Kuva: Talisien (Pixabay)

Kolme kirjaa rentoutumisesta

Tässä on kolme opasta siihen, kuinka voit saada voimia arkeen rentoutumalla.

Sillä rentoutuminen hoitaa kehoa ja mieltä.

Se palauttaa rasituksista, vammoista ja sairauksista. Se purkaa jännityksiä, jotka kuluttavat kehoa. Se vähentää stressihormoneja ja lisää mielihyvähormoneja. Se kohentaa terveyttä kokonaisvaltaisesti.

Se auttaa keskittymään itseen, tuntemaan ja kuuntelemaan omia ajatuksia ja kokemuksia. Se voi lievittää tai vapauttaa hankalia tunteita.


Mia Jokiniva: Stressin luomuhoito. Täsmätekniikat hengähdyshetkiin

Tämä kirja pudottaa tähän hetkeen ja kiitollisuuteen. Jokiniva kertoo, mitä stressi on, miten se syntyy. Ja antaa sitten monia monia yksinkertaisia ja havainnollisesti avattuja tapoja rentoutua:

Keskittymisharjoituksia. Niin kuin sen, missä kuvittelet istuvasi rannalla, selkä päin hyväksynnän merta, jonne hengität epämiellyttäviä ja vaivaavia asioita. Helppoja meditaatioita ja joogaharjoituksia. Hengitysharjoituksia. Jotain rohkaisevaa tai virkistävää. Rauhoittavaa tai energisoivaa. Kirkastavaa tai tasapainottavaa.

Tunnustele kehoasi, sen kireyksiä ja lukkoja. Anna ajatusten tulla ja anna niiden myös mennä. Hengitä. Hengitä.
 
 
Jon Kabat-Zinn: Kutsu tietoisen läsnäolon harjoittamiseen
 
Tämä kirja on omistettu ”ikuiselle aloittelijalle meissä jokaisessa”. Kabat-Zinn johdattaa lempeästi mindfulnessiin ja meditaatioon. Kun olet tietoisesti läsnä, tunnustelet mielelläsi ja aisteillasi ympäristöä ja itseäsi. Juhlit aisteillasi aivan pieniäkin asioita. Todella keskityt siihen pieneen asiaan. Vaikka rusinaan.

Ole tietoinen, ole läsnä. Hengitys hengitykseltä. Rauhoitu.

Mukana on CD, jossa on viisi ohjattua meditaatioharjoitusta. Kirjasta on myös toinen, uudistettu painos nimellä Mindfulness: tietoisen läsnäolon perusteet. Siihen liittyvät materiaalit löytyvät verkosta.
 
 
Ronald D. Siegel: Tässä ja nyt. Yksinkertaisia harjoituksia arkipäivän ongelmiin
 
Tämä kirja antaa maanläheisiä harjoituksia, jotka virittävät olemaan tietoisesti läsnä päivittäisessä elämässä. Se auttaa käsittelemään tunteita, kokemuksia ja ihmissuhteita. Sen sijaat, että vastustaisit väistämättä eteen tulevia elämän huippuja ja pohjia, voisit ottaa ne vastaan, hyväksyä – ja laskea niistä irti. Siegel opastaa, kuinka teet meditoinnista rutiinia luomalla 20 minuutin pituisen harjoituksen jokaiseen päivään.

Hengitä, syö, kävele. Keskity. Ole ystävällinen, ole rakastava.
 

***
Juttu julkaistiin alun perin Mielenterveysviikolla 19.-26.11.2017. Mielenterveysviikkoa on vietetty vuodesta 1974, aina marraskuun lopulla. Se nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, ehdottaa parannuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Vuonna 2017 teemana oli Työ mielessä. Viikko puhui haasteista, joita mielenterveysongelmista kärsivät kohtaavat työelämässä.

Lue lisää:
Rentoutuminen palauttaa voimia
Mielenterveysviikko

Teksti: Sini Turunen
Kuva: Talisien (Pixabay)