Hitta böcker till Helmets lilla läsutmaning

Läsutmaningen inbjuder till att undersöka bokhyllorna, fråga om boktips och göra överraskande bokfynd. Detektivarbetet som krävs för att pricka av alla punkterna kan också göras på nätet.

Söktips

I Helmets databas kan du inte bara söka efter böcker med författarens namn eller bokens titel, du kan också hitta böcker med hjälp av ämnesord eller utgivningsår. Vilken utmaningspunkt passar böckerna in på om du till exempel söker med orden försvinnande eller tvillingar? Eller vad hittar du om du skriver in drömmar barnlitteratur i sökfältet?

Genom att bekanta dig med lärarens guide behärskar du snart olika typer av helmet-sökningar. Hela klassen kan testa på de här snabba sökuppgifterna

Boksampo är bibliotekens gemensamma webbtjänst för skönlitteratur, där du kan söka efter böcker på olika sätt, till och med på basen av pärmbild.

Boktips och boklistor på nätet

När en utmaningspunkt kräver att man bläddrar bland böcker eller kanske bekantar sig med nya författare kan det löna sig att göra en djupdykning i de litteratursidor man hittar på nätet.

Sidospår är den del av Boksampo som koncentrerar sig på barn- och ungdomslitteratur. Där finns nyheter som har med barnlitteratur att göra samt boktips och boklistor. Kanske er klass tillsammans kan göra en egen bokhylla till Sidospår, så att andra också kan hitta bra tips på böcker som passar in i läsutmaningen?

Kirjasto.one/kirjalista -sidan hittar du olika boklistor som biblioteksfolket satt ihop. Det lönar sig till exempel att kolla in Kirjareppu-listor från olika år. Kirjareppu är en utbildning för Helmet-bibliotekens bokpratare som ordnas varje år. Där presenteras det bästa av årets bokutgivning för barn och unga.

Du kan titta på bokpraten från Kirjareppu i efterhand på Bibliotekskanalen.

Man kan också hitta fina boktips för olika åldrar på Helmets läsdiplomssidor.

På förlagens sidor kan du hitta presentationer av kommande böcker. Visste du att du kan reservera en bok på biblioteket trots att den inte ännu kommit ut?

Bloggen Barnens boktips sprider läsglädje med boktips för barn och unga i åldern 0–18 år. Barnens boktips finns också på instagram.

Lycka till med letandet och trevliga lässtunder!

Text: Marjukka Peltonen, Iso Omenas bibliotek

Söktips och -övningar: Marjukka Peltonen, Iso Omenas bibliotek och Heliminna Hakala, Esbovikens bibliotek

Översättning och anpassning till svenska: Sissel Ray, Esbovikens bibliotek

Bild: https://pixabay.com/fi/kiikarit-lintujen-tarkkailu-spy-lasi-431488/