Helmet-kirjallisuuspalkinto 2017 Jani Toivolalle

Helmet-kirjallisuuspalkinnon 2017 sai Jani Toivola teoksesta Musta tulee isona valkoinen

Palkintoraadissa olleet kirjaston asiantuntijat perustelivat valintansa näin: ”Jani Toivolan elämäntarina on suorastaan vimmainen kertomus itsensä etsimisestä. Toivola kertoo elämästään ja ratkaisuistaan hyvin avoimesti ja tarkasti. Toivola on ihailtavan positiivinen, ei valita kohteluaan vaan listaa onnistumisiaan. Kirjan teksti on keskustelevaa ja helposti lähestyttävää.

Raati arvosti myös Toivolan taitoa analysoida kokemuksiaan. ”Se nostaa kirjan sanoman henkilökohtaiselta tasolta yleisemmin merkittäväksi: 'Jokaisella on oikeus omaan tarinaan. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi.' Jani Toivola on poikkeuksellinen suomalainen, joka omalla esimerkillään on kyseenalaistanut vallalla olevia tapoja ja arvoja. Kirja antaa esimerkin siitä, miten omilla valinnoilla, avoimuudella, sinnikkyydellä ja rohkeudella voi päästä yli vaikeista asioista ja toteuttaa unelmiaan.”

Teoksen on kustantanut Siltala (2016). Palkinto luovutettiin Tikkurilan kirjastossa 14.9.2017.

Yleisön kunniakirja Antti Eskolalle

Helmet-kirjastot järjestivät 8.–31.8. yleisöäänestyksen, jossa kirjaston asiakkaat saivat äänestää omaa suosikkiaan finalistien joukosta. Yleisön suosikin kunniakirjan sai Antti Eskola teoksestaan Vanhuus: helpottava, huolestuttava, kiinnostava (Vastapaino 2016). Teos sai 21,7 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Helmet-kirjallisuuspalkinto nostaa esille laatukirjallisuutta

Helmet-kirjallisuuspalkinto annetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle teokselle. Palkinto jaetaan noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kirjalle.

Kirjastot haluavat nostaa esille tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus kestää vuodesta toiseen.

Helmet-kirjallisuuspalkinto ilmaisee myös, että kirjastoissa työskentelee kirjallisuuden asiantuntijoita. Kirjallisuus on aina ollut ja on jatkossakin kirjastotoiminnan ydintä.

Helmet-kirjallisuuspalkinnolla halutaan lisäksi nostaa esille erilaisia ja marginaalisempia kirjallisia ääniä.

Helmet-kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain syyskuussa.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon finalistit 2017

Jani Toivolan haastattelu

Kuva: Siltala/Laura Malmivaara