Syksyn e-vinkit

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

Ajan_.jpg

Carlo Rovelli : Ajan luonne​ 
Fyysikko Carlo Rovellin Ajan luonne kertoo ajasta teoreettisen fysiikan näkökulmasta, mutta arkikielellä ja selkein esimerkein.
Kirjassa tarkastellaan sitä, että vielä ei tunneta miten aika todella toimii, mutta mitä siitä jo tiedetään. Aika on myös sidoksissa muihin suuriin arvoituksiin, joita pohditaan samalla kun aikakäsityksen historiaa avataan kohti nykyhetkeä.
Rovellin kirja on rikas tutkimusmatka sellaiselle joka on valmis tarkastelemaan jotain tuttua ja löytämään sieltä jotain tuntematonta.
"Mitä kuuntelen, kun kuuntelen ajan kulumista?".
Antti, Kauniaisten kirjasto

PressReader292.jpg

PressReaderin e-lehdet
Vieraita kieliä voi harjoitella mukavasti lukemalla e-sanomalehtiä tai e-aikakausilehtiä Helmetin kautta PressReaderissä erilaisista aiheista. Olen hyödyntänyt ajankohtaista ja laajaa tarjontaa italiankielisten lehtien lukemiseen. Palvelu toimii kotonakin. PressReaderissä on mahdollista myös kuunnella lehdet koneäänellä luettuna.
Henna, Espoon kaupunginkirjasto

newJazzpoets.jpg

New Jazz Poets
Genre: non-music. Voiko jazz soida sanoissa? Voi, ja soi. Sanojen takaa kuuluu vinyylin rahina. Ihmisenä, jonka on vaikea nukahtaa, tai edes rentoutua, vanhan ajan puheen rytmi on omiaan saamaan kehon rennoksi. Samalla matkaa halki ajan, sinne missä nämä on kirjoitettu. Runot sopivat seuralaisiksi laiturinnokkaan, metroon, puistokulmille - kaikki niistä eivät ole raukeita. Alun perin vinyylilevynä (1967) julkaistu puhutun runon kokoelma on kuunneltavissa Naxos Spoken Word Libraryssa.
Riina, Malmin kirjasto

good_citizens292.jpg

Maria Reva: Good Citizens Need Not Fear
Ukrainalaisessa pikkukaupungissa sijaitsevaa kerrostaloa ei viranomaisten mukaan ole olemassa, mutta todellisuudessa talo on täynnä asukkaita ja elämää. Maria Revan novellikokoelma kertoo näistä talon asukkaista. Tarinat ovat itsenäisiä, mutta kietoutuvat myös toisiinsa, kun naapurit ilmestyvät mukaan toistensa tarinoihin. Nämä hauskat, koskettavat, absurdit ja makaaberitkin tarinat kertovat talon asukkaiden elämästä juuri ennen Neuvostoliiton hajoamista sekä sitä seuraavista vuosista. Tämä kirja oli todellinen helmi, jonka löysin sattumalta Overdriven uutuuslistaa selatessa!
Riikka, Espoon kaupunginkirjasto

crying_in_Hmart292.jpg

Michelle Zauner: Crying in H Mart
​Michelle Zauner on muun muassa indiebändi Japanese Breakfastista tunnettu amerikkalainen lauluntekijä, kitaristi ja laulaja. Hän menetti korealaisen äitinsä syövälle syksyllä 2018, ja kirjoitti surutyöstään ensin Crying in H Mart -nimisen esseen New Yorker -lehteen. Vuonna 2021 julkaistiin samaa nimeä kantava esikoiskirja.
H Mart on korealaisiin elintarvikkeisiin erikoistunut amerikkalainen markettiketju. Kirja alkaa kuvauksella siitä, kuinka Zauner itkee marketin hyllyjen välissä kuollutta äitiään. Äiti on ollut hänen ainoa suora linkkinsä korealaiseen kulttuuriin, ja äidin menetyksen lisäksi Zauner kokee menettäneensä tärkeän osan omaa identiteettiään aasialais-amerikkalaisena.
Crying in H Mart on koskettava mutta maanläheinen kuvaus äidin ja tyttären suhteesta, kahden kulttuurin välissä elämisestä, perheestä ja surutyöstä. Kaikki nämä teemat yhdistää palava rakkaus korealaiseen ruokaan, jonka makuja, tuoksuja ja valmistustapoja kirjassa kuvaillaan paljon ja antaumuksella. Ruokakuvaukset ovatkin mielestäni kirjan parasta antia, ja auttavat lukijaakin kestämään raskaan aiheen paremmin.
Voit kuunnella englanninkielisen muistelmateoksen Zaunerin itsensä lukemana äänikirjana OverDrivesta ja sen Libby-sovelluksesta. 
Stiina, Vuosaaren kirjasto

ohWilliam.jpg

Elizabeth Strout: Oh William!
The Amgash Series third book depicts the relationship between Lucy Barton, who is 63 in this novel, and William Gerhardt, her first husband, with whom she has 2 daughters, Chrissy and Becka, and left him after almost 20 years of marriage.
Although part of a series, this novel can easily be read as a stand-alone, nevertheless igniting the reader's curiosity about the previous books.
Lucy and William got married very young and they lived through very important life events together: their closeness is palpable, even though they married again with a new husband and wife. Lucy’s narration of their lives, the exploration of their close relationship, which is continuous throughout, although, somehow, never explicitly analysed in depth; depicts very evocative and relatable moments.
Identity is at the core of the novel: are we really choosing when we choose? Do we really know ourselves? To what extent are we defined by the environment where we come from? What is the purpose of life, and is it the same throughout, or does it change?
Elizabeth Strout’s mastery lies in tackling universal and fundamental themes through apparently ordinary conversations, reflections and thoughts.
Moreover, the reader of the audiobook Kimberly Farr provides us with an incredibly vivid, sincere and soothing interpretation of Lucy, which I really loved.
Lia Gasbarra, Aineiston elinkaari Vantaa 


Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: pexels.com / Adrienne Andersen