekijänoikeus suojaa teoksia 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Valokuvat ovat hieman poikkeuksellisia: tavallisissa valokuvissa tekijänoikeus on 50 vuotta ja valokuvateoksissa 70 vuotta.

Lisää tekijänoikeudesta:

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä

Kopiraitti

Piraattitehdas

Tekijä: Sari Tamminen, Helsingin kaupunginkirjasto