Digivinkkejä ja syksyistä puuhaa ja luettavaa senioreille ja muillekin

Tälle sivulle on koottu luontoon ja digitaitoihin liittyvää katseltavaa ja tutustuttavaa sekä syksyisiä kirjavinkkejä senioreille ja muille aiheista kiinnostuneille. 

Ulos luontoon

🍂 Lähde pienelle retkelle lähiympäristöön ja nappaa mukaasi virikkeitä tästä Pappa pitkospuille, mummo marjaan -oppaasta.

🌂 Syksyiselle kävelylle mukaan otetulla sateenvarjolla voi matkan varrella pysähtyä tekemään sateenvarjojumppaa

❎ Ehkäpä haluat retkesi piristykseksi pelata samalla myös kierroksen luontoelämysbingoa

🏃‍♀️ Sporttisille ulkoilijoille löytyy ulkoiluun uusia vinkkejä luontoelämyspolun vinkkikorteista.  

👨‍🏫 Ennen metsään menemistä on myös hyvä vielä kerrata, mitä olivatkaan jokamiehenoikeudet.

Ulkoiluretkiä kotisohvalla

🌳 Jos viihdyt mieluummin kotona, luontomielelle pääsee myös netissä. Aloita vaikkapa tutustumalla Helsingin luontoon

🦆 Sen jälkeen on hauska lähteä sohvaperunan luontopolulle kokeilemaan tunnistaa 11 eri kotimaista kasvia tai ratkaista 8 muuta luontorastia.

🌸 Miina Sillanpään säätiön Luontosivusto tarjoaa elämyksiä, tietoa ja tekemistä yksin tai yhdessä kaikkina vuodenaikoina.

🌲 Voit myös antaa tämän mielikuvituksen kutitteluharjoituksen viedä sinut ihan omalle luontoretkellesi.

👀 Mielikuvamatkoja voi viritellä myös hauskalla kuvamuistiharjoituksella tai vertailemalla erilaisia aistimuksia.

🌼 Jenni Sipilän kirjoittaman selkokirjan sivuilla pääsee ihastelemaan Suomen luonnon kukkia katsellen, lukien ja kuunnellen.

🌿 Luonnon maistuvista ja terveellisistä antimista kiinnostuneet voivat myös lukea lisää villiyrteistä ja villivihanneksista

🏠 Urbaanimpiin tunnelmiin pääsee rennosti värittämällä erilaisia taloja tai virittelemällä kysymyskorteilla yhteistä juttutuokiota siitä, miten haluaisit asua.

🍁 Hauskaa ajanvietettä on myös viettää iltaa tuttavien kesken pelaten RyhmäRengin syyslottoa, ratkoen syksyisiä arvoituksia tai kuvapähkinöitä, tai antaen syyskysymyskorttien viritellä keskustelua

🎃 Pyhäinpäivä, kekri, halloween... Sadonkorjuukauden juhlalla on monta nimeä! RyhmäRengin teemasivulta löydät juhlakaudelle tietoa ja tekemistä.  

Syksyisiä kirjavinkkejä

📚 Syksy on mukavaa aikaa tarttua kirjaan. Tästä löydät syksyisiä lukuvinkkejä moneen makuun!

Tsemppausta digiloikkaan

Vanhustyön keskusliiton selkeillä ja väliin humoristisillakin videoilla rohkaistaan ja motivoidaan senioreita tietotekniikan ja internetin käyttöön.

😄 Tietotekniikka ja netti kuuluvat ihan kaiken ikäisille. Kuuntelepa vaikka, mitä 75-vuotias Hilkka kertoo omasta suhteestaan tietotekniikkaan

💻 Nettiin tekisi mieli, mutta mistä oikein tietää, millainen laite sitä varten kannattaisi hankkia? Tällä videolla SeniorSurf antaa vinkkejä sopivan tietokoneen valintaan 

📱 Jos mielessä olisi mieluummin älypuhelimen osto, kurkista tänne!

🎭 Kulttuuria saa myös kotiin! Tutustu Kristiina Halkolan kanssa mahdollisuuksiin kokea kulttuurielämyksiä omalta kotisohvalta

🥰 Verkon kautta on näppärää pitää yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin kuvapuheluilla, sähköpostilla tai vaikkapa Facebookissa. Jos hyppy verkkoon jännittää, aloita kurkistamalla ensin tänne!

🛍️ Netti on pullollaan sekä mielenkiintoista tietoa että shoppailumahdollisuuksia – mutta mitä niistä pohtivat SeniorSurfin seniorit? 

📺 ”Eihän tv:stä tuu muuta kuin uusintoja ja tosi-tv:tä.” Oletko samaa mieltä vai oletko jo löytänyt tiesi nettitelevision pariin? Vilkaise, mitä SeniorSurfin seniorit tuumivat asiasta.

👁️No mutta mites se tietoturva? Onko siellä verkossa oikeasti turvallista? Näitä kysymyksiä pohdiskelevat myös SeniorSurfin seniorit tällä videolla

Nettivinkkejä

💡 Olethan jo tutustunut Yle Areenaan ja Ylen Elävään arkistoon? Katsele ilmaiseksi uutisia, sarjoja, dokumentteja ja elokuvia sekä tältä päivältä että vuosien takaa.

📚 HelMet-kirjastojen e-kirja- ja äänikirjatarjonnasta löytyy kaikille jotakin. Lue lisää!

Tutustu myös mielenkiintosi mukaan näihin SeniorSurfin oppaisiin: 
🖥 Vinkkejä laitteen valitsemiseen
👩‍💻 Lisää somesta eli sosiaalisesta mediasta 
🗺️ Vinkkejä älypuhelimessa olevan kartan hyödyntämiseen
🕸 Erilaiset internetyhteydet ja sopivan yhteyden valinta 

📓 Jos haluat perehtyä tarkemmin erilaisiin digilaitteisiin ja itsellesi sopivan valintaan, poimi lukemiseksi Enter ry:n vertaisopastajien kirjoittama Seniorin opas älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen hankintaan.

Mistä saan digitukea?

🙋‍♀️ Kirjasto on hyvä paikka sekä pyytää digitukea että saada lisätietoja eri digituen tarjoajista. Helmet-kirjastojen digituesta voit lukea lisää täällä

📞 Espoon kirjastojen etädigituki tuo digituen puhelinlinjoja pitkin kotiisi. Lue lisää ja tee etätukipyyntö.

💡 Senioreille vertaisopastusta erilaisiin digipulmiin saa Enter ry :ltä.   

🗺️ Voit myös etsiä muun, itsellesi parhaiten sopivan digiopastuspaikan SeniorSurfin opastuspaikkakartalta.  

💌 Autatko itse mielelläsi ystävää digihädässä? Mitäpä, jos antaisit hänelle lahjaksi digiopastuksen vaikkapa tällä SeniorSurfin lahjakortilla!

Teksti: kirjastopedagogi Virpi Söyrinki, Espoon kaupunginkirjasto
Kuva: Andrea Piacquadio, Pexels