Kirjallisuusterapeuttisia harjoituksia

Kirjallisuusterapiassa kirjallisuutta käytetään apuna henkilökohtaiseen kasvamiseen: kokemusten ja asenteiden käsittelemiseen sekä uuden oivaltamiseen omassa itsessä. Se ei varsinaisesti ole terapiaa, mutta sillä voi olla terapeuttisia vaikutuksia. Se antaa voimavaroja arkeen ja saattaa vapauttaa kohti muutosta. Lue kirjallisuusterapiasta enemmän täältä:  Sielun apteekki – parantaako kirjallisuus?

Terapeuttisiin tarkoituksiin voit käyttää valmiita tekstejä: romaaneja, novelleja, runoja, elokuvia, lauluja tai vaikkapa artikkeleita. Oman elämän pohdiskeluun innostavat myös ihan itse tuottamasi pienet kirjoitukset.

Kun luet terapeuttisesti, kysy kirjalta kysymyksiä, joiden kautta se avautuu sinulle uudella tavalla. Kysymykset nostavat tarinasta esiin puolia, jotka kertovat jotain sinusta itsestäsi. Ne herättelevät muistoja ja tunteita sekä tapoja hahmottaa maailmaa tai suhtautua itseen ja muihin.

Kirjoittaminen on samalla tavoin keino tuoda pintaan miellyttäviä muistoja ja tuottaa jotain voimauttavaa oman mielikuvituksen kautta. Kirjoittaessa nostat myös esiin vaikeita tunteita ja muistoja – ja käsittelet niitä sillä tavalla, että pystyt kohtaamaan ne. Harjoituksissa saat turvallisesti leikitellä erilaisilla vaihtoehdoilla.

Terapeuttinen kirjoittaminen on tajunnanvirran kirjoittamista. Sinun ei tarvitse kirjoittaa hyvin. Kunhan vain kirjoitat. Anna ajatusten virrata paperille juuri sellaisina ja siinä järjestyksessä kuin ne tulevat. Kirjoita jopa nostamatta kynää paperilta. Älä välitä pilkuista tai pisteistä tai muista kieliopillisista säännöistä. Kirjoita ronskisti raakaversioita.

Kirjoittamiseen käytettävä aika on rajattu. Ennen kuin aloitat, aseta hälytys kelloon. Lopeta heti, kun kello hälyttää. Tai korkeintaan päätä aloittamasi lause. Voit kirjoittaa myös vähemmän kuin harjoituksessa annetun ajan.

Terapeuttisuuteen kuuluu keskustelu, kokemusten ja oivallusten jakaminen toisten kanssa. Seuraavia harjoituksia voit kuitenkin tehdä sekä yhdessä ymmärtävien ihmisten kanssa että yksin. Ole rohkea ja rehellinen, ole avoin itse itsellesi.

Tarvitset vain nämä välineet:

  • paperia
  • kynän, jolla on hyvä kirjoittaa
  • herätyskellon tai munakellon

Rentoudu ja laskeudu tähän hetkeen ennen kirjoitusharjoituksia

Ota tuolilla hyvä ja luonteva asento. Anna jalkapohjien olla vasten maata, anna käsien levätä avoimina sylissä. Suorista selkä, mutta älä anna rinnan kohota rottingille. Kuvittele, että päälaeltasi kulkee kohti kattoa naru, joka hienovaraisesti vetää sinua ylöspäin. Paina leukaa hiukan alaspäin. Valuta hartiat pois korvista. Voit pyöräyttää hartioita muutaman kerran ympäri niin, että ne rentoutuvat.

Sulje silmät. Hengitä. Hengitä ensin omaan tahtiisi. Anna hengityksen vähitellen syventyä ja hidastua. Hengitä sisään niin, että lasket neljään tai viiteen tai kuuteen tai pitemmällekin. Siihen asti kuin sinusta tuntuu hyvältä. Hengitä ulos niin, että lasket taas neljään tai viiteen tai kuuteen tai... Keskity siihen, kuinka ilma kulkee sinussa. Kuinka se suhisee ja täyttää sinut. Kuinka taas tyhjenet. Jos ajatuksia tulee, anna niiden tulla, mutta anna niiden myös mennä. Palaa kuulostelemaan ja tuntemaan hengitystä.

Hengitä niin kauan kuin sinusta hyvältä tuntuu. Avaa silmät.

Hyvää matkaa omaan itseesi!

Harjoitus 1. Lue terapeuttisesti

Valitse teksti, jonka pohdiskelemiseen haluat uppoutua. Se voi olla kirja, jonka olet lukenut tai jota olet juuri lukemassa. Tai voit valita seuraavan luettavasi tätä harjoitusta varten.

Nämä kysymykset sopivat yhtä hyvin romaanien, novellien ja runojen pohdintaan:

  • Miltä tarina minusta tuntuu? Mitä se herättää minussa?
  • Miten tarina liittyy omaan elämääni?
  • Tunnistanko itseni? Onko tarinassa henkilöhahmoja, tilanteita, ristiriitoja, tunteita tai mielikuvia, jotka tunnen omakseni?
  • Onko tarinassa päällimmäisenä jokin tunnelma? Mikä se on?
  • Mitä teemoja tarinassa on?
  • Onko jokin tarinan kohta minulle erityisen merkityksellinen? Miksi?
  • Ovatko hahmot miellyttäviä vai epämiellyttäviä? Mitä ne herättävät minussa? Myötätuntoa, ihastusta, ihmetystä, torjuntaa tai vihaa? Mitä muuta? Miten heidän käytöksensä ja ajatuksensa vaikuttavat minuun?
  • Minkälaisia ongelmia tai haasteita tarinassa on?
  • Onko tarinassa toivoa? Miten sen löytää?
  • Jos ottaisin tarinan olennaisesta kohdasta valokuvan, miltä se näyttäisi?

Lisäharjoitus:

Valitse yksi seuraavista aiheista ja kirjoita siitä 10 minuuttia.

  • Onko tarinassa kohta, jota haluaisin muuttaa? Kirjoita kohta sellaiseksi kuin haluaisit sen olevan.
  • Mieti, mitä haluaisit sanoa kirjailijalle. Kirjoita hänelle kirje.
  • Valitse yksi tarinan hahmoista ja mieti, mitä haluaisit sanoa hänelle. Kirjoita hahmolle kirje.
  • Mitä tapahtuu tarinan päättymisen jälkeen? Kuvittele, millaista yhden tai useamman hahmon elämä on.

Noin. Onnea, olet aloittanut! Miltä tuntui kirjoittaa?

Harjoitus 2. Kirjoita vapaata tajunnanvirtaa

Kirjoita paperin ylälaitaan otsikko: MINÄ TÄNÄÄN xx.xx.xxxx

Kirjoita aiheesta 7 minuuttia vapaata tajunnanvirtaa. Kirjoita juuri siitä, mitä sinulle tulee mieleen, sensuroimatta ja pakottamatta. Vaikka ajattelisit päivän kauppalistaa, kirjoita siitä.

Lue teksti rauhassa läpi. Pohdi kirjoittamaasi esim. näiden kysymysten avulla:

  • Miltä tuntui kirjoittaa?
  • Mitä kirjoitus kertoo sinusta tänään?
  • Muuttuivatko ajatuksesi kirjoittamisen aikana? Miten? Miksi?
  • Oivalsitko jotain?
  • Nouseeko kirjoituksesta esiin jotain sellaista, mitä haluaisit muuttaa? Miten voisit muuttaa sitä?
  • Nouseeko esiin jotain sellaista, mitä toivot? Miten voisit lisätä sitä arkeesi?

Harjoitus 3. Kirjoita oma paratiisisi

Lämmittelyharjoitus:

Mieti paikkaa, joka on suosikkipaikkasi koko maailmassa. Kuvaile se lyhyesti. Kirjoita 3 minuuttia.

Pysähdy sitten hetkeksi ja unelmoi. Mieti paikkaa, jossa olosi voisi olla rauhallinen ja vapautunut ja tyytyväinen. Mieti, millainen olisi oma paratiisisi. Anna mielesi vapaasti vaeltaa sinne, minne se haluaa vaeltaa. Paikka voi olla todellinen tai kuviteltu.

Kuvaile paratiisi:

Kirjoita jokaisesta viidestä kohdasta erikseen 3 minuuttia. Jos haluat, voit myös lukea kaikki kohdat etukäteen ja kirjoittaa niiden inspiroimana yhteen menoon 15 minuuttia.

  • Missä olet? Miltä siellä näyttää?
  • Millaisia ääniä on ympärilläsi?
  • Mitä asioita sinun ympärilläsi on tässä paikassa? Mitä paikassa tapahtuu?
  • Onko paikkasi vain sinun vai onko siellä muitakin? Keitä tapaat?
  • Miltä sinusta tuntuu olla tässä paikassa?

Mieti vielä viimeiseksi, mikä tässä paikassa on sellaista, josta erityisesti nautit. Mieti, miten voisit palata sinne aina uudelleen. Kirjoita ajatuksiasi 3 minuuttia.

Lue kirjoituksesi rauhassa.

Aloita pohdiskelu kysymällä itseltäsi: Miltä tuntui kirjoittaa? Mieti myös, mitä yhteistä ja erilaista on todellisen elämän suosikkipaikalla ja omalla paratiisillasi. Mieti, miten voisit lisätä paratiisia arkeesi.

Teksti: Sini Turunen, Kallion kirjasto

Kuva: Mariliis Panov

Lähteet:

Geri Giebel Chavis: Poetry and story therapy. The healing power of creative expression.

Kirjallisuusterapian perusteet, luento sekä harjoitus tajunnanvirran kirjoittamisesta 17.-18.1.2014 (Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Lahti)

Nicholas Mazza: Poetry therapy. Theory and practice.

Deborah Philips, Liz Linington and Debra Penman: Writing well. Creative writing and mental health.