Jokainen pääkaupunkiseudun ekaluokkalainen saa ikioman kirjan Helmet-kirjastosta

Helmet-kirjastot antavat yhteistyössä kustantajien kanssa kaikille koulunsa aloittaville pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille kirjalahjan lukuvuonna 2023–2024. Samalla kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon, joko opettajan johdolla tai perheen kanssa. Kampanja alkaa Helmet-kirjastoissa 11.9.2023.

Ekaluokkalaiskampanjan suomenkielinen kirjalahja on tänä lukuvuonna Malin Klingenbergin kirjoittama ja Margareta Sandinin kuvittama Zakir ja kevät. Teoksen on suomentanut ruotsin kielestä Outi Menna, ja sen on kustantanut Kustantamo S&S

Tämänvuotisessa kampanjakirjassa Zakir pohtii, mitä tarkoittaa, kun on kevättä rinnassa ja saa kuulla äidiltään, että jotkut jopa rakastuvat keväällä. Zakir alkaa pohtia, voisiko hän rakastua. Kirja on kuvaus siitä, miten monenlaista rakkautta on olemassa ja miten rakkaus voi kohdistua mihin tai keneen vain. Kirja kertoo tunteiden lisäksi myös moninaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta.

Tutustu kirjan tekijöihin tarkemmin - lue haastattelu

Omankieliset kirjat äidinkieleltään ruotsin- ja venäjänkielisille 

Helmet-kirjasto lahjoittaa myös ruotsin- ja venäjänkielisille koulunsa aloittaville omat teokset. Ruotsinkielinen kirja on Malin Klingenbergin ja Margareta Sandinin Zakir och våren, jonka kustantaja on Schildts & Söderströms ja joka on suomenkielisen kampanjakirjan alkuteos. Venäjänkielinen kirja on Jevgenija Rusinovan Tretje sentjabrja. Kustantaja on Feniks.

Kuinka kirjalahjan saa? 

Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla kirjaston henkilökunta kutsuu ekaluokat opettajineen kirjastoon ja jakaa kirjalahjat luokkien kirjastovierailun yhteydessä. Espoossa lahjan saa luokan kirjastoon tekemän ekaluokkalaisvierailun yhteydessä tai käymällä lähikirjastossa ja näyttämällä opettajalta saatua kirjanmerkkiä.  

Äänikirja lukemisesteisille 

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celia tuottaa saavutettavat äänikirjat suomen- ja ruotsinkielisistä kampanjakirjoista. Kirjat saadakseen lapsella täytyy olla tunnukset Celian verkkopalveluun. Tunnukset palveluun voi saada koulun kautta tai kirjastosta.

Tehtäviä ja materiaaleja kirjasta

Lataa kirjaan liittyvä tehtäväpaketti: Ekaluokkalaiskampanjan tehtäväpaketti 2023  

Katso Zakir ja kevät -kirjan esittelyvideo YouTubessa