Älä osta mitään -päivä haastaa tarkastelemaan kulutustottumuksia

Marraskuussa vietetään kansainvälistä Älä osta mitään -päivää. Vuonna 2023 Älä osta mitään -päivä on 24.11. 

Jokainen meistä voi osallistua Älä osta mitään -päivään pohtimalla omaa kuluttamistaan ja sen vaikutusta ympäristöön. Teemapäivä kannustaa miettimään ostamisen sijaan vaihtoehtoisia ajanviettotapoja.

Mikä olisi parempi paikka viettää Älä osta mitään -päivää kuin kirjasto? Meillä voit esimerkiksi tavata ystäviä, lainata kirjoja, pelata pelejä, lukea lehtiä, äänittää, ommella ja osallistua tapahtumiin. Kaikki tämä tietenkin maksutta! Kirjastokäynnin yhteydessä voi myös pysähtyä pohtimaan, kuinka itse voisi viettää kaikkien aikojen joulun kulutusta vähentämällä ja ympäristöä säästämällä. Alkuun pääset näillä vinkeillä.

Tee se itse!

Kirjasto on pullollaan tietokirjoja, joista löydät vinkit kirpputorilöytöjen tuunaamiseen, kynttilöiden valamiseen ja kotikosmetiikan valmistukseen. Unohtamatta tietenkään itse kudottuja tumppuja tai virkattua mattoa. Useista kirjoista löytyy helppoja ohjeita, joilla myös aloittelija onnistuu. Varaa opukset tee se itse -lahjojen valmistukseen tästä

Käsityökirjavinkit talveen 

Anna aikaa ja yhteisiä hetkiä

Paras lahja ystävälle ja perheelle on aika. Etenkin, kun yhteisen ajan viettää lautapelin, lumikenkäilyn tai hyvän leffan parissa. Tämän lahjan antaja lupautuu vastaamaan yhteisen tekemisen suunnittelemisesta ja toteuttamisesta. Yhdessä voi tehdä melkein mitä vain aina leffaillasta jalkapallon pelaamiseen tai runopiiriin!

Voit myös lukea ystävälle tai sukulaiselle ääneen. Olemme poimineet listan ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta.

Kirjastokassi kaamokseen

Mieti millainen persoona mummisi, pikkuserkkusi tai kummilapsesi on, ja kokoa hänelle kirjastokassi. Kirjastokassista voi löytyä kirjojen lisäksi myös leffoja, levyjä ja lehtiä. Lainaa kirjastosta teokset, joiden uskot kiinnostavan lahjansaajaa, ja lupaa myös palauttaa lainat eräpäivään mennessä. Tällaisesta palvelusta nauttii kuka vain. Parasta on, että epämieluisan lahjan voi hyvillä mielin palauttaa.

Lahjoita taito

Tämä lahja sopii erityisen hyvin tietotekniikkatumpeloille. Opeta lahjansaajaa käyttämään älypuhelinta, tietokonetta tai tablettia. Bonuslahjana voit luvata, että toimit lahjansaajan henkilökohtaisena tietotekniikka-avustajana koko vuoden. Pisteenä iin päälle voit näyttää, kuinka e-kirjastosta lainataan lehti tai e-kirja tai kuinka käytetään kielikurssia!

Siisti ja silitä -lahjakortti

Lahjansaajaksi sopii erityisesti äiti, isä, mummi, vaari, siippa tai sukulaisrouva. Tähän lahjaan voi joko panostaa tai pihistää: lahjakortilla voi lunastaa muun muassa imuroinnin, pyykkäyksen, joulun tiskivuoren selättämisen, ikkunoiden pesun, mattojen tamppauksen ja pölyjen pyyhinnän. Panostajan lahjakortissa lunastuskertoja on enemmän kuin pihistäjän versiossa. Vinkit tulokselliseen kodinhoitoon löydät täältä.

Ruokalahja maistuu

Tee itse makea paketti

Parempaa lahjaa ei olekaan kuin tuoreet sämpylät, punajuuripikkelsi tai joulunekut. Varaa reseptit herkkulahjaan tästä.

Erityislahjakkuudet

Mieti, missä olet hyvä, ja anna myös muiden nauttia lahjastasi. Anna lahjaksi esimerkiksi päähieronta, kynsien lakkaus, juhlakampaus, puhe, imitaatio, parranajo, pilakuva, runo, sketsi, akrobatia-show, koiran koulutus, kukkien kuopsutus tai napatanssin pikakurssi. Päästä mielikuvitus valloilleen, ja lahjahuolet kaikkoavat alta aikayksikön!  

Lue lisää

Lue lisää Älä osta mitään -päivästä
Älä osta mitään -päivä Facebookissa
Tavaraa paremmat lahjavinkit HSY:n sivuilla

Teksti: Siiri Viinikainen
Kuva: Luonto-Liitto