Viisi lautapelivinkkiä

Etsitkö hyvää lautapeliä? Kirjaston peliasiantuntija Renni Honkanen suosittelee kokeilemaan näitä viittä peliä. Pelin nimessä olevasta linkistä pääset varamaan pelin kirjastosta. 

Patchwork / Tilkkutäkki

patchwork-web.jpg

Suunnittelija Uwe Rosenberg

2 pelaajalle / Pelin kesto noin 30 min

Yksi parhaimmista kaksinpeleistä. Tilkkutäkki julkaistiin tänä vuonna myös suomen kielellä. Tetrismäistä tilkkutäkkipalasten asettelua, jossa on yllättävän paljon syvyyttä ja strategiaa sekä vaihtelua pelikertojen välillä. Pieneen pakkaukseen mahtuu paljon peliä. Suositellaan pariskunnille.

Kuva © Lautapelit.fi

Terraforming Mars

terraforming-mars1.jpg

Suunnittelija Jacob Fryxelius

1–5 pelaajalle / Pelin kesto noin 2 tuntia

Lähitulevaisuudessa maapallo on käynyt liian ahtaaksi ihmiskunnalle ja on aika alkaa asuttaa aurinkokuntaa. Pelaajat edustavat jättikorporaatioita, joiden tehtävänä on maankaltaistaa Mars. Parhaiten tehtävässä onnistunut palkitaan voitolla. Pelaaminen tapahtuu enimmäkseen korteilla, joissa kuvataan erilaisia tapahtumia ja keksintöjä. Pelin suunnittelijat ovat tutustuneet syvällisesti aiheeseensa, ja teema on hyvin läsnä. Tämä peli toimii myös scifin vieroksujille.

Kuva: © Stronghold Games

Honshu

honshu-final-web.jpg

Suunnittelja Kalle Malmioja

2–5 pelaajalle / Pelin kesto noin 30 min

Maailmalla palkittu Honshu on suomalaista tekoa alusta loppuun. Yksinkertaisen tikkipelimekaniikan ympärille on luotu korteilla toimiva kaupunginrakentelu, jossa korttien sijoittelulla lomittain toistensa alle ja päälle on suuri merkitys loppupisteisiin. Helppoa, nopeaa ja koukuttavaa.

Kuva © Lautapelit.fi

Flamme rouge

Flamme-Rouge_web.jpg

Suunnittelija Asger Sams Granerud

2–4 pelaajalle / Pelin kesto noin 45 min

Suomalaisen Lautapelit.fi:n julkaisu, joka myös on niittänyt mainetta maailmalla. Pelin nimi tarkoittaa kilpapyöräilyn viimeistä kilometriä, jolloin kilpailijat puristavat viimeiset mehut itsestään ja kirivät maalia kohti. Tämän tunnelman peli tavoittaa hyvin: oikein ajoitetut irtiotot, muiden takana peesailu ja toisten pelaajien aivoitusten luku ennen viimeisten metrien rypistystä. Kilpa-ajopelien aatelia.

Kuva: © Lautapelit.fi

Unlock!

unlock.jpg

2–6 pelaajalle / Pelin kesto noin 1 tunti

Pakohuoneet ovat kuumaa kamaa myös lautapeleinä. Unlock! koostuu pakasta kortteja ja ilmaisesta mobiilisovelluksesta. Pelaajien on selvitettävä yhteistyössä ”huoneen” mysteerit tunnissa. Hyvä ja halpa tapa tutustua pakohuoneilmiöön.

Kuva: © Asmodee

Teksti: Renni Honkanen 

Pääkuva: Pixabay / carufrannco