Talven e-vinkit

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

Helminen__Hurme.jpg

Sini Helminen: Hurme
Sini Helmisen nuortenkirjasarja Väkiveriset oli mielestäni mahtavaa kotimaista nuorten fantasiaa, ja odotin innolla hänen hieman vanhemmille suunnattua kirjaansa Hurme. Eikä sen kanssa tarvinnut pettyä, jännittävät juonenkäänteet pitivät otteessaan koko kirjan ajan.
Päähenkilö Seela aloittaa yliopiston Helsingissä ja muuttaa enonsa luo. Enolla on hautaustoimisto, jossa Seela auttelee häntä vuokranmaksun sijaan. Opiskelijaelämään kuuluu myös deittailu, mutta Seelan treffit päättyvät ikävästi ja treffikumppani alkaa kummitella hänelle. Mitä vaihtoehtoja opiskelijalla on, jos rakas lemmikki sairastuu eikä opintotuki riitäkään niihin laskuihin?
Hurme on hieno lisä kotimaiseen nuortenkirjallisuuteen, sillä yliopisto-opiskelijan elämää ei ole aiemmin paljoakaan kuvattu. Kirja huvitti ja kauhistutti sopivassa suhteessa.
Sini Helmisen haastattelu kannattaa myös käydä lukemassa Espoon kaupunginkirjaston Fantasian blogista.
Sini N, Espoon kaupunginkirjasto

ihana1.jpg

Ihana
Ihana on täynnä aarteita askartelijalle! Lehti sisältää kekseliäitä ideoita aikuisille ja myös lasten kanssa yhdessä tehtäviä hauskoja askarteluohjeita. Lehdessä kiinnitetään huomiota siihen, että ohjeissa käytetään kestäviä ja usein myös kierrätettyjä materiaaleja. Vuoden 2021 viimeinen numero keskittyy lähinnä joulun rakennukseen, mutta kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä lehti levittää askartelun ilosanomaa kaikkina muinakin vuodenaikoina.
Voit lukea Ihanaa eMagz-palvelussa.
Stiina, Vuosaaren kirjasto

Unohdaminut292.jpg

Alex Schulmanin autofiktiiviset teokset
Ruotsalainen Alex Schulman on tullut Suomessa tunnetuksi erityisesti omakohtaisista perhesuhteita käsittelevistä kirjoistaan. Unohda minut (2017) kuvaa äidin alkoholismin vaikutuksia lapsen ja äidin väliseen suhteeseen. Polta nämä kirjeet (2020) pureutuu isovanhempien tarinaan sekä isoisän vuosikymmeniä jatkuneeseen tyranniaan, joka jättää jälkensä myös nuorempiin sukupolviin. Viimeisin, kolmesta veljestä ja perheen hajaannuksesta kertova Eloonjääneet (2021) ammentaa myös kirjailijan lapsuudesta, mutta ei edellisistä suomennoksista poiketen perustu todellisuuteen.
Schulman on taitava kertoja, joka yhdistelee teoksissaan eri aikatasoja hallitusti ja mukaansatempaavasti. Hän kirjoittaa perhesuhteista tarkkanäköisesti ja kuvaa inhimillisiä tunteita erityisen samaistuttavalla tavalla.
Schulmanin painettuja kirjoja joutuu yhä jonottamaan Helmet-kirjastoissa, mutta Ellibsin e-kirjojen saatavuus on huomattavasti parempi. Kirjojen selkeää ja koukuttavaa tekstiä on helppo lukea myös sähköisessä muodossa.
Stella, Myyrmäen kirjasto

sistagåvan292.jpg

Abdulrazak Gurnah: Den sista gåvan
Det är många som köar för att få läsa den tryckta versionen av nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs romaner. Betydligt kortare kö är det däremot på e-bokssidan, så gärna passa på att låna den som e-bok i stället. “Den sista gåvan” är Abdulrazak Gurnahs åttonde roman. Här återvänder han till de teman han har utforskat i flera av sina tidigare romaner: exil och skuld.
Romanen finns i tjänsten OverDrive och går enklast att läsa i appen Libby.
Maria, Grankulla bibliotek

Kirjan All systems red kansi.

Martha Wells: All Systems Red
Yritysten halitsemassa tulevaisuudessa Murderbot on Yhtiön turvallisuusandroidi, SecUnit, jota vuokrataan planetaarisille tutkimusretkille, joilla sen ensisijainen tehtävä on suojata Yhtiön etua ja toissijainen suojata asiakkaitaan. Murderbot on kuitenkin hakkeroinut oman hallintajärjestelmänsä ja haluaisi lähinnä keskittyä katsomaan lataamiaan ohjelmia. Sen turvaama tutkimusretkikunta alkaa kohdata huolestuttavampia ilmiöitä, ja Murderbotin on tartuttava toimeen turvatakseen oma ja retkikunnan selviytyminen.
All Systems Red aloittaa koukuttavan Martha Wellsin Murderbot Diaries -sarjan, jossa seurataan ihanan sarkastista Murderbotia kaukaisessa tulevaisuudessa, jossa avaruusmatkat madonreikien läpi ovat arkipäivää. Sarjan neljä ensimmäistä osaa ovat lyhytromaaneja, jotka ahmaisee hetkessä! 
Riikka, Sellon kirjasto

Vaarojen taival292.jpg

Robert Jordan: Vaarojen taival
Onko Game of Thronesin lässähtävän lopetuksen jälkeen tuntunut tyhjältä? Robert Jordanin Vaarojen taival aloittaa massiivisen fantasiasarjan Ajan pyörä, josta tehty sarja on juuri alkanut Amazonin suoratoistopalvelussa. Fyysiseen kirjaan on pidempi jono, joten pääset kätevämmin syventymään Jordanin luoman fantasiamaailman kiemuroihin tarttumalla e-kirjaan. Tarina alkaa pienestä Kaksvirran kylästä, josta nuori lammaspaimen Rand ystävineen joutuu syöstyksi maailmalle ja vaikuttamaan kaikkien kohtaloon. Tarua sormusten herrasta -muistuttavan aloituksen jälkeen juonenkäänteitä, hahmoja ja kansoja alkaa tulvia mahan täydeltä.
Sini, Oulunkylän kirjasto 


Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten