En digital samling för barn och unga lanserades på sommaren – förlagen vill gärna vara med på lästalkot 

Den nationella digitala samlingen för barn och unga som lanserades på sommaren har aktiverat förläggarna: samlingen lanserades med cirka hundra e- och ljudböcker, men den har potential att öka till t.o.m. flera tusen böcker tack vare nya avtal med förlagen. Via den digitala samlingen för barn och unga är nu digitalt material för första gången tillgängligt för familjer och skolor i hela Finland och man kan ännu lättare än tidigare hitta och använda det elektroniska materialet.  

Fram till nu har utbudet av ljudböcker och e-böcker i biblioteken i Finland varit knappt, materialet har varit splittrat i olika tjänster och utbudet har varierat mycket mellan olika bibliotek. Därför öppnade man i juli en digital samling för barn och ungdomar, som innehåller både finskspråkiga och svenskspråkiga  e-böcker och ljudböcker för barn och ungdomar på samma plattform. Projektet är två-årigt och har finansierats av Undervisnings- och kulturministeriet. 

Den digitala samlingen lanserades med en grundsamling barn- och ungdomslitteratur innehållande 95 finsk- och svenskspråkiga e-boks- och ljudbokstitlar, som valts ut av biblioteksanställda specialiserade på barn- och ungdomslitteratur. Under sommaren har förläggarna varit ivriga att komma med i projektet och biblioteken har potential att utvidga samlingen till rentav många tusen titlar. I så fall skulle samlingen täcka mer än 60 % av alla titlar riktade till konsumenterna. Både nya och bekanta förlag har erbjudit biblioteken att köpa deras digitala böcker till samlingen. 

Förlaget Kustannus-Mäkelä, som är specialiserat på barn- och ungdomsböcker, är ett av de förlag som har avtalat om att utöka antalet titlar i den digitala samlingen. 

”Vi är ett av de största barnboksförlagen i Finland och vi är välkända för våra tryckta böcker, så vi tycker att det är viktigt att våra titlar också finns att få digitalt”, berättar vd:n för Kustannus-Mäkelä Atso Mäkelä

”För många barn och ungdomar läser för lite och vi försöker locka dem till läsning med våra högklassiga och lättlästa böcker. Att ansluta oss till den digitala samlingen är en naturlig fortsättning på de det här arbetet”, fortsätter Mäkelä. 

Många utlån från den digitala samlingen

Speciellt de som lyssnar på e-böcker har hittat tjänsten: av de 20 mest utlånade böckerna är hela 17 ljudböcker. De mest aktiva låntagarna finns i Piki-biblioteken i Birkaland, i Vanamo-biblioteken i Egentliga Tavastland och i Lastu-biblioteken i Päijänne-Tavastland. 

”Det är glädjande att märka att den digitala samlingen har hittat sin publik. Vår målsättning är just att möta barn och unga i deras naturliga omgivning och få in den digitala litteraturen som en del av deras vardag” säger planerare Marja Hjelt från Konsortiet för de allmänna biblioteken. 

Samlingens böcker hittas via det egna bibliotekets Ellibs-tjänst, som fungerar med smarttelefoner, datorplattor och datorer. Till Android-, Huawei- och iOS-enheter kan man avgiftsfritt ladda ner en Ellibs-applikation. Också i Ellibs webbibliotek på adressen https://www.ellibslibrary.com/collection kan man bläddra bland, låna, reservera och ladda ner böckerna. I bägge fallen loggar man in och lånar eller reserverar titlarna med varje biblioteks lokala bibliotekskort. 

Bekanta dig med den digitala samlingen för barn och ungdomar på adressen https://www.ellibslibrary.com/collection. 
 

De mest utlånade e- och ljudböckerna i den digitala samlingen för barn och unga 9.7–9.8.2021:

          NAMN                                                FORMAT   ANTAL LÅN 
                                                                                            

1.    Yökoulu ja kadonnut opettaja    MP3    308
2.    Nellyn uudet kuviot: IceLove 1    MP3    281
3.    Lätkä-Lauri ja räpylän henki    MP3    258
4.    Paten jalkapallokirja    MP3    251
5.    Kadonnut kenttä. Pet Agents 3    MP3    246
6.    Ella ja kaverit vihdoin kolmannella    EPUB    236
7.    Keskiyön jengi    MP3    235
8.    Allu ja outo Uolevi    MP3    233
9.    Kepler62 Uusi maailma: Gaia    MP3    226
10.    Agnes ja unien avain    MP3    224
11.    Kymnaasi    MP3    224
12.    Kauhukännykkä    MP3    209
13.    Mia ja valkoinen leijona    EPUB    196
14.    Myrskynsilmä    MP3    194
15.    Julia ja Pehmoeläinten Maailmanneuvosto    MP3    192
16.    Kesämyrsky    MP3    190
17.    Sammakkoprinsessa    MP3    161
18.    Tuhatkuolevan kirous    MP3    160
19.    Risto Räppääjä ja ujo Elmeri    MP3    146
20.    Isämies ja räjähtävä kakka    EPUB    141
 
Foto: Helsingfors stad - Ants Vahter