Hoppa till innehåll
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Kontaktuppgifter

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Hundar tillåtna
Hundar förbjudna
Gå till bibliotekets sajt

De nyaste evenemangen

Somrig rundvandring till biblioteken i Helsingfors 

Biblioteken är vår mest använda kulturtjänst och grunden för bildning. Respekten för läskunnighet och bibliotekstjänster syns i biblioteksbyggnaderna, många av dem är bästa möjliga representanter för arkitekturen under deras respektive tidsperioder. Bland biblioteken i Helsingfors finns exempel på byggnadskonsten från 1880-talet fram till i dag. Gör en rundvandring i sommar för att lära dig mer! 

Turistattraktioner och tidresor

Richardsgatans bibliotek i Gardesstaden är det första offentliga biblioteket som ritats i Norden. Byggnaden i nyrenässansstil blev färdig år 1881 och arkitekten var Theodor Höijer från Finland. Biblioteket var en samlingsplats för de oadliga stånden under ståndsriksdagen år 1882.

Kasbergets bibliotek kan du göra en tidsresa till 1950-talet. Biblioteket öppnades år 1958, och dess ursprungliga anda har bevarats genom årtiondena. Arkitekt Claus Tandefelt hämtade inspiration från det funktionalistiska biblioteket i Viborg som ritades av Alvar Aalto. I båda finns exempelvis liknande bibliotekssalar med flera nivåer. Byggnaden är hemtrevlig och en av de viktiga byggnader i landet som förklarats skyddade. 

Tölö bibliotek i Topeliusparken är ett utmärkt utflyktsmål sommartid. Den modernistiska biblioteksbyggnaden från 1970 ritades av professor Aarne Ervi, känd bland annat för att ha planerat Hagalund. Till de vackra detaljerna i biblioteket hör takfönstret i trappuppgången som påminner om ett öga. 

Centrumbiblioteket Ode öppnades i slutet av 2018 och är redan i sig en turistattraktion. Den unika byggnaden, ritad av arkitektbyrån ALA, är det mest besökta biblioteket i Helsingfors med över 200 000 besökare under ett vanligt år. 

Små pärlor

Vallgårds bibliotek är en pärla bland närbiblioteken. Det finns i ett ljust och luftigt kvartershus som ritades av akademikern Juha Leiviskä för 30 år sedan. I samma byggnad finns även ett daghem. Vallgårds bibliotek är ett utmärkt exempel på träbyggnation och påminner om Leiviskäs internationellt erkända kyrkoarkitektur.

Södra Haga bibliotek ligger i det vackra parkområdet i Haga och är ett av de små och charmerande biblioteken. Det intima biblioteket i två våningar finns i ett tegelhus, som blev färdigt år 1964, på gården till grundskolan Haagan peruskoulu. Arkitekten är Helvi Mether-Borgström

Modernistisk arkitektur

Månsas bibliotek blev färdigt år 2017 och finns i Månsasgården. Utgångspunkten för byggnaden var den tydliga 50- och 60-tals arkitekturen i området samt närheten till naturen. Huset domineras av stora fönster, träväggar och snett tak. Invånarna fick delta i planeringen ända från början. Biblioteket ritades av arkitektbyrån K2S med Mikko Summanen som huvudarkitekt. 

Hertonäs bibliotek öppnades i mars 2020 och ingår i en ny slags stadskultur. Biblioteket finns i köpcentret Hertsi tillsammans med ett daghem och ett servicehem för åldringar. Biblioteket delar sina färgglada lokaler med stadens ungdomsarbete. Huvudarkitekten till Hertsi är Harri Koskinen på byrån L Arkkitehdit. 

Nordsjö bibliotek är ett modernt bibliotek i det moderna kulturcentret Nordhuset. Byggnaden som blev färdig för tjugo år sedan ritades av Mikko Heikkinen och Markku Komonen. Utvändigt kännetecknas det halvcirkelformade Nordhuset av ett nät av rostfritt stål samt betong och glas. Invändigt får byggnaden sin karaktär av den delvis hisnande takhöjden, fackverk i furu som mellanväggar samt björkgolv. 
 
Avgiftsfritt 

 
Foto: Helsingfors stad - Virpi Peltola: Richardsgatans bibliotek, Maarit Hohteri: Hertonäs bibliotek

01-06-2021 kl 10:00 - 31-08-2021 kl 19:00

Senast uppdaterad 20-05-2021