Mitä lukea, kun ei tiedä mitään ihmisestä ja yhteiskunnasta

Mitä lukea, kun ei tiedä mitään -sarjassa eri alojen ammattilaiset antavat lukuvinkkejä oman alansa kirjallisuudesta. Sarjan viimeisessä osassa luetaan ihmisistä ja yhteiskunnasta.

Mitä lukea sellaisesta aiheesta, josta ei tiedä mitään? Aloittelijan voi joskus olla vaikea keksiä, mistä uuteen asiaan tutustuminen kannattaa aloittaa. Siksi päätimme kysyä eri alojen ammattilaisilta, mitä oman alansa kirjoja he suosittelisivat aloittelijalle. Kirjavinkkejä ei ole tarkoitettu ensisijaisesti aiheen opiskeluun vaan enemmänkin yleissivistyksen kartoitukseen. Tässä seitsemänosaisessa vinkkisarjassa jaamme näitä suosituksia.

Sarjan viimeisen osan kirjavinkeissä tarkastellaan ihmiselämää syntymästä kuolemaan, kun vinkkejä ovat antamassa kätilöt, lääkärit ja opettajat. Vinkeissä käsitellään myös ihmiskehoa personal trainerin näkökulmasta sekä motivaatiota yleensä. Lopuksi katse suunnataan vielä laajemmin yhteiskuntaan.

Vinkkisarja on saanut inspiraation Helmet-lukuhaasteen 2017 haastekohdasta 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän. Kiitämme kaikkia kirjavinkkejä jakaneita.

Kirjavinkit

Kätilötyö

Kätilötyö
Kattava kätilötyöhön erikoistuvan hoitoalan ammattilaisen perusteos. Sisältö - - antaa opiskelijalle valmiudet raskauden ja synnytyksen sekä vastasyntyneiden ja perheiden hoitotyöhön. Kirja antaa välineitä naisten terveyden edistämiseen sekä intiimin hoitotyön eettiseen ja vuorovaikutusosaamiseen. - - Opetuskäytön lisäksi kirja soveltuu käsikirjaksi äitiysneuvolatyöhön sekä johdatukseksi obstetriikan opintoihin. (BTJ)

Peruskoulun opettaja

Tommi Hoikkala, Petri Paju: Apina pulpetissa - ysiluokan yhteisöllisyys
Mitä kaikkea ihan tavallisella ysiluokalla vuodessa tapahtuu? Tutkijapari Angst B ja Hikari soluttautui osaksi eteläsuomalaista 9C-luokkaa lukuvuoden ajaksi, syksystä kevääseen: istui pulpetissa, kärvisteli kokeissa, osallistui retkille ja liikuntapäiviin sekä vietti mopojuhlaa, ysijuhlaa, kansainvälisyyspäivää ja vappunaamiaisia. Apina pulpetissa kertoo, mitä tutkijat näkivät, havaitsivat ja kuulivat. - - Angst B:n ja Hikarin lisäksi äänessä ovat ysiluokkalaiset itse mutta myös opettajat, vanhemmat ja terveydenhoitaja. Apina pulpetissa on rikas puheenvuoro suomalaisia nuoria ja koulumaailmaa koskevassa ajankohtaiskeskustelussa. (BTJ)

Lääketiede

Miina ja Manu lääkärissä  
Eräänä aamuna Miina herää kipeänä, joten Sulo-eno kutsuu paikalle tohtori Otso Mesikämmenen. Miinan flunssa paranee pian tohtorin ohjeita noudattamalla. Kohta lääkäriä tarvitsee myös Manu, jonka hammasta särkee. Hammaslääkärissä Manua pelottaa, mutta onneksi paikkaus ei satu melkein ollenkaan. (Satukustannus)

Kuolema

Mary Roach: Stiff : the curious lives of human cadavers (Saatavilla vain englanniksi)
Stiff on vangitseva ja usein hauska tutkimusmatka ihmiskehon kuolemanjälkeiseen elämään. Kahdentuhannen vuoden ajan ruumiit ovat olleet mukana tieteen rohkeimmissa edistysaskeleissa ja omituisimmissa yrityksissä. Roach kertoo kirjassaan mukaansatempaavan kertomuksen kehoistamme sen jälkeen, kun me emme enää niitä tarvitse.

Motivaatio

Dan Ariely: Payoff: the hidden logic that shapes our motivations
Ariely sukeltaa kirjassaan motivaation maailmaan. Kirja paljastaa, miten motivaation toimintalogiikka on merkittävästi moniulotteisempi, kuin mitä kuvittelemme. 

Personal trainer

Lihastohtori
Lihastohtori-kirja on tietopaketti, jossa parhaaseen tämän hetken tutkimusnäyttöön perustuen kerrotaan se, mikä on voimaharjoittelussa sekä lihasten ja voiman kasvattajilla olennaista ja mikä ei. Kirja perustuu tieteelliseen tutkimusnäyttöön, mutta se soveltuu helppolukuisuutensa ja monipuolisuutensa takia kaikille treenaamisesta, ravinnosta, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. (BTJ)

Frédéric Delavier: Lihaskuntoharjoittelu ja venyttely
Kirjassa käsitellään ihmiskehon lihaksiston ja luuston toimintaa sekä koostumusta upeina ja havainnollisina toiminnallisen anatomian nelivärikuvina. Kirja käy läpi lähes 150 lihaskuntoharjoitetta ja 20 venytysliikettä käsivarsille, hartioille, rinnalle, selälle, jaloille, pakaroille ja vatsalle. Jokaisen liikkeen osalta käydään läpi pääsuorittajalihakset sekä avustavat lihakset ja kehon alueittain myös luuston anatomia. Kirja käy läpi oikeat suoritustekniikat ja varoittaa vaikeimpien liikkeiden osalta virhetekniikoista sekä niihin liittyvistä vammoista. (BTJ)

Liikuntaravitsemus : tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta
Kirja tarjoaa ajan tasalla olevaa tietoa liikuntaravitsemuksesta ja sisältää laajan katsauksen lisäravinteisiin. Ravitsemusta käsitellään monipuolisesti kestävyysliikkujan ja kuntosaliharjoittelijan näkökulmasta. Painonpudotusta, naisurheilijoiden erityiskysymyksiä sekä urheilua harrastavien lasten ja nuorten ravitsemusta käsitellään omina kappaleinaan. Kirjoittajien johtoajatuksena on tarjota paitsi ajankohtaista perustietoa ravintoaineista ja ravitsemuksesta myös faktoja ajan hermolla olevista "kuumista puheenaiheista". (BTJ)

Juridiikka ja oikeustiede

Jouni Pirinen, Jukka Honkanen: Jokaisen oikeustieto  
Oikeustiedon klassikko sisältää kansalaisen perusvalmiuksiin kuuluvan lainsäädännön. Se sisältää suomalaisen perusvalmiuksiin kuuluvat tiedot kansalaisesta perheenjäseneneä, asiakkaana ja kuluttajana, asunnon hankkijana, velallisena, työntekijänä ja julkisyhteisön jäsenenä.  (BTJ)

Business ja  yhteiskunta

Albert-László Barabási: Linkit: verkostojen uusi teoria (Linked - How Everything Is Connected to Everything Else and What It Means for Business, Science, and Everyday Life)
Internetissä, liike-elämässä, luonnossa ja arkisissa toiminnoissa muodostetaan yhteyksiä, joista syntyy verkostoja. Näissä rakenteissa verkostojen muodostajien keskinäiset vaikutukset leviävät laajalle. Tarkemmin tutkittuina verkostoista ilmenee alasta ja sovelluksesta riippumattomia samankaltaisuuksia, uusia luonnonlakeja, jotka kertovat miten tehokkaat, pystyvät verkot tulee rakentaa. Verkostojen uusi teoria voi hyvinkin nousta sumean logiikan ja kaaoksen kaltaiseksi uusien näkemysten lähteeksi. (Terra Cognita)

Lue sarjan muut osat

Teksti: Riikka Utriainen, Espoonlahden kirjastot
Kuva: Unsplash.com