Skönlitteraturen är sommarens varaktiga favorit: Dessa böcker läses i sommar i huvudstadsregionen!

Utgående från Helmet-bibliotekens utlåningsdata försjunker sig invånarna i huvudstadsregionen på somrarna i skönlitteraturen, och särskilt deckarna svajar i toppen av listorna. Utöver böcker är reseguider och e-tidningar under sommaren enkla att läsa under bilresor eller på stugan.

Titeln för huvudstadsregionens populäraste författare innehas för närvarande av Satu Rämö, eftersom hela två av Rämös verk ryms med bland Helmet-bibliotekens tre populäraste verk: Rósa & Björk samt Hildur. Det tredje mest utlånade verket i huvudstadsregionens bibliotek är Tommi KinnunensPimeät kuut. På listan finns också finländarnas eviga favoriter, såsom Camilla Läckberg, Kari Hotakainen, Lars Kepler och Lucinda Riley, känd för sin jättepopulära bokserie Seitsemän sisarta.

”Under sommaren har människorna klart mer tid för läsaktiviteter och många är intresserade av att bekanta sig helt grundligt med bibliotekets utbud och vårens nyheter”, säger Virva Nousiainen-Hiiri, chef för biblioteksnätets gemensamma tjänster i Helsingfors stadsbibliotek.

Turismen är ett tema som intresserar invånarna i huvudstadsregionen oavsett årstiden. På finska publiceras numera färre turistguider än tidigare, men e-biblioteket erbjuder ett omfattande urval av engelskspråkiga guider, såsom verk i den kända Lonely Planet-serien.

”Utöver de traditionella Lonely Planet-reseguiderna är för närvarande reseberättelser och verk som berättar om resefotografier populära. Är det en trend att man vill göra något betydelsefullt eller kreativt under semestern?”, funderar Nousiainen-Hiiri.

Vetenskap och hobbyer med naturtema intresserar i e-tidningar

De mest lästa e-tidningarna i Helmet-bibliotekets samlingar är Iltalehti, Me Naiset, Anna, Suomen Kuvalehti och Tekniikan Maailma. Mest lästid används på Tiede-lehti och tidningar med hobbytema, såsom Kalastuslehti.

”När våren och sommaren anländer tar sig människorna ut och ut i naturen.” Detta syns också som ett växande intresse för trädgårds- och resetidningar, precis som på boksidan. Vi har givetvis många andra hobbytidningar om till exempel båtliv, fiske, motion och matlagning”, berättar Tuija Kalke, e-informatiker.

Av svensk- och engelskspråkiga tidningar är Hufvudstadsbladet, Svenska Dagbladet, The Guardian, Aftonbladet och The Washington Post de populäraste. Även italienska, spanska och franska tidningar, såsom Corriere della Sera som utkommer dagligen i Milano, Le Figaro som utkommer dagligen i Paris, El País som utkommer i Madrid och den franskspråkiga tidningen L' Equipe som fokuserar på idrott och som utkommer i huvudstadsregionen, spelar en viktig roll i statistiken.

Helmet-bibliotekets e-material kan läsas avgiftsfritt var du än är. Logga in till e-biblioteket med bibliotekskortet och njut av tidningarna och böckerna, till exempel när du kopplar av på sommarstugan.

E-bibban >

Tatu ja Patu står i toppen av de populäraste barnböckerna

Den mest populära boken bland barnböcker är för närvarande TrollsMestarietsivä Peppunen: kadonneen currymausteen tapaus. Aino Havukainens och Sami Toivonens populära Tatu ja Patu-verk har dock erövrat toppen på lånelistan. Av de tio mest utlånade barnböcker är rentav sju Havukainens. På listan finns även andra verk som är kända bland finländska barn, såsom böcker som tillhör Jeff Kinneys serie Neropatin päiväkirja samt verk som producerats av Paula Noronen och Tiina Nopola.

Helmet-bibliotekens populäraste material under sommaren

De fem mest utlånade böckerna:

 1. Satu Rämö: Rósa & Björk
 2. Satu Rämö: Hildur
 3. Tommi Kinnunen: Pimeät kuut
 4. Meri Valkama: Sinun, Margot
 5. Enni Mustonen: Kasvattitytär

De fem mest reserverade böckerna:

 1. Satu Rämö: Hildur
 2. Satu Rämö: Rósa & Björk
 3. Lucinda Riley & Harry Whittaker: Atlas, Papa Saltin tarina (översatt till finska av Hilkka Pekkanen och Tuukka Pekkanen)
 4. Iida Rauma: Hävitys : tapauskertomus
 5. Satu Rämö: Jakob

De fem mest lästa e-tidningarna:

 1. Iltalehti
 2. Me Naiset
 3. Anna
 4. Suomen Kuvalehti
 5. Tekniikan Maailma

De fem mest utlånade barnböckerna:

 1. Troll: Mestarietsivä Peppunen - kadonneen currymausteen tapaus
 2. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu kesäleirillä
 3. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-Hirviö ja muita outoja juttuja
 4. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun avaruusseikkailu
 5. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja: kaikkien aikojen ensimmäinen satukirja, jossa on käyttöohjeet!

Bild: Suvi-Tuuli Kankaanpää / Helsingfors stad