Tölö bibliotek fyller 120 år och bjuder in stadsborna på fest

Torsdag 26.9.2019 fyller Tölö bibliotek 120 år. Det äldsta filialbiblioteket i Helsingfors firas hela dagen lång och det utlovas program för alla åldrar.

Biblioteket inledde sin verksamhet 26 september 1899 i Villa Valo invid nuvarande hörnet av Mannerheimvägen och Runebergsgatan. Tölö bibliotek hann verka på fem olika platser innan det år 1970 flyttade in i det nuvarande huset. Biblioteksbyggnaden ritades av Aarne Ervi, som strävade efter att förena byggnaden och den omgivande parknaturen på ett harmoniskt sätt. Huset präglas av välvda former, ljusa färger och ett aktivt sätt att ta tillvara ljusets inverkan. Det nya biblioteket är inte endast en vacker byggnad, utan från första början har det varit ett aktivt bibliotek fullt av användare.

Det 120 år gamla Tölö bibliotek är Tölös hjärta, älskat av invånarna. Biblioteket fungerar som en plats för studier och arbete. Många slags grupper samlas i biblioteket och varje dag arrangeras evenemang i samarbete med olika aktörer. Barnen får läsa för läshundar och seniorer får hjälp med IT. På Terrassen i 4 våningen arrangeras konserter och en gång i veckan finns här en populär advokatjour. Dörren är flitigt i användning – Tölö bibliotek är Helsingfors stadsbiblioteks fjärde mest populära bibliotek.

På festprogrammet då Tölö bibliotek firar sin födelsedag står författarbesök och Tölös historia på ”Stadislang”.  Du får också läsa minnen av biblioteket som bibliotekets användare berättat, samt titta på Helsingforsfotografier av Signe Brander. Från kl. 13 bjuder vi på födelsedagskaffe med tårta. Familjens minsta får ta del av födelsedagspyssel under hela dagen och festen kulminerar i trollkarlen Toomas Pitkänens föreställning kl. 18.