Ällöä! Painavaa asiaa kakasta ja pieruista 

Kakat, pierut ja muut ällöt jutut kiinnostavat pieniä ja vähän suurempiakin lukijoita, eikä suotta. Ovathan ne täysin luonnollinen osa kehojemme toimintaa! Näistä kirjoista löytyy tuutin täydeltä painavaa asiaa sekä hauskoja tarinoita kakoista, pieruista ynnä muista ihanan kamalista kehon tuotoksista. 

Tietokirjoja 

Nicola Davies: Kakka
Miten kakka syntyy? Mitä sillä tehdään? Mihin se menee? Tiesitkö, että kakasta on myös monenlaista hyötyä eläimille? Tämä kirja pureutuu kakkoihin monesta näkökulmasta. 


Nick Caruso: Piereskeleekö se? 
Piereskelevätkö koirat? Kyllä. Entä tuhatjalkaiset? Kyllä. Entäpä hämähäkit? Ei tiedetä varmasti, tarvitaan vielä lisätutkimuksia. Tämä tieteellisen täsmällinen kirja esittelee 80 eri eläinlajin pierut! 
 

Andrea Mills: Ei voi olla totta! Kakka! 
Tiesitkö, että elinaikasi pierut täyttäisivät 2000 ilmapalloa? Tai että norsun viikon kakat painavat 25 ihmisen verran? Tämä kirja kertoo kakasta kaiken, mitä olet aina halunnut tietää (ja vähän enemmän)...
 

Marta Alvarez Miguez: Tutki kakkaa 
Pienillekin lukijoille sopiva luukkukirja vasta yleisimpiin kysymyksiin kakasta – ja vastaukset löytyvät tietenkin luukkujen alta! 
 

Emma Dodson: Ällökirja: Kakat, pierut ja pissat
Tässä kirjassa tehdään kunnon syväsukellus eritteiden maailmaan. Osansa saavat niin kakka ja pissa kuin myös räkä, oksennus, veri ja sylki. Avattavat luukut kruunaavat kokonaisuuden. Älä unohda myöskään kirjan sisarteosta, Ällöä eläinkirjaa! 

Kertomuksia ja runoja 

Malin Klingenberg: Pierun elämää
“Vaikka pieru usein onkin raikkautta vailla, se ihmisiä naurattaa vitsin lailla...” Kokonainen runokirja pieruista! Oman osansa saavat niin astronautin pieru, sukeltajan pieru kuin kuninkaallinen pierukin. 
 

Pete Riski: Maailman yksinäisin pieru
Vastasyntynyt pieru alkaa etsiä itseään eriskummallisessa maailmassa. Kuka oikein olen ja mikä on tehtäväni? Kaikilla muilla hajuilla tuntuu olevan tärkeä tehtävä – paitsi hänellä... Riemastuttava kuvakirja sopii isoille ja pienille! 

Arttu Unkari: Isämies ja räjähtävä kakka
Kaamea kakkaräjähdys aiheuttaa pelkoa ja kauhua kaupunkilaisissa. Kaiken takana on ilkeä keksijä, joka uhkaa jatkaa räjäytyksiään, mikäli hänen arvoitustaan ei ratkaista. Onneksi sankarillinen Isämies alkaa ratkoa arvoitusta. Alakoululaisille sopivan Isämies-sarjan avaus! 
 

Reetta Vehkalahti: Pipsa Kopperoisen tutkimuksia: pierut ja kaasut
Uusimmassa tutkimuksessaan tuleva tiedenainen Pipsa Kopperoinen on päättänyt tutkia, voisiko ihmisen saada leijumaan ilmassa kaasun avulla. Koehenkilönä saa toimia laktoosi-intoleranssista kärsivä pikkuveli... Kirja kuuluu helppolukuiseen Lukupalat-sarjaan. 
 

Steve Smallman: Voi mikä läjä!
Paavo on eläintarhan johtaja, jolla hommaa piisaa. Onneksi kakkaläjien poiminnassa auttaa Roope-robotti. Mutta eräänä päivänä robotti on kadonnut, ja ruskeita läjiä on joka paikassa! Riimitelty kuvakirja sopii perheen pienimmille. 
 

Troll: Mestarietsivä Peppunen -sarja
Huippusuosion saaneessa sarjassa Mestarietsivä Peppunen ratkoo arvoituksia briljantin päättelykykynsä avulla. Mestarietsivän salainen ase on... tietysti pieru!  

Teksti ja kuva: Eeva Rita-Kasari, Töölön kirjasto