Kuva: Helsingin kaupunki/ Seppo Laakso

Vesille! 10 + 1 kirjaa vesistöistä

Oletko kiinnostunut vedestä ja vedenalaisista ilmiöistä? Poimi valikoidut teokset, joissa seikkaillaan aalloilla, hylyissä, saaristossa ja rannoilla.

1. Aarresaaret: Helsingin saariston uskomaton luonto / Jarmo Nieminen

”Olen aiemminkin miettinyt, voiko mies rakastua saareen? Ilmeisesti voi.”

Aarresaaret-kirja kuljettaa aarnimetsiin, hietikoille, lehtoihin, lammille, kuohuville tyrskyille ja linnoitusten luoliin. Se tarjoaa historiaa ja tunnelmia salaperäisiltä saarilta, jotka uinuvat Helsingin ydinkeskustan edustalla. Luontoretkellä käydään mäyrän pesällä, seurataan kotkan ilmaveiviä, todistetaan kyiden tanssia ja kuunnellaan mystistä öistä rääkyjää, joka saattaa olla Suomen luonnosta kadonnut mölysammakko.

”Aarresaaret on henkilökohtainen kirja. Jaan siinä lukijoiden kanssa omat luontokokemukseni. Olen karjalainen, helsinkiläinen ja upseeri, tämä saa kuulua rivien välistä”, kertoo saaristo-opas, luontokuvaaja ja tietokirjailija Jarmo Nieminen. Valokuvaaja Meeri Koutaniemi valitsi Aarresaaret WWF:n Vuoden luontokirjaksi vuonna 2014.

2. Vedenalainen Suomi  / Pekka Tuuri

Suomi on maapallon vesistöisin maa. Silti harvalla on ollut tilaisuus tutustua pinnanalaisiin näkymiin. Vaikka Itämeri ja monet järvemme ovat paikoin jo pahasti rehevöityneitä, vedenalaisen elämän kauneudesta on vielä paljon kertomatta. Vedenalainen Suomi on poikkeuksellisen hieno valokuvateos, joka antaa kattavan käsityksen vesistöjen väriloistosta, niiden monimuotoisesta faunasta, maisemista ja tuhansien hylkyjen hautausmaista. Asiantuntevat tekstit selittävät ja syventävät katselukokemuksen visuaalista lumoa. Luontokuvaaja Pekka Tuuri harrastaa sukellusta, ja hän on kuvannut vedenalaisia maailmoja jo yli 20 vuotta.

3. Maininki  / Pekka Lassila

Tarina tuhannen kilometrin matkasta ja miehestä, joka teki kotinsa kajakkiin. Jäiden sulaessa hän pakkaa kajakkinsa ja lähtee. Hän meloo ohi ruokoisten rantojen, lohialtaiden, idyllisten huviloiden ja hylättyjen laivojen. Hän on ilman työtä ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin, ja siihen on opittava suhtautumaan. Kajakinmitta kerrallaan hän etenee tuhannen kilometrin matkaa Virolahdelta kohti Torniota. On annettava jäisten pisaroiden lyödä kasvoille ja aaltojen keinuttaa harjalta toiselle. Vaikka aallon taakse ei näe, on uskottava, että sen takana matka jatkuu. Maininki on kirja merestä, ihmisestä uuden alun edessä ja Suomesta uusine alkuineen kautta rantojen.

4. Vesille kajakilla / Anna Leena Lind, Ari Saarto, Markku Soikkeli

Tämä kokeneiden kouluttajien ja retkeilijöiden kokoama kirja tutustuttaa lukijan virkistysmelontaan ja opastaa harrastuksen alkuun seurassa tai yksin. Turvallisuus ja ympäristön kunnioitus johtoajatuksinaan kirja johdattaa askel askelelta valitsemaan oikeanlaiset välineet sekä opettelemaan tärkeimmät melonta- ja retkeilytaidot. Luvut taidon opettamisesta ja oppimisesta sekä seuratoiminnasta kutsuvat osalliseksi lajikulttuurista, jossa omatoimisuus ja yhteistoiminta edelleen ovat voitolla bisnesajattelusta.

5. Merisää / L-G Nilsson

Merisää on havainnollinen ja innostava kirja kaikille säästä kiinnostuneille ja veden äärellä asuville. Kirja selittää mielenkiintoisesti ja havainnollisesti sään ilmiöitä ja miten ne vaikuttavat olosuhteisiin vesillä ja maalla. Matalapainetta, korkeapainetta, merituulta, aaltoja ja lukuisia muita ilmiöitä käsitellään perinpohjaisesti ja ymmärrettävästi. Säätilojen muutokset havainnollistuvat komeissa valokuvissa ja selkeissä piirroksissa. Merisää kuuluu jokaisen kipparin ja matruusin kesäkassiin ja on mielenkiintoista luettavaa myös maakravuille. Kirjan tekijä L-G Nilsson on ruotsalainen merisäähän erikoistunut meteorologi.

6. Vesilläliikkujan sääopas / toimittaja: Sari Hartonen

Vesilläliikkujan sääopas ei vaadi aikaisempaa perehtymistä meteorologiaan vaan toimii johdantona sään ihmeelliseen maailmaan. Oppaasta löytyy kuitenkin uutta tietoa myös kokeneelle sään ja veneilyn harrastajalle. Kirja on myös näppärä ottaa mukaan veneretkille, ja se mahtuu pieneen tilaan. Vesilläliikkujan sääopasta ovat olleet tekemässä useat Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat, ja sen on päätoimittanut ylimeteorologi Sari Hartonen.

7. Aallontarkkailijan opas / Gavin Pretor-Pinney

Suositun Pilvibongarin oppaan kirjoittaja Gavin Pretor-Pinney sukeltaa uudessa tietokirjassaan aaltoihin. Aallontarkkailijan oppaassa saadaan vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin: Mitä aallot ovat? Mistä ne tulevat? Mitä aallossa tapahtuu?

Aaltoja on kaikkialla ympärillämme, ja vain pieni osa liittyy veden liikkeeseen. Aallot yhdistävät jalkapallostadionilla seisomaan ponkaisevaa katsojaa, hiekalla matelevaa käärmettä, räjähdysten painevaikutuksia, aivojen toimintaa, nykyaikaista viestintää ja monia muita ilmiöitä. Surffaajien ja fyysikoiden lisäksi Pretor-Pinney päästää ääneen runoilijoita ja filosofeja Homeroksesta lähtien. Humoristinen tyyli ja oivaltava kuvitus kuljettavat lukijaa kevyesti mutta suuren mainingin tavoin kohti laajempaa tietämystä erilaisista aalloista.

8. Hylyt: maailman kiinnostavimmat sukelluskohteet / toimittanut Jack Jackson

Hylyt esittelee hienoin kuvin, kartoin ja tekstein maailman merten pohjassa lepäävistä hylyistä kiinnostavimmat ja keskittyy niihin, joille on mahdollista sukeltaa. Sodat, myrskyt ja inhimilliset erehdykset ovat vieneet upoksiin tuhansia aluksia ja lentokoneita. Monet, kuten Titanic, makaavat tavoittamattomissa syvyyksissä, mutta monet matalissa rannikkovesissä. Kirja vie meidät hylkysafarille maailman kaikkiin valtameriin ja pienemmille merialueille. Suurimpia kohteita ovat kuuluisat matkustaja-alukset Lusitania ja Andrea Doria.

Hylyt ovat paitsi historiallisia muistomerkkejä myös eläviä laboratorioita muodostaessaan uutta kasvualustaa koralleille ja muille merieläinten yhdyskunnille. Hylyt kiinnostavat yhtä lailla meriarkeologeja, sotahistorioitsijoita ja biosukeltajia. Jack Jacksonilla on vuosikymmenten kokemus sukeltamisesta kaikkialla maailmassa sekä sukellusmatkojen johtamisesta.

9. Tummat vedet: {lihasvoimin maailman ympäri} / Jason Lewis

Poikamainen seikkailu- ja veijaritarina alkaa vuodesta 1994, kun kaverukset Jason Lewis ja Steve Smith saavat päähänsä lähteä lihasvoimin maapallon ympäri. Kokemusta aiheesta ei ole, mutta intoa sitäkin enemmän. Atlantti päätetään ylittää vaatimattomasti polkuveneellä, Pyreneiden vuoristo polkupyörällä ja Yhdysvallat rullaluistimin. Matka venähtää 13 vuoden kestoiseksi, ja kommelluksia riittää. Tummat vedet (eng. Dark Waters) on The Expedition -trilogian ensimmäinen osa, toinen osa Buried Seed on ilmestynyt englanniksi, ja kolmatta osaa odotellaan ilmestyväksi.

10. Kon-Tiki: lautalla yli Tyynenmeren / Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahlilla oli unelma ja teoria. Todistaakseen teoriansa hänen oli toteutettava unelmansa: purjehdittava yhdeksästä balsatukista rakennetulla lautalla Perusta Polynesiaan. Mukanaan hänellä oli viisi miehistön jäsentä ja papukaija. Heyerdahlin teorian mukaan aurinkokuningas Kon-Tiki ja hänen kansansa olivat purjehtineet vastaavanlaisella lautalla Etelä-Amerikasta Polynesiaan 1500 vuotta aiemmin. Edessä oli 8000 kilometrin matka tuulten ja aaltojen armoilla, uhkana hait, köysien löystyminen, ruoan loppuminen ja purjeen repeytyminen. 101 päivän ajan pieni lautta purjehti aavalla merellä. Kirja kertoo paitsi uhkarohkeasta ja uraauurtavasta purjehdusmatkasta sekä upeasta meriluonnosta myös viehättävästä sodanjälkeisestä ajankuvasta vuonna 1947.

+ 1: Ihminen, orkidea ja mustekala: elämäni luonnon tutkijana ja suojelijana / Jacques Cousteau ja Susan Schiefelbein

Jacques Cousteau oli tunnettu merentutkija, elokuvantekijä, valistaja ja ympäristöaktivisti. Hän muun muassa voitti elokuvillaan kolme Oscaria ja Kultaisen palmun ja kirjoitti 75 kirjaa yksin tai toisten kanssa. Cousteaun kirjoja on myyty miljoonia. Hän toimi aktiivisesti liikkeissä, jotka edistivät luonnonsuojelua ja vastustivat ydinaseita.

Cousteau kertoo tässä viimeisessä kirjassaan jännittäviä tarinoita seikkailuistaan maailman merillä ja siitä, mitä hän elämäntyönsä valossa ajattelee luonnon merkityksestä. Hän käsittelee laajasti meriin liittyviä polttavia ongelmia, kuten ylikalastusta, merten saastumista, ydinvoiman vaaroja sekä tiedemiesten ja poliitikkojen vastuuta ja vastuuttomuutta.

Lue myös:

10 kirjaa luonnossa liikkujalle

Kirjoja joissa liikutaan luonnossa

Luontokirjoja lapsille ja aikuisille

Vinkit kokosi Jaana Lindroos / Helsingin kaupunginkirjasto

Kuva: Helsingin kaupunki / Seppo Laakso