Kuvateksti: Oodi on saavuttanut suuren suosion. Talossa on keskimäärin 9 000 käyntikertaa päivässä. Kuva avajaisista 6.12.2018. Kuva: Daniel Leiviskä.

På tisdagen den 26.3 väntas den miljonte besökaren komma till Centrumbiblioteket Ode

Helsingfors centrumbibliotek Ode har varit öppen för allmänheten i knappa fyra månader sedan öppningsdagen 5.12.2018. Ode har varit mycket populärt eftersom den miljonte besökaren förväntas stiga in genom bibliotekets dörrar under tisdagen den 26.3. Denna besökare belönas med Odes tygkasse full med överraskningar, dessutom sjänker Kino Regina, som fungerar på Ode, biobiljetter och Fazers kafé bjuder på kaffe.

– Jag gläder mig verkligen över att Ode har blivit stadsbornas gemensamma utrymme. Innan biblioteket öppnade estimerade vi antalet årliga besökare till 2,5 miljoner. Publiken har fått vara delaktig i planeringsarbetet och resultatet av detta ser vi nu i besökarströmmarna. Människorna fick vad de ville ha och de återvänder därför, berättar Odes direktör Anna-Maria Soininvaara.

På Ode har cirka 9 500 nya bibliotekskort gjorts efter att biblioteket slog upp sina dörrar och biblioteket har i medeltal 9 000 besök dagligen. Talet varierar beroende på veckodag och på bibliotekets evenemang. Under öppningsfestligheterna 5-6.12.2018 hade Ode 55 000 besökare.

– Jag är verkligen glad över att Ode har ökat alla biblioteks synlighet och popularitet. Efter att Ode öppnade har Helsingfors bibliotek haft över 2,5 miljoner besökare, bibliotekens läsesalar är fulla från morgon till kväll, nedladdningarna av elektroniska material har mångdubblats, efterfrågan på speciellt barnlitteratur har dessutom stigit kraftigt överallt i Helsingfors. Jag tackar våra kunder för förtroende och tålamod då den stora efterfrågan förorsakar köer till såväl läsutrymmen som i materialreservationer, säger Katri Vänttinen som är chef för bibliotekstjänsterna i Helsingfors.

Ode har planerats som en helhetsupplevelse för besökaren och i biblioteket möts den levande stadsvardagen och modern arkitektur i Helsingfors. Ode består av tre olika våningar, var och en med sin unika atmosfär. Utrymmena är tillgängliga för alla under sju dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll.

Iso Omena biblioteket i Esbo var Finlands livligaste allmänna bibliotek år 2018 med ca. 1 350 000 besökare. Med stor sannolikhet kommer Ode att ta titeln för år 2019.

Fakta om Ode

Yta: 10 000 kvadratmeter

Öppningsdag: 5.12.2018

Ode är en av Helsingfors stadsbibliotekets 37 enheter och en del av Helmet-biblioteksnätverket.

Arkitektbyrå: ALA Arkkitehdit

Byggnadsentreprenad: YIT Suomi

Bild: Daniel Leiviskä