Kuva: Laura Malmivaara

Jani Toivolan lainavinkit

Kansanedustaja, näyttelijä ja kirjailija Jani Toivola puolustaa tuoreessa kirjassaan Musta tulee isona valkoinen jokaisen oikeutta omaan tarinaan. Toivola on kirjojen rakastaja, joka innoittuu muun muassa Maya Angeloun teksteistä.

  • Jani Toivola, kansanedustaja, näyttelijä, puhuja ja kirjailija
  • Tuotanto: Omaelämäkerrallinen Musta tulee isona valkoinen on ilmestynyt syksyllä 2016.
  • Suhde kirjastoon: ”Rakastan kirjoja ja ostan niitä huomattavasti enemmän kuin ehdin lukea. Usein minulla on useampi kirja kesken yhtä aikaa, ja kirjoja on pinoissa ympäri asuntoa. Olen löytänyt kirjaston tyttäreni myötä ihan uudella tavalla. Kirjasto on meille paikka viettää yhteistä aikaa. Tänä syksynä tyttäreni lainasi ensimmäiset omat kirjansa.”

Jani Toivola kirjoittaa syksyllä 2016 ilmestyneessä omaelämäkerrallisessa teoksessa Musta tulee isona valkoinen pelon ja häpeän voittamisesta. Kirjassa hän kertoo, millaista oli kasvaa tummaihoisena maassa, jossa moninaisuuteen ei ollut totuttu. Samalla hän luo kuvaa suomalaisesta puhumattomuuden kulttuurista.

Toivola kirjoittaa hiljaisuutta vastaan. Hän muistuttaa avoimuuden tärkeydestä, siitä mikä valtava voima sanoissa ja tarinoissa piilee.

Idea kirjan kirjoittamisesta ehti pyöriä Toivolan mielessä pidemmän aikaa, olihan hän kiertänyt lähes 10 vuotta puhumassa eri yhteisöissä kirjan teemoista, kuten pelosta, rohkeudesta ja toisen kohtaamisesta. Matkan varrella moni ehdotti kirjan kirjoittamista.

Kirjoittaminen oli Toivolalle jo aikataulullisesti haastavaa. Pienen lapsen yksinhuoltajana hänen oli otettava aikaa kirjoittamiseen tunti sieltä, toinen täältä. Kurinalaisuus kannatti: kirjoittaminen oli paitsi uutta myös vapauttavaa.

– Isommat kirjaan liittyvät tunteet ovat nousseet esiin vasta nyt, kun kirja on valmis. Pintaan on tullut paljon muistoja, muun muassa aika vahvoja häpeän hetkiä. Sekin on mietityttänyt, miten kirja otetaan vastaan, Toivola sanoo.

Tarinat yhdistävät, sanat vapauttavat


Toivola uskoo vahvasti sanoihin ja jakamiseen. Hän on kokenut muiden tarinat eri elämänvaiheissa vapauttavina, rohkaisevina, lohduttavina ja tilaa antavina. Toivolan mukaan pelko ja häpeä elävät ahtaudessa.

– Sanat vapauttavat meidät yhden tarinan ikeestä ja antavat tilaa erilaisille tavoille olla ihminen. Tarinat tekevät yksityisestä yhteistä ja erillisyyden kokemuksesta osallisuutta.

Toivolaa puhuttelevat Rosa Parksin tarina ja Maya Angeloun tekstit. Hän ihailee Barack Obamaa, joka on luonut uudenlaista mallia johtajuudesta, jossa johtajalla on tilaa olla haavoittuvainen ja herkkä. Myös Michelle Obama on osoittanut olevansa huikea sanankäyttäjä.

Jani Toivolan vinkit ja lainavinkit


Teatteri Takomon Noitavaino

Vapauttavimpia esityksiä pitkään aikaan. Raaka ja rehellinen. Tärkeä muistutus siitä, miksi taidetta tehdään.

Tyttö nimeltä Varpu

Selma Vilhusen elokuva menee luihin ja ytimiin. Samaan aikaan universaali ja hyvin suomalainen elokuva.

On Being -podcast

Toimittaja Krista Tipett haastattelee Maya Angelouta juuri ennen tämän kuolemaa.

Jenni Pääskysaari ja Mikko Kuustonen: Isän tyttö, tytön isä

Koskettava pieni kirja vanhemmuudesta ja lapsuudesta. Luin sellaiseen kohtaan omaa arkea, että kaikki padot aukesivat. Kirjassa on myös hienoja kuvia isistä ja tyttäristä.

Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa

Luin kirjan muutama vuosi sitten lomalla Nepalissa. Luin kirjaa jopa kuoppaisella vuoristotiellä otsalampun valossa, koska en pystynyt lopettamaan.

Teksti: Niina Holm
Kuva: Laura Malmivaara / Siltala

Katso video

Jani Toivola vieraili Kallion kirjastossa Miesten viikolla 9.11.2016. Toivolaa haastatteli Niina Holm. Kaikki Kallion videot löytyvät kirjaston videokanavalta.