Ulkoliikuntaa ja luontoretkiä kaupunkilaiselle

Millaista liikuntaa voi harrastaa kesällä ulkona ilmaiseksi? Poimi vinkit kesäliikuntaan kaupunkiin tai mökille. Tutustu kävelyllä kaupunkiin uusin silmin, käy luontopolulla, bongaile pilviä tai kokeile meditaatiota mustikkametsässä. Suurinta osaa näistä lajeista voit harrastaa ilman välineitä.

Kirjan nimessä olevasta linkistä voit varata teoksen Helmet-haussa. Linkit aukeavat toiseen sivustoon.

Tee treeni puistossa

Nauti kaupungin keitaista ja kohota samalla kuntoa. Välineeksi et tarvitse välttämättä muuta kuin oman kehosi painon.

Kafka, Björn: Puistotreeni. Metsäkustannus, 2017. Harjoittelu on jaoteltu puutreeneihin, penkkitreeneihin, porrastreeneihin, kivitreeneihin ja kehonpainotreeneihin. Mitään muita välineitä ei tarvita. Kirjassa on myös harjoitusohjelmat aloittelijoille ja edistyneille.

Pursiainen, Monna ja Tuukka: Ylös, ulos treenaamaan! Tammi, 2018. Kirjassa esitellään hyviä perusliikkeitä, joita voi tehdä rannalla, metsässä tai pihalla joko yksin, parin kanssa tai vauvan kanssa leikkipuistossa. Ideana on yhdistää liikunta arkeen. Suurimpaan osaan harjoituksia et tarvitse välineitä.

Rajala, Jukka: Kehonpainoharjoittelu: movement (myös e-kirjana). Fitra, 2015. Hyvä suomalainen teos kaikille kehonpainoharjoitteluun tutustuville. Kirjassa opastetaan, miten harjoitellaan turvallisesti, ja esitellään havainnollisesti liikkeet, jotka lisäävät voimaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Edistyneelle liikkujalle pitkän tähtäimen tavoite voi olla vaikka käsilläseisonta!

Kaikki pääkaupunkiseudun ulkoiluun ja liikuntaan liittyvä yhdessä paikassa (ulkoilualueet, kartat, ohjattu liikunta, uimahallit)

Lähde metsä- tai puistokävelylle

Kävely on liikuntamuodoista yksinkertaisin. Se onnistuu säässä kuin säässä ja vaatii vain hyvät jalkineet. Käy luonnon helmaan mökillä tai kaupungissa: pienikin piipahdus vihreässä lisää hyvinvointia.

Arvonen, Sirpa: Metsämieli: mielen ja kehon taskukirja. Metsäkustannus, 2017. Pokkarissa on paljon erilaisia stressiä ja jännitystä poistavia harjoituksia luonnon helmaan.  

Jokinen, Pauli: Sunnuntaikävelyllä Helsingissä: 52 reittiä historiaa ja nähtävyyksiä. Minerva, 2014. Päämäärätön haahuilu on mukavaa, mutta jos haluat kaupunkikävelyille valmiit reitit ja tietoa matkan varrella näkemästäsi, ota Pauli matkaoppaaksesi.

Liuksiala, Katja & Orrenmaa, Anssi: Mielimatka: läsnäoloa poluilla, laduilla ja laineilla. Viisas Elämä, 2017. Kirja yhdistää liikkumiseen mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon. Esseemäisten tekstien lomassa esitellään esimerkiksi mustikka- tai kävelymeditaatio ja kerrotaan, miten saavutetaan niin sanottu runner’s high eli juoksun huippukokemus.

Nummi, Elina: Vihreät sylit: kävelyretkiä Helsingin puistoihin. Edita, 2010. Kaikki Helsingin puistot yksitellen esittelyssä. Puistot ja niiden yhteydessä olevat palvelut esitellään myös Vihreät sylit -sivustolla: www.vihreatsylit.fi.

Williams, Florence: Metsän parantava voima (myös e-kirjana). Minerva, 2017. Tuhti tietopaketti puun alle luettavaksi. Tässä kirjassa ei ole harjoituksia vaan tietoa siitä, miten monella eri tavalla luonnossa oleskelu kohentaa ihmisen hyvinvointia. Kirjassa siteerataan esimerkiksi tutkimusta, jonka mukaan ympäristö vaikuttaa mielialaan enemmän kuin seura tai tekeminen. 

Retkeile luontoon

Näissä kirjoissa esitellään luontoreittejä ja -kohteita pääkaupunkiseudulta ja kerrotaan luonnonilmiöistä.

Helimäki, Jussi (toim.): Lumoava Helsinki: 200 luontoelämystä. Edita, 2017. Kirja paljastaa sinulle nekin hiidenkirnut ja rauhoitetut puut, joiden ohi olet saattanut kävellä aivan kaupungin keskustassa.

Hentman, Raija: Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas. Minerva, 2018. Uusittu ja ajanmukainen painos suositusta oppaasta. Kirja kattaa koko pääkaupunkiseudun ja esittelee seikkaperäisesti luontokohteet luontopolkuineen Nuuksiosta Sipoonkorpeen.

Kotinurkilta kallioille: Espoon luontokohteet. Espoon kaupunki, 2008. Satoja luontopolkuja, retkeilyreittejä ja yksittäisiä luontokohteita kartoin ja valkokuvin havainnollistettuina.

Laaksonen, Juha: Koko perheen luontoretki. Gummerus, 2015. Kesän kukkia, hyönteisiä, lintuja, kaloja ja luonnonilmiöitä taustoitetaan tarinallisessa tietokirjassa, joka on koottu vuodenkierron mukaan. Kirjasta selviää esimerkiksi, miksi hepokatti soittelee.

Pretor-Pinney, Gavin: Pilvibongarin taskuopas. Atena, 2010. Pilvibongausta eli pilvien "tunnistamista" voi harrastaa missä vain. Kun bongaamisen aloittaa, pilvinen taivas alkaa näyttää kiinnostavammalta kuin sinitaivas. 

Pääkaupungin luontoretkikalenterissa on 134 ilmaista, opastettua retkeä kaikille pääkaupunkiseudun asukkaille. Kalentereita on jaossa monissa kirjastoissa ja kalenteri on saatavilla myös pdf-muodossa.  

Citynature.eu-sivusto tarjoaa valmiit reittiehdotukset kymmeneen suosittuun luontokohteeseen Helsingissä ja Tallinnassa. Lisätietoa kohteen nähtävyyksistä ja eläin- ja kasvilajeista voit lukea tai kuunnella sivustolta.  

Lainaa kirjastosta pihapeli

Lähde kaverin kanssa iltalenkille ja käy matkalla hakemassa peli, jota voi pelata puistossa tai pihalla. Kirjastoissa on lainattavana erilaisia ulkopelejä, esimerkiksi frisbee tai mölkky. Pelivalikoima vaihtelee kirjastoittain. Katso pihapelien saatavuus Helmet-hausta.

Lue myös:

Lähikuvia kotimaan luonnosta

Kirkkistä, runoja ja puistotaidetta

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Helsingin liikuntapalveluiden kuva-arkisto / Konsta Linkola