Bibbans bästa tips: Serier för vuxna
Serier finns det lika många sorter av som det finns romaner: serier för barn och för vuxna, långa episka verk och korta enrutingar, scifi och social realism, invecklat ritade och streckgubbar. Här kommer tips om en rad personliga favoriter av både äldre och nyare datum. Det handlar om serier för vuxna, med betoning på humor och ironi. Och dessutom lite feminism, för det skadar aldrig.
Johanna Rubin Dranger blev bekant för många med sin seriebok Fröken Livrädd & kärleken och dess uppföljare Fröken Märkvärdig & karriären. Här är det fråga om längre berättelser om att hitta sin plats i världen, komma underfund med relationer och jobb, få barn och på något sätt lyckas ta hand om dem. Johanna Rubin Dranger viker inte undan för det svarta, men är lika bra på att plocka fram humorn.
Lästips: Alltid redo att dö för mitt barn
Det vimlar inte direkt att finlandssvenska serietecknare som får se sina verk utgivna. En som tack och lov lyckats med det är
Sebastian Nyberg
, som tidigare både haft serieblogg och gett ut på eget förlag. Nu har Schildts & Söderströms tagit sitt förnuft till fånga och gett ut boken
Basses bästa
. Fyrrutingar om Svenskfinlands egenheter och livets märkligheter, alla fyndigt fångade.
Lästips: Basses bästa
Henrik Lange
är serietecknaren och illustratören som bland annat ligger bakom böcker som
80 romaner för dig som har bråttom
, där kända romaner kokas ner till korta seriestrippar. Han har medverkat i flera tidningar, inte minst bokbranschens egen tidning Svensk Bokhandel där han kommenterat svenska författare och boktrender på ett träffande och humoristiskt sätt.
Lästips:
Den sämsta får du gratis
Serietecknaren
Åsa Grennvall
gör mest böcker med självbiografiskt material. En speciellt stark historia är
Deras ryggar luktade så gott
, om en uppväxt med fullständigt känslokalla föräldrar. Det som huvudpersonen får utstå i sitt barndomshem sätter djupa spår i henne. Samtidigt är det också en positiv berättelse om att överleva känslomässig misshandel och hitta ett eget och friskt sammanhang.
Lästips: Deras ryggar luktade så gott.
Jan Berglin
har länge varit en av mina personliga favoriter. Han är mest känd för sina fyrrutingar, som han gör tillsammans med sin fru Maria Berglin. En äkta berglinare sätter fingret rakt på samhällets idiotier, modernitetens bekymmer och dumt folk i största allmänhet. Åt Berglin sitter man och skrattar högt för sig själv, tills ens omgivning irriterat frågar vad man fnittrar åt. Efter det skrattar man högt tillsammans.
Lästips:
Bronto Berglin. Samlade serier av Jan & Maria Berglin 1999-2008
Nina Hemmingson
har fått mycket uppmärksamhet för sina serier, som ironiserar över kvinnlighet, klichéartade könsroller och må-bra-idealet. Hennes stirriga figurer har bland annat stått på teaterscenen i Finland, där seriealbumet
Jag är din flickvän nu
blev pjäs på teater Viirus. Enskilda bilder och strippar på några rutor är det format Hemmingson jobbar mest med.
Lästips:
Mina vackra ögon
En man inte ska missa om man råkar gilla ironiska enrutingar är
Jan Stenmark
, som blivit känd för sin nyskapande användning av gamla vykort och damtidningsillustrationer. Tillsammans med de lustiga korta texterna får den gamla bildvärlden en helt ny innebörd. För att citera ett Stenmark-rim: ”Ingen av oss märkte att pappa blivit galen. Hans skratt lät helt naturligt till Schlagerfestivalen.”
Lästips:
Örat mot väggen
Liv Strömquist
har inte utan orsak blivit mycket omtalad för sina feministiska serier. Hennes serier kunde egentligen beskrivas som intelligenta könsteoretiska analyser av samhällsfenomen, men då skulle väl ingen orka läsa dem. Bättre kanske att säga vad de också är: roliga tecknade satirer som träffar mitt i prick.
Lästips:
Prins Charles känsla
Lina Neidestam
ritar något så ovanligt som en humoristisk, kvinnlig huvudperson som ”tar för sig” och gör misstag. Här får seriefiguren Zelda vara lika slapp och felbemängd som vanligtvis bara är tillåtet för manliga hjältar.
Lästips:
Zelda – kampen fortsätter
En som ligger på gränsen mellan serier och ”annan konst” är illustratören
Jesper Waldersten
. Hans senaste bok
Allt brinner!
hittar du därför i bibliotekets konsthylla. Waldersten gör vad man kunde kalla enrutingar där bilden ofta kombineras med text. Bilderna är fulla av svart humor och oväntade vändningar. Inget för den som vill ha episka berättelser och långsträckta historier, men fullt av ironiska pärlor att hänga upp på kylskåpsdörren.
Lästips:
Allt brinner!
Text: Maria Grundvall