Bokens år firades med populär läsutmaning

För ett år sedan firade HelMet-biblioteken Bokens år 2015 med en läsutmaning. Läsarna gavs 50 olika kriterier enligt vilka de kunde välja sin läsning under årets lopp. Läsutmaningen blev populärare än väntat, dess webbsidor laddades ner nästan 30 000 gånger.

Kring läsutmaningen uppstod snabbt en Facebookgrupp där medlemmarna delade läsupplevelser och boktips med varandra. Läsarnas erfarenheter av utmaningen var positiva. Många berättar hur de bröt sig ur sina gamla läsmönster och tog itu med böcker som annars hade blivit olästa.

– Läsutmaningen utvidgade mina konservativa och stagnerade läsvanor. Jag bekantade mig med nya genrer, med nya länder och med gamla minnen. Det roligaste var detektivarbetet för att hitta läsning som motsvarade de olika punkterna – och det var också trevligt att föra bok över alltsammans, berättar Laura Norris, som aktivt deltagit i läsutmaningen och i diskussionen på Facebook.

Läsutmaningen kunde väcka en ny inspiration att läsa. Så här berättar Aaro Immonen:

– Jag kommer inte att kryssa för alla punkter, men för mig är det viktigare att läsutmaningen väckte min läshobby som länge legat i dvala. Jag blev på nytt en läsare. Jag hade under tidigare år samlat en massa böcker i mina hyllor, nu uppmuntrade läsutmaningen mig att också läsa dem. Min bokhylla visade sig vara en riktig skattkammare!

Eftersom HelMets läsutmaning år 2015 var så populär, blev vi inspirerade att fortsätta. Vi har gjort en ny lista med läsutmaningar för år 2016. Också i år ger läsutmaningen 50 olika sätt att välja ny läsning.

Listan är gjord på basen av förslag från läsare och från bibliotekens personal. Vårt mål är att ge nya infallsvinklar och att inspirera och överraska. Läsutmaningen är en inbjudan till litteraturen och den är öppen för precis alla – anta alltså också du vår utmaning!

HelMets läsutmaning 2016

Text: Riikka Utriainen, Esbovikens bibliotek
Översättning: Susanna Söderholm
Bild: Karoly Czifra / Flickr
  CC BY-SA 2.0