Lautapelaajia Kirjasto 10:ssä. Kuva: Patrik Lindström

Kirjasto on pelikulttuurin kehto

Helmet-kirjastoilla on monipuolinen pelien palvelutarjonta. Pelejä ja pelitoimintaa on sekä aloitteleville pelaajille että aktiivisille harrastajille. 
 

Lainattavat digitaaliset pelit kirjastoissa

Digitaalisia pelejä on kirjastoissa ollut jo pitkään. Helmet-kirjaston kokoelmissa on yleisimmille pelikonsoleille julkaistuja pelejä lapsille ja aikuispelaajille. Vanhimmat kirjaston lainattavissa olevat konsolipelit on julkaistu vuonna 2005, mutta uusinta uuttakin löytyy. Vuoden 2015 jälkeen olemme onnistuneet kasvattamaan ja täydentämään konsolipelikokoelmaa myös takautuvasti, kun EU-tuomioistuin silloin linjasi, että konsolipelien hankintaa koskevat samat säännöt kuin kirja-aineistoa. Tämä avasi kirjastoille mahdollisuuden ylläpitää aidosti kattavaa kokoelmaa.   

Konsolipelit Helmetissä​

Konsolipelaamista kirjastossa

Monissa kirjastoissa voi pelata konsolipelejä. Usein konsolit on sijoitettu lasten- tai nuortenosastojen yhteyteen, mutta näin ei aina ole. Joissakin kirjastoissa on erillinen pelihuone tai muu määrättyyn aikaan pelikäytössä oleva tila, jonka voi varata itselleen käyttöön pelaamista varten. Kirjastoissa järjestetään myös vaihtelevasti ohjattua peleihin perustuvaa kerhotoimintaa. Kysy kirjastostasi lisää! 

Pelikonsolit ja pelihuoneet löydät Helmetin palveluhaulla 

Konsolipelaamista Oulunkylän kirjastossa

Pelaamista kirjaston asiakaskoneilla

Kirjaston asiakastietokoneilla pelataan ahkerasti. Tietokoneiden käyttöajoissa ja muissa pelisäännöissä on vaihtelua kirjastojen välillä. Pelikasvatus on tärkeä osa kirjaston toimintaa, joten useimmissa kirjastoissa henkilökunta seuraa ikärajojen noudattamista, pelikäytöstä ja taukojen pitämistä tarkasti. 

Pelikasvatuksesta voi lukea lisää täältä

Kirjastossa noudatetaan ikärajoja

Peleissä on elokuvien ja televisio-ohjelmien tapaan oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI (Pan-European Game Information). PEGI-merkinnät eivät kerro pelien vaikeusasteesta, vaan sisällön haitallisuudesta lapsille. Kirjastossa noudatetaan ikärajoja ilman joustovaraa, joten lainattavana ja pelattavana ovat ainoastaan ne pelit, joihin kirjastonkäyttäjällä riittää ikä. 

PEGI-järjestelmän ikärajat ja sisältösymbolit
pegi_suom_680

Lisää pelien ikärajoista voit lukea täältä

Roolipelit – improvisoituja mielikuvitusmatkoja

Viime vuosina Helmet-kirjasto on panostanut roolipeleihin, ja tarjolla lienee yksi komeimmista yleisten kirjastojen roolipelikokoelmista. Roolipelien lisäksi lainattavissa on sääntökirjoja ja pelien lisäosia. Kokoelmaan kuuluu pelejä niin perinteisten pöytäroolipelien ystäville kuin larppaajille. Aloittelijoiden ja satunnaispelaajien lisäksi pitkän linjan roolipeliharrastajat löytävät lainattavaa muun muassa vähälevikkisten indie-pelien joukosta.

Lisäksi kirjastoissa järjestetään aloittelijoille sopivia roolipelikerhoja, joiden avulla pääsee harrastuksessa alkuun. Silti kirjaston roolipelikerhosta löytää myös konkari kiinnostavia pelejä pelattavakseen.  

Lautapelit

Helmet-kirjastojen lautapelikokoelma on yksi kansainvälisestikin merkittävimmistä yleisten kirjastojen kokoelmista. Valikoimassa on lastenpelejä, perhepelejä sekä monimutkaisempia pelejä harrastajien makuun. Joissakin kirjastoissa järjestetään myös kerhotoimintaa lautapelien parissa sekä satunnaisia lautapelitapahtumia. 

Pelejä pihalle ja puistoon

Kirjastosta saa kätevästi lainaan myös ulkopelejä. Puistossa, rannalla tai vaikka kirjaston pihalla voi haastaa kaverit kroketti- tai mölkkyturnaukseen. Footbag- tai diabolokikkailu onnistuu lainatavaroillakin. Satunnaisesti pelaava lainaa tennismailansa tai jalkapallonsa kirjastosta ja säästyy turhilta säilytysongelmilta. 

Kirjastosta voi lainata mölkyn. Kuva: Satu Haavisto

Pelejä ja peliasiaa

Pelien lisäksi kirjaston kokoelmissa on pelaamiseen ja peleihin liittyvää kirjallisuutta ja lehtiä eri kielillä.

Pelitoimintaa kirjastotilassa

Pelaaminen on sosiaalista toimintaa, mikä luonnollisesti vaikuttaa kirjaston äänimaailmaan. Pienissä kirjastoissa tilan jakaminen voi joskus olla mahdotonta, joten on jaettava käytettävä aika äänekkäälle ja hiljaisemmalle toiminnalle. Suuremmissa kirjastossa on monia tiloja, joissa peliharrastajat ja -seurueet voivat kokoontua. Kannattaa myös tarkistaa kirjastojen ryhmä- ja kokoustilat, mikäli tarvitsette pelitilan seurueenne käyttöön. Tarkat tiedot tiloista löytyvät kunkin kirjaston omilta verkkosivuilta. Marraskuun puolivälissä järjestettävällä peliviikolla kirjastoista ympäri Suomen löytyy satoja erilaisia pelitapahtumia. 

Fillarikirjastot ja Pelin paikka olivat mukana Flow-festareilla 2013.

Pelin paikasta kirjastomaista näkökulmaa pelaamiseen

Pelin paikan Facebook-sivulta löydät kirjaston tuottamaa kulttuurilähtöistä sisältöä ja näkökulmaa kaikkeen peleihin ja pelaamiseen liittyvään. Myös "Pelin paikka LIVE" -YouTube-videoita kannattaa vilkaista, jos pelien tarkasteleminen kulttuurinäkökulmasta kiinnostaa. 

Mitä pelejä kirjastoon?

Puuttuuko meiltä jokin olennainen peliteos? Helmet-kirjasto ottaa mielellään vastaan vinkkejä ja toiveita kaikenlaisista peleistä. Toiveita voi kertoa kirjastossa asioidessaan suoraan henkilökunnalle tai jättämällä hankintaehdotuksen verkossa.

Hankintaehdotuslomake