Kuva: Mikko Rasila

Helmet-kirjallisuuspalkinto 2019 Piia Leinolle

Helmet-kirjallisuuspalkinnon 2019 on saanut Piia Leino teoksesta Taivas.

Helmet-kirjastojen asiantuntijoista koostuva palkintoraati perusteli valintansa seuraavasti: ”Tarina on omaperäinen ja tunnelmaltaan hieno ja se vie lukijan mukanaan. Kirja on helposti lähestyttävä ja soveltuu erilaisille lukijoille. Teoksessa ovat esillä ajankohtaiset teemat kuten virtuaalimaailman vaikutukset yhteiskuntaan, syntyvyyden lasku, ilmastonmuutos, teknologian kehitys, vähemmistöihin kohdistuva väkivalta ja äärioikeiston nousu. Kirjailija on luonut uskottavan fiktiivisen maailman, jonka yksityiskohdat ovat nautittavan hyviä. Kirjan maailma sijoittuu Helsinkiin, monelle tuttuihin maisemiin, mikä vetoaa lukijaan erityisellä tavalla. Vaikka kirja onkin fiktiivinen, on se pelottavan lähellä todellisuutta. Kirja herättää monenlaisia ajatuksia tulevaisuuden maailmankuvasta. Esimerkiksi virtuaalimaailman passivoiva vaikutus on jo nyt todellinen ongelma. Kirjan tapahtumissa korostuu, että jokainen yhteiskuntamme jäsen voi omilla valinnoillaan myötävaikuttaa siihen, miltä tulevaisuutemme näyttää. Valta ja vastuu ovat meillä ihmisillä. Tarinaan mahtuu myös rakkaustarina sekä toivo paremmasta huomisesta.”

Palkinto jaettiin Kauniaisten kaupunginkirjastossa 24.9.2019. Teoksen on kustantanut Kustantamo S&S (2017). 

Yleisön suosikiksi Minna Rytisalon teos Lempi

Helmet-kirjastojen asiakkaat saivat avoimen yleisöäänestyksen kautta äänestää omaa suosikkiaan 10:stä finalistista. Äänestys järjestettiin 7.-31.8.2019. Yleisön suosikin kunniakirjan sai Minna Rytisalo teoksellaan Lempi (Gummerus 2016). Rytisalon Lempi sai 24.78 % annetuista äänistä.

Helmet-kirjallisuuspalkinto nostaa esille laatukirjallisuutta

Helmet-kirjallisuuspalkinto annetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle teokselle. Palkinto jaetaan noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kirjalle.

Kirjastot haluavat nostaa esille tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus kestää vuodesta toiseen.

Helmet-kirjallisuuspalkinto ilmaisee myös, että kirjastoissa työskentelee kirjallisuuden asiantuntijoita. Kirjallisuus on aina ollut ja on jatkossakin kirjastotoiminnan ydintä.

Helmet-kirjallisuuspalkinnolla halutaan lisäksi nostaa esille erilaisia ja marginaalisempia kirjallisia ääniä.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon finalistit 2019

Kuva: Mikko Rasila