Lukuvinkkejä joululomalle

Kolme vinkkiä joulun lukuvinkeiksi. Valitse oman tyylisi mukaan!

Jouluhengen vaalijoille ja klassikoiden ystäville

Saiturin joulu (Charles Dickens & mukaelmat, eri suomentajia)

Dickensin jouluklassikko tunnetaan myös nimillä Jouluinen kertomus sekä Jouluaatto: aavetarina jouluksi. Se kertoo jääräpäisestä, rikkaasta miehestä nimeltä Ebenezer Scrooge, joka häätää luotaan sukulaiset ja avuntarvitsijat ja haistattaa pitkät joulumielelle, kunnes hänen yksinäistä jouluaan tulee häiritsemään vanhan liiketoverin haamu.

Dickensin alkuperäisteoksesta (A Christmas Carol, 1843) on tehty lukuisia käännöksiä, lyhennelmiä, lapsille sovitettuja versioita, elokuvia sekä Roope Ankka -sarjakuvakertomuskin. Kenenköhän mukaan Roope-setä muuten on nimetty…?

Törkyhuumorin faneille ja jouluperinteisiin kyllästyneille

Kauheimmat joululaulut (Antti Holma)

Kinkku on kinkku, kulkunen on kulkunen ja puurossa oleva manteli onkin – partaterä!

Koko kansan koomikko Antti Holman antijoulurunoissa nähdään esimerkiksi Sirsi Sunnaksen ja Reino Leinon kirjeenvaihtoa sekä uudelleensanoitettuja joululoruklassikoita. Nämä eivät sovellu koko perheen lukemiseksi, mutta navanalushuumorin ystäville sitäkin varmemmin.

Muuten vain lomaileville ja ihmiskohtaloista kiinnostuneille

Blondi (Joyce Carol Oates, suom. Kristiina Drews)

Kaikki tuntevat Marilyn Monroen ja moni uskoo tuntevansa myös Norma Jean Bakerin, niin paljon hänestä on vuosikymmenten saatossa kirjoitettu. Tämä fiktiivinen elämäkerta ilmestyi vuonna 2000 ja esitteli maailmalle hauraan, epävarman ja rakkautta janoavan ihmislapsen, josta ironisesti varttuu koko maailman rakastama ja haluama myyttinen blondi.

Romaanissa riittää sivuja pidemmällekin lomalle, mutta varoitus: tutuksi luulemasi tarina on niin koukuttavasti kirjoitettu, että tämä saattaa kulua sukkelastikin!  

Blondi on kirjastossa saatavilla monella kielellä ja useana painoksena, Ellibsistä myös e- ja e-äänikirjana. Tänä vuonna sen pohjalta on julkaistu myös Netflix-elokuva.

Piita / Pasilan kirjasto