Haluatko tukea meitä tasa-arvoisemman kirjaston kehittämisessä?

Helmet-alueen kirjastot (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) osallistuvat hankkeeseen, jossa kartoitetaan kirjastopalveluiden vaikutukset naisten ja miesten väliseen tasa-arvoon sekä muunsukupuolisiin, transsukupuolisiin ja muihin sukupuolivähemmistöihin.

Hankkeen toteuttaa tasa-arvo- ja moninaisuuskonsultointiyritys Ekvalita yhdessä asiantuntijoiden Elina Nikulaisen ja Ville Tikan kanssa. Hankkeen tavoite on kartoittaa kirjastojen palveluita sukupuolinäkökulmasta sekä kehittää tämän tiedon pohjalta toimenpiteitä tasa-arvoisemman kirjastotoiminnan tukemiseksi. Hankkeen tulokset ja kehittämistoimenpiteet esitetään valtakunnallisessa seminaarissa vuoden 2022 alussa.

Hankkeen aineistoa kerätään viikoilla 40–42. Kirjaston vierailijoiden ja eri asiakasryhmien näkökulma on arvokas ja keskeinen osa toiminnan kartoitusta. Haluamme siksi tietää, kuinka juuri sinä koet kirjastojen palvelujen ja toiminnan vaikutukset sukupuolinäkökulmasta.

Voit osallistua kartoitukseen a) vastaamalla kyselylomakkeeseen tai b) osallistumalla normisuunnistukseen.

Kaksi ihmistä istuu pöydän ääressä kirjastossa. Kolmas selailee lehteä taustalla.

Kyselylomake

Jos olet yli 18-vuotias, koet olevasi säännöllinen vierailija jossakin Helmet-alueen kirjastossa tai haluat osallistua tasa-arvoisemman kirjaston kehittämiseen, voit osallistua hankkeeseen vastaamalla kirjaston asiakkaille tarkoitettuun kyselylomakkeeseen. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 5 minuuttia. Voit halutessasi vastata paperiseen versioon lomakkeesta Keskustakirjasto Oodissa viikolla 41. Helmet-alueen kirjastoissa vierailee lisäksi haastattelijoita, jotka keräävät suullisia vastauksia lomakkeisiin satunnaisesti valituilta asiakkailta.

Vastaa kyselylomakkeeseen

Normisuunnistus

Normisuunnistuksessa kirjaston vierailijat kutsutaan tutustumaan kirjaston tiloihin sukupuolen näkökulmasta. Suunnistuksen aikana vierailijat kulkevat yhdessä henkilökunnan kanssa kirjastossa ja pohtivat sitä, miten kirjaston tilat onnistuvat tai epäonnistuvat luomaan tunnetta siitä, että kaikki, sukupuolesta riippumatta, ovat tervetulleita ja voivat tuntea olonsa turvalliseksi kirjaston tiloissa.

Suunnistusta toteuttavat Keskustakirjasto Oodi, Myyrmäen kirjasto, Lumon kirjasto, Entressen kirjasto ja Herttoniemen, Roihuvuoren ja Laajasalon kolmoiskirjasto viikoilla 40–42. Ota yhteyttä suunnistusta toteuttavan kirjaston henkilökuntaan, jos haluat osallistua suunnistukseen.

Tapahtumat 

Normisuunnistus Laajasalon kirjastossa

Normisuunnistus Herttoniemen kirjastossa

Kuvat: Jonna Pennanen / Helsingin kaupunki