Asta Kuosmanen, Marttaliitto ry: Biblioteket lyfter fram gör det själv-kulturen

Asta Kuosmanen är ledande sakkunnig på Marttaliitto och hennes specialområden är hållbar utveckling, köksträdgårdar och marthatraditioner.

"Lånet är bibliotekets grundidé, ett klokt sätt att använda resurserna och spara på naturtillgångarna. Biblioteket lånar numera också mycket annat än böcker, t.ex. föremål av olika slag. Det är en utveckling åt rätt håll. Bibliotekens verkstäder, med sina symaskiner och overlockmaskiner och verktyg som kan lånas, är fantastiska. Om du tillfälligt behöver ett verktyg kan det vara onödigt att köpa det och sedan ha det oanvänt i något skåp.

Litteraturen stöder gör det själv- och reparationskulturen eftersom du kan söka råd och instruktioner i faktaböcker. I biblioteket kan personalen eller andra besökare hjälpa dig att använda en apparat. Biblioteket hör traditionellt ihop med inlärning.

Biblioteket blir alltmer en mötesplats och ett ställe för evenemang. Där är det lätt att nå människor t.ex. för återvinning av föremål, för matringar och för olika slags utställningar. Biblioteket kunde i ännu högre grad samarbeta med olika organisationer och t.ex. arrangera fler evenemang som uppmuntrar till att sy och reparera eller till snickeri. Bl.a. ”kässämartat”, medlemmar i Marttaliitto som specialiserat sig på handarbete, har ofta varit med på den här typen av evenemang.

Förr lärde man sig hantverk och handarbete i hemmet, men numera måste man ofta lära sig sådant på särskilda kurser eller liknande. Många finländare har mycket att lära sig, men å andra sidan verkar gör det själv-trenden vara på uppåtgående. Som ett exempel kan nämnas Marttaliittos populära jippon kring yllesockor och grytlappar. Framtidens hantverksskicklighet kan också vara att printa ut föremål i 3D eller att bygga en robot.

Att använda sina händer är grundläggande kunskap som alltid kommer att behövas. Biblioteken har en strålande möjlighet att lyfta fram gör det själv-kulturen och att ta tillvara dess uppåtgående trend. I biblioteket är tröskeln låg för den som vill delta och det ökar jämlikheten i samhället."