Tukea digikasvattajan arkeen

Digiajan kasvattaja joutuu opettelemaan yhtä sun toista digitaalisesta asioinnista ja lasten mediaympäristöistä. Digitaidot mahdollistavat meille sujuvamman arjen. Koska digitalisoituva maailma haastaa aika ajoin meistä jokaisen, kirjaston mediakasvattajat ja informaatioasiantuntijat ovat kotikasvattajan apuna, kun tarve tulee. Kaikkea ei tarvitse osata itse, sillä apua on tarjolla. Viettäkäämme siis yhdessä Digitukiviikkoa 30.8.-3.9.2021. 

Tästä artikkelista löydät ajantasaiset vinkit kätevistä työkaluista ja resursseista niin kodin mediakasvatukseen kuin asiointiavun löytämiseen. 
 

Asioinnin ja digielämän avuksi  

Kotikasvattaja hoitaa netissä lukuisia asioita sekä omasta että lapsensa puolesta. Kaikkea ei voi osata etukäteen ja siksi on olemassa paljon toimijoita, joilta saa digitukea. 

Perhe tabletin kanssa sohvalla   

Vinkkejä Digikasvattajalle 

Lasten digitaidot kehittyvät pikkuhiljaa ja onkin muutamia turvataitoja, joista on hyvä puhua yhdessä kotona. Käteviä apuvälineitä olennaisten asioiden käsittelyyn on onneksi tarjolla! 

  • Spoofy  on viihdyttävä oppimispeli mobiililaitteille ja opettaa nettiturvallisuuden perusteita ensimmäiseen älypuhelimeensa totuttelevalle lapselle. Spoofy tarjoaa myös vanhemmille oman oppaan. Peliä ovat kehittäneet yhteistyössä mm. CGI, Opetushallitus, Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Espoon kaupunki ja moni muu toimija. Lue lisää ja lataa peli: Spoofy.fi 

  • Digiliikenteessä  on Suojellaan lapsia -järjestön verkkomateriaali, jonka avulla netissä toimimisesta on yhtä helppo puhua, kuin liikenteessä turvallisesti liikkumisesta. Digiliikenne sopii hyvin isompienkin lasten kanssa netin turvataidoista keskustelussa käytettäväksi. Tutustu: suojellaanlapsia.fi/digiliikenteessa 
     

Mistä tiedät, mitä palveluja lapsesi käyttää? Mitä tietoja ja kuvia lapsestasi kerätään ja minne kaikkialle tiedot menevät? Mitä kaikkea lapsen ja nuoren digielämästä huoltajan tulisi tietää? 

  • Pelastakaa Lapset tarjoaa hyviä Toimintaohjeita aikuiselle, joilla opettaa turvataitoja ja suojella lasta ennaltaehkäisevästi sekä kertoo mitä tehdä, jos lapsi kohtaa groomingia tai muuta seksuaalista sisältöä. Tutustu Pelastakaa Lasten materiaaliin tästä!  
  • Mediakasvatuksesta vastaava viranomainen Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) tarjoaa kätevän oppaan, jonka avulla keskustella lapsen tai nuoren kanssa nettiin liittyvistä ilmiöistä, kuten nettikiusaamisesta, seksuaalisista sisällöistä tai yksityisyydestä. Tutustu Yhdessä turvallisesti netissä -oppaaseen tästä! 
     

Lapsista jokaisella on omat digimieltymykset ja heistä kasvaakin itsenäisiä digin käyttäjiä. Digiajan kasvattajan kuuluukin sekä oppia tuntemaan oman lapsensa digimaailmaa että ohjata lasta turvalliseen ja vastuulliseen digielämään.  

  
Artikkelin teksti: kirjastopedagogi Anna Pöyhönen, Espoon kaupunginkirjasto 

Artikkelin kuvat:  
- DVV (Digitukiviikon kuva) 
- KAVI, Janne Kukkonen (lapsi ja tabletti) 
- Pexels, Ketut Subiyanto (perhe tabletin ääressä) 
 

Mikä Digitukiviikko? 

Digitukiviikko (30.8.–3.9.2021) on kaikille avoin ja maksuton virtuaalinen tapahtumaviikko, joka näkyy sekä valtakunnallisesti että paikallisesti ympäri Suomen. Viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta digiosaamisen merkityksestä ja digitaitojen kasvattamisesta.  

Digitukiviikkoa koordinoi Digi- ja väestötietovirasto DVV. Viikon aikana DVV tarjoaa arvokkaita asiantuntijapuheenvuoroja, joihin pääset käsiksi maksutta. Tutustu koko ohjelmaan teemaviikon sivuilla tai Facebook-tapahtumassa

DVV logo