Mikko Airaksinen, Satu Nylund, Samu Eeve, Jarkko Nuutila & Riikka Leskinen.

Juryn för Helmets litteraturpris 2019

I år delas Helmets litteraturpris ut i Grankulla bibliotek 24.9.2019. Vinnaren kommer att utses av en jury som består av professionella med stor erfarenhet inom litteratur och bibliotek. Följande personer har utsetts till jurymedlemmar: Riikka Leskinen och Samu Eeve från Helsingfors stadsbibliotek Satu Nylund och Mikko Airaksinen från Esbo stadsbibliotek, samt Jarkko Nuutila från Grankulla stadsbibliotek.

Mikko Airaksinen är ledande bibliotekspedagog. Han har lång erfarenhet av biblioteksarbete och han är med i juryn för tredje gången, för andra gången som ordförande. Han har jobbat med litteratur på olika sätt. 

– Jag medverkar i olika evenemang som handlar om litteratur, t.ex. en litteraturblogg, en läsecirkel, Novellikoukku (Novellkafé), läsutmaningen, och så naturligtvis Helmets litteraturpris. På fritiden läser Mikko både fakta- och skönlitteratur. Att medverka i juryn för Helmets litteraturpris ger en fin möjlighet att påverka, säger han.

Riikka Leskinen arbetar som pedagogisk informatiker. Hon är med i juryn för andra gången. – Jag gick med eftersom jag gillar att analysera det jag läser och att granska böcker tillsammans med andra. När man är medlem i juryn läser man bra böcker som man kanske inte annars skulle bry sig om. Riikka är en flitig läsare som läser litteratur över genregränserna. 

– Tyngdpunkterna i min läsning ligger på historia, filosofi och samhälleliga frågor. Favoritböckerna och -författarna varierar, beroende på dag och humör.

Informatikern Samu Eeve försöker också läsa mångsidigt, fastän han samtidigt erkänner att han är kräsen när det gäller litteratur. Förutom litteratur för vuxna njuter han av ungdomslitteratur och på senare tid har underhållningslitteraturen kommit med i bilden. Eeve är med i juryn för första gången:

– Biblioteken är en viktig aktör i samhället och inom litteraturen. Det är fint att vår sakkunskap lyfts upp i samband med Helmets litteraturpris.

Satu Nylund är bibliotekspedagog med inriktning på barn. Hon sitter med i juryn för tredje gången, hon gick med i juryn för att vidga sin egen läsning. Hon njuter alldeles särskilt av att läsa böcker som andra rekommenderat. På sin fritid läser hon skönlitteratur av alla slag och på flera språk, allt från barnböcker till seriealbum och från faktaböcker till poesi.

Jarkko Nuutila är biblioteksfunktionär och ansvarig för musikavdelningen vid Grankulla stadsbibliotek. Han är med i juryn för första gången. Han är ett erfaret biblioteksproffs som har jobbat på Grankulla bibliotek över 30 år. Han läser främst biografier om personer i musikbranschen, men också mycket skönlitteratur, bl.a. poesi. Han upplever att han är med i juryn för att representera Grankulla stadsbibliotek som den här gången står värd för litteraturpriset. Han tycker att det är särskilt trevligt att få läsa och bedöma de böcker som kommer till finalen.

Text: Ina Henriksson

Översättning: Susanna Söderholm