Docventures 2019: lukuvinkit

Helmet-kirjasto ja Kirjasampo.fi sammuttavat tiedonjanoasi yhdessä Docventures-dokumenttielokuvasarjan kanssa. Olemme keränneet kauden viiteen dokumenttielokuvaan sopivat kirjasuositukset, joista voit ammentaa lisää tietoa elokuvan jälkeen.

Katso leffa, lue kirja

Seitsemännen Docventures-tuotantokauden dokumentit esitetään Ylen kanavilla 22.10.2019 alkaen. Dokumenttien lisäksi maailmankuvaasi avaa kirjallisuus samasta aiheesta.

Tässä päivittyvässä listassa vinkataan kirjoja niistä teemoista, joita Docventures-dokumenttielokuvasarja käsittelee syksyllä 2019. Vinkit on koottu Helmet-kirjaston ja Kirjasammon yhteistyönä. Voit ehdottaa myös omaa kirjavinkkiäsi listalle.

Tämänvuotisten teemojen kirjoja voit etsiä myös suoraan Helmet-hausta hakusanalla Docventures2019. Edellisvuosien listat löytyvät hakusanoilla Docventures2016, Docventures2017 ja Docventures2018

Teoksen nimessä olevasta linkistä voit varata kirjan Helmet-haussa. Kaunokirjoista on lisäksi linkki Kirjasampoon. Linkit aukeavat toiseen sivustoon.

Teema: #metoo / elokuva: Untouchable 

CitizenHarvey.jpg

Tietokirjat:

Heidi Lindén ja työryhmä: #Metoo-vallankumous: miten hiljaisuus rikottiin? (Like 2018) Kirjassa kerrotaan, miten Suomen #metoo-liike syntyi ja millaisia vaiheita sen päätyminen julkisuuteen sisälsi.

Maaret Launis ja työryhmä: Tästä saa puhua: seksuaalista väkivaltaa Suomessa (S&S 2018). Teos on keskustelunavaus naisiin ja muunsukupuolisiin kohdistetusta seksuaalisesta väkivallasta Suomessa. Se yhdistää tapausesimerkkejä ja tutkimusta ja korostaa rakenteellisia tekijöitä väkivallan taustalla.  

Kaunokirjat:

Eleanor Catton: Harjoitukset (Siltala 2010, suom. Tero Valkonen). Uusiseelantilainen Catton kuvaa esikoisromaanissaan opiskelua, näyttelemistä ja harjoituksia. Lukiossa on paljastunut skandaali, opettajan ja oppilaan välinen seksisuhde. Lähistöllä sijaitsevan teatterikoulun ensimmäinen vuosiluokka ottaa tapauksen aiheeksi näytelmässään, jonka he tuottavat lukuvuoden päätteeksi. Mitä merkitystä on erilaisilla rooleilla, ja kuinka pitkälle niiden puitteissa voi mennä?

Katarina Wennstam: Alfauros (Otava 2013, suom. Laura Beck). Ruotsalaisdekkarissa kuuluisa näyttelijä Jack Rappe löytyy huonossa kunnossa, vatsa auki viillettynä. Miten tilanteeseen päädyttiin? Rappe on suosittu, hurmaavana pidetty vanhempi mies, johon nuori Emma Wahl rakastuu päädyttyään hänen vastanäyttelijäkseen. Epätasapainoinen suhde kärjistyy väkivaltaisiin tapahtumiin, joita puidaan myöhemmin oikeudessa. Filmiteollisuuden ja median varjopuolet tulevat esiin.

Linkkivinkkejä Makupaloissa

Teema: Trump / elokuva: Our New President 

OURNEWPRESIDENT.jpg

Tietokirjat:

Naomi Klein: Kun ei ei riitä – vastaisku sokkipolitiikalle (Into 2018, suom. Kirsimarja Tielinen). Klein käy läpi maailmanpolitiikan ja markkinoiden tekijöitä, joiden kehityskulkujen loogisena jatkumona hän pitää Trumpin valintaa presidentiksi.

Michael Wolff: Tulta ja tuhoa: Trump Valkoisessa talossa (Tammi 2018, suom. Ilkka Rekiaro). Sisäpiirin haastatteluihin perustuva kirja Trumpin kuohuvista alkuajoista Yhdysvaltain presidenttinä antaa kaoottisen kuvan Valkoisen talon vallanvaihdosta.

Kaunokirjat: 

Svetlana Aleksijevits: Neuvostoihmisen loppu (Tammi 2018, suom. Vappu Orlov). Dokumenttiromaanissa tavalliset venäläiset kertovat, millaista oli elää Neuvostoliiton sortuessa, ja mitä sen jälkeen tapahtui. Moniääninen kokonaisuus näyttää vaikuttavasti kommunismin tuhon, muistot sorrosta, nälänhädästä ja murhista, mutta myös toivon ja ylpeyden. Teos on tarpeellista luettavaa nykyisen Venäjän ymmärtämiseksi. Kirjailija palkittiin Nobelilla vuonna 2015.

Philip Roth: Salajuoni Amerikkaa vastaan (WSOY 2005, suom. Arto Schroderus). Klassikkokirjailija kuvaa vaihtoehtohistoriassaan, kuinka natsimyönteinen lentäjä voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit 1940. Mitä tämä tarkoittaa maan juutalaisväestölle? Romaanin kertojana on 9-vuotias juutalainen koulupoika Philip Roth. Tuttu maailma muuttuu pelottavaksi ja vieraaksi, samalla perhe kokee sisäisiä kriisejä.
 

Teema: #hetoo / elokuva: Miehiä ja poikia 

Miehiajapoikia.jpg

Tietokirjat:

Sami Minkkinen: Havaintoja parisuhteesta (Kosmos 2016) ja Miesraskaus (Kosmos 2017). Vuodesta 2013 bloganneen Minkkisen kirjoituskokoelmat ihmissuhteista.

Tuomas Rajala: Isävuoro – miehekäs selviytymisopas eroon (Atena 2019). Vertaistukea erotilanteisiin. Tuomas Rajala kirjoitti kirjan oman eroprosessinsa herättämänä.

Kaunokirjat:

Mooses Mentula: Isän kanssa kahden (WSOY 2013). Lappiin sijoittuvassa romaanissa Lenne-pojan äiti ja isä riitelevät, sillä äiti kaipaa takaisin etelään. Lennen sankari on isä, ja hän ihailee syrjäseudun eränkävijän maailmaa. Paikkakunnalle saapuu opettajaksi Jyri, joka puolestaan jäljittää omaa isäänsä. Kohtalot kietoutuvat, on tehtävä vaikeita päätöksiä.
 

Jere Vartiainen: Minuus / Miinus (Kolera 2018). Moniaineksisessa runokokoelmassa tutkitaan, miten mies rakentuu. Ovatko kaikki kehityksen vaiheet välttämättömiä? Onko miehen mallissa uudistettavaa? Kasvun kuvaus on raadollista, se tulee lukijaa lähelle intiiminä ja aitona.

Teema: huuhaa / elokuva: Olliver Hawk

OlliverHawk.jpg

Tietokirjat:

Derren Brown: Miten mieltä hallitaan (Atena 2010, suom. Kalevi Osuma). Silmänkääntäjä Derren Brown paljastaa kikkansa mentalistien ja muiden alan viihdyttäjien temppujen taustalla.

Perttu Häkkinen: Valonkantajat – välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä (Like 2015). Sukellus kotimaiseen salatieteeseen värikkäiden henkilötarinoiden kautta. 

Steven Novella: Skeptics’ guide to the universe (Hodder & Stoughton 2018). Miten tunnistaa virheellinen ajattelu ja esimerkiksi huono tiedejournalismi tai false balance? Miten keskustella salaliittoteorioita rakastavan kanssa? Kriittisen ajattelun ja medialukutaidon opas. 

Antto Vihma, Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo ja Olli Seuri: Totuuden jälkeen (Teos 2018). Aikanamme asiantuntijuus kyseenalaistetaan ja keskustelun harhautusta ja suoranaisia valheita käytetään mediastrategiana. Tutkittua tietoa siitä, miten media on selvinnyt eri tahojen vaikuttamispyrkimyksistä. 

Kaunokirjat: 

Nikolai Gogol: Kuolleet sielut (useita suomennoksia, mm. Jalo Kalima ja Juhani Konkka). Klassikkoromaanissa salaperäinen mies saapuu pikkukaupunkiin Venäjän maaseudulla. Miellyttävän oloisen miehen saapumisesta kuiskutellaan, varsinkin kun selviää, että hän haluaa ostaa kuolleita maaorjia, jotka näkyvät yhä henkikirjoitusluettelossa. Miten kyläläiset suhtautuvat, syntyykö sielunkauppoja? Ainakin kollektiivista venäläistä sielua kertomus tarkastelee monelta puolelta.

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras (Gummerus 2011, suom. Jenni Noponen). Mestarivaras ja huijari Jean le Flambeurista kertova suosittu tieteisromaani ilmestyi alun perin englanniksi. Virheensä takia vangiksi joutuneelle varkaalle tarjotaan mahdollisuus vapautua virtuaalisesta dilemmavankilasta, mutta vastineeksi on tehtävä keikka. Le Flambeurin on jäljitettävä omat muistonsa ja motiivinsa vaeltavassa kaupungissa…

Teema: tietoisuus / elokuva: Neurons to Nirvana

NEURONSTONIRVANA.jpg

Tietokirjat: 

Jaakko Hämeen-Anttila: Trippi ihmemaahan (Otava 2013). Hämeen-Anttila käsittelee huumausaineiden roolia ja suhtautumista niihin eri aikakausina ja eri kulttuureissa. 

Michael Pollan: How to change your mind (Allen Lane 2018). Toimittaja ja professori kokeilee psykedeelejä ja kartoittaa, millaisia mahdollisuuksia niillä on hoitokäytössä. Pollan on aikaisemmin kirjoittanut muun muassa ruoantuotantoa käsittelevän tietokirjan Oikean ruoan puolesta. 

Tom Shroder: Acid test (Plume 2015). Tarinallisia tapauskertomuksia LSD:n ja ekstaasin terapeuttisesta käytöstä Yhdysvalloissa. Muun muassa Irakin sodan veteraani kertoo posttraumaattisesta stressihäiriöstään. 

Kaunokirjat:

Piia Leino: Taivas (S&S 2018). Palkittu dystopia sijoittuu vuoden 2058 Helsinkiin ja kertoo teknologian äärelle lamaantuneesta yhteiskunnasta. Ihmiset ovat koukussa virtuaalimaailmaan, jossa kaiken voi luoda niin täydelliseksi itselleen kuin haluaa. Yliopistolla työskentelevä Akseli saa käyttöönsä pillereitä, jotka sysäävät näkemään uudella tavalla: kiinnostus ulkomaailmaan herää.

Ray Loriga: Tokio ei välitä meistä enää (Like 2002, suom. Päivi Paappanen). Espanjalaiskirjailijan romaani sekoittaa scifiä, matkakirjaa ja yhteiskunnallisuutta ja kuvaa lääkittyä lähitulevaisuutta. Päähenkilö kiertää maailmaa laillistetun huumeyhtiön edustajana – hänen myymänsä aine auttaa unohtamaan. Kauppias kääntyy itsekin rakkaustuskissaan tuotteensa puoleen, mutta käyttö menee liian pitkälle…

Kuvat: Yle / Docventures