Kirjailija Sirpa Kähkönen suosittelee

Nämä tietokirjat ja romaanit ovat tehneet vaikutuksen kirjailija Sirpa Kähköseen. Kähkösen valinnat piirtävät kuvaa Euroopasta, jonka kohtaloon Suomi linkittyy.

Lista on laadittu alun perin pyynnöstä Rikhardinkadun kirjastolle. Kirjan nimessä olevasta linkistä voit tarkistaa kirjan saatavuuden Helmet-kirjastoissa.

Viivi Luik: Seitsemäs rauhan kevät. Vaikuttava romaani pienestä tytöstä ja Neuvosto-Viron lähihistoriasta; lapsen kasvusta kaksoiskielen ja salaisuuksien keskellä.

Jaan Kross: Pietarin tiellä. Romaanin vironkielinen nimi on Rakvere romaan. Molemmat nimet onnistuvat kuvaamaan hyvin teoksen sisältöä. 1700-luvun pienestä Rakveresta lähdetään tärkeälle valtiolliselle asialle Pietariin saakka. Mutta kyse on myös romanssista, suuresta rakkaudesta, säätyrajoista ja ulkopuolisuudesta.

Miklos Radnoti: Vaahtopää taivas. Upea runokokoelma, jonka tekijä koki rajuimman mahdollisen kohtalon sodanaikaisessa Euroopassa. Unkarinjuutalainen Radnoti nääntyi pakkomarssilla toisen maailmansodan lähetessä loppuaan. Viimeiset kokoelman runot löytyivät vainajan palttoontaskusta joukkohaudasta. Radnoti runoilee siviilien kohtaloista, katsoo arkiseen ja pieneen, kukkiin, koiriin, lapsiin, ja näkee niissä kaikkeuden kukassaan.

Lars Huldén: J.L. Runeberg och hans vänner. Vaikuttava runokokoelma: yksinkertaiset havainnot Runebergin elämästä Porvoossa rakentavat kokonaisen maailman ja tähtitaivaan sen ylle.

Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea. Väkevä pieni kirja, kuvaus hiljaisesta ihmiskohtalosta 1900-luvun Euroopassa. Miten sosiaaliset säännöt ja koodit murtavat sen, joka ei tahdo taistella.

Rein Raud: Täydellisen lauseen kuolema. Neuvosto-Viron lähihistoriaa kerrottuna koululais- ja opiskelijanuorison kautta. Kuka oli vapauden puolella, kuka petti kenet? Ja mitä vapaus on? Kuin agenttitarina, mutta ilman mustavalkeita asetelmia.

Marko Tikka: Terrorin aika. Suomen levottomat vuodet 1917-1921. Tiivis kuvaus Suomen itsenäisyyden vaikeasta alkutaipaleesta. Muistuttaa siitä, miten murroskaudet säteilevät pitkälle, vuosien päähän, ja leimaavat ihmiskohtaloita.

Kirsi Vainio-Korhonen: Ujostelemattomat. Mikrohistoriallinen tutkimus 1700-luvun kätilöistä. Huikea kuvaus satojen vuosien takaisista koulutetuista uraäideistä.

Mikaela Strömberg: Sophie. Loistava romaani nuoresta tytöstä, joka hairahtui kruununperilliseen ja naitettiin hulivilille. Pietarin hienostopiireistä Uudellemaalle emännäksi päätyneen Sophie Behsen elämäntarina on romaanin pohjana. Vahvimmin teos kertoo siitä, miten vahva nainen ponnistaa eteenpäin vaikeissa oloissa kuin suomenhevonen kivisillä pelloilla.

Federico Garcia Lorca: Andalusian lauluja. Palanen väkevää Espanjaa Suomen kalpeaan talveen. Lorcan runous on kulkenut mukanani lapsuudesta saakka. Se on kuin viiniä, vastapuristettua appelsiinimehua tai äidinmaitoa.

Marjo Laitala ja Vesa Puuronen: Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset. Tutkimustietoon pohjaava kirja kertoo, millaista väkivaltaa ja syrjintää huostaan otetut nuoret kokivat koulukodeissa. Järkyttävä kirja nostaa vihdoin näkyviin epäoikeudenmukaisen kohtelun ja suoranaisen orjuutuksen, joka suuntautui puolustuskyvyttömiin lapsiin ja nuoriin vuosina 1940-1985.

Kirjojen kuvailutekstit: Sirpa Kähkönen
Kuva: Tommi Tuomi / Otava