Helpotusta mökkiangstiin

Me suomalaiset rakastamme mökkeilyä. Kuitenkin useimmilla meistä on nuoruudessamme hetki, jolloin toivoisi olevansa missä tahansa muualla kuin mökin työleirillä ”reipastumassa” tai muuten vain henkisesti maatumassa.

Kokosimme lukulistan helpottamaan mökkiangstia. Osaan kannattaa perehtyä jo ennen reissua, mutta näistä kirjoista saa innoitusta myös silloin, kun peli tuntuu jo menetetyltä ja mökillä on lusittava ainakin osa lomasta.


Isaac Asimov: Säätiö

Ihmiskunta on levittäytynyt ympäri Linnunrataa, Imperiumin kulttuuri on rappeutumistilassa ja ennustusten mukaan se tulee tuhoutumaan. Tätä kehitystä estämään autiolle planeetalle perustetaan Säätiö.

– Materiaalia mökkireissun varhaiseen eliminointiin. Luo synkät ennustukset materialistisen kulutussukupolven elämäntyylin päättymiselle ja jaa niitä aina tilaisuuden tullen. Pian vanhemmillesi alkaa valjeta kaupunkikesän edut nuorille.


Philip K. Dick: Hämärän vartija

Teoksessa seurataan siviilipukuista huume-etsivää Bob Arctoria, joka määrätään vakoilemaan itseään.

– Sopii pakko-mökkeilijän hiljaiseen kapinaan. Ennakoi tuleva tylytys ja hoida hommat, ennen kuin vallanpitäjät itsekään tietävät, mitä sinulta haluavat. Näin otat tapahtumien kulun omaan hallintaasi ja pian hyvä maineesi kantaa muutaman strategisesti sijoitetun rokulipäivän yli.


J. Pekka Mäkelä: Karsta

Jonkun on siivottava sankarien jäljet. Hävittyään sodan Linnunradan muita kulttuureja vastaan maan jäljelle jääneet alukset kiertävät aurinkokuntaa siivoamassa sodan jälkiä.

– Sopii erityisesti kitkemisurakan tai matonpesun jälkeiseen ärsytykseen. Aina auttaa, kun huomaa kuinka paljon huonommin asiat voisivatkaan olla.


Markku Kaskela: Puistolan vihreät kunnaat

Teemu-kani on juuri muuttanut lemmikkieläinkaupasta omaan kaninkoppiin. Pian sinne muuttaa myös Keränen, oikea työmyyrä. On kesä ja pihalta löytyy kaikenlaista kiinnostavaa tavaraa ja puuhaa.

– Laita vahinko kiertämään. Teemun ja Keräsen avulla opetat pienet sisarukset tai naapurin lapset ahkeriksi yhteiskunnan jäseniksi. Hommat hoituvat kuin leikiten ja samalla saat itsellesi tuiki tärkeää johtamiskokemusta.


George R. R. Martin: Valtaistuinpeli

Valtaistuinpeli tarjoaa seikkailua ja inhimillistä tragediaa, kertomuksen kunniasta ja kärsimyksestä sekä tasapainottelusta elämän ja kuoleman välillä aatelisperheiden kohtaloiden kietoutuessa yhteen.

– Mökkiläisten kauniit ja rohkeat. Korvaa kirjan henkilöhahmot mökkinaapureilla ja vierailevilla sukulaisilla, niin saat mökkimiljööseen aivan uuden näkökulman.


Susanna Clarke: Jonathan Strange & herra Norrell

On vuosi 1807, ja magia on kadonnut Englannista lopullisesti, kunnes salaperäinen herra Norrell taikoo Yorkin katedraalin kiviset patsaat puhumaan.

– Illan siniseen hetkeen. Mikäli herra Norrellin taikuus ei tee vaikutusta, niin ainakin kirjan 793 sivun väliin mahtuu paljon hengiltä pamautettuja hyttysiä.


Elina Rouhiainen: Kesytön

Taidelukiolainen Raisa muuttaa Helsingistä Kainuun perukoille selvittämään äitinsä salaisuuksia ja rakastuu ihmissusi-Mikaeliin. Yliluonnolinen romanssi on kotimainen vastine ja kommentti Twilightille.

– Kun mikään muu ei auta. Silkkaa eskapismia. Älä jätä lojumaan äiskän harlekiinien joukkoon.Teoskuvaukset: Vantaan toisen asteen lukudiplomi ja HelMet-satudiplomi.
Kuva ja kommentit: Minna Saastamoinen, HelMet.fi