Böckerna som gör dig klimatsmartare

Vill du lyfta din kunskap om klimatet till nästa nivå? Här är böckerna som tar dig vidare när du vill göra något för att motverka klimatkrisen, men inte riktigt vet var du ska börja. 

Böcker att börja med

111 sätt att rädda planeten
Karvonen, Jonna & Schjulström, Marie (red.)

En bok för dig som vill ha en lättförståelig sammanfattning av konkreta saker som privatpersoner kan göra för att motverka klimatkrisen. Författarna går igenom vardagslivets olika områden, från köket till arbetslivet.

Min lilla gröna : tips för en ekologisk vardag
Degerth, Julia

Finlandssvenska bloggaren Julia Degerth går igenom grunderna i ett klimatvänligt liv. Tipsen kan anpassas till läsarens ambitionsnivå - laidback, lagom eller hardcore - och boken uppmuntrar till konkreta, personliga målsättningar. Passar särskilt bra för unga vuxna.

SOS : vad du kan göra för att minska ditt klimatavtryck
Wynes, Seth

En bok för den som vill vara så effektiv som möjligt i sitt klimatengagemang. Författarens mål är att ringa in de klimatåtgärder som en ensam individ kan genomföra och som har störst effekt på utvecklingen.

När du vill fördjupa dig

Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft
Nilsson, Johanna m.fl. (red.)

För dig som vill ta steget från passiv åskådare till aktiv klimatpåverkare. Hur kan vi stöda en hållbar utveckling, och hur får vi med oss andra i processen? En bok som vill uppmuntra och entusiasmera sin läsare.

Klimatpsykologi : hur vi skapar hållbar förändring
Andersson, Hylander & Nylén (red.)

Varför gör ingen någonting? Författarna reder ut varför vi väljer att förneka och prokrastinera trots att klimatkrisen är akut. Här får du svaret på varför strategierna som hittills använts i klimatarbetet inte alltid varit så framgångsrika - och förslag på vad vi kan göra istället.

Bråttom men inte kört : frågor och svar om klimatet
Edman, Stefan

För dig som vill ha en snabb uppdatering av läget och få svar på vanliga frågor och invändningar. Fokus ligger på de positiva lösningar som kan skymtas vid klimatkrisens horisont. Perspektivet är brett och samhälleligt, snarare än åtgärder på individplan.

Klimatsynda! Så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri
Goldman, Mattias

Boken för dig som har gett upp hoppet om människan som moralisk varelse. Om vi alltid tycks ägna oss åt de sju dödssynderna, varför inte låta dem rädda klimatet? Gör klimatkampen lönsam och sexig, tycker klimatprofilen Mattias Goldmann. En tankeväckande bok om hur vi pratar om klimatet.

Bo, äta, resa

Studentköket : klimatsmart
Djuphammar, Lena & Johnsson, Ann-Cathrine

Vardagsmat på klimatsmart sätt. Tyngdpunkten ligger på vegetariska ingredienser, men visst ryms en del kött och fisk med ändå. Den här typen av diet gynnar dessutom plånboken. Tydliga instruktioner som är snabblästa för den vana kocken och enkla att följa för den ovana.

Kloka hus : så skapar vi ekohusen att leva i
Ehrenberg, Johan & Welin, Gunilla

Två ekohusentusiaster skriver om hur man bygger miljövänligt, och resultatet är en inspirerande bok om boende som belastar klimatet så lite som möjligt. Du som tänker bygga eller renovera kan plocka med dig idéer här.

Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet
Rosén, Susanna

Konkreta råd kring vad man själv kan göra i trädgården för att spara på resurserna och gynna pollinerande insekter. Här lär du dig hur du tar tillvara det som redan finns i din trädgård.

Tågsemester
Elfors, Susanna & Wrede, Eva (red.)

Hur är tåget egentligen som alternativ till flyg på semesterresan? Här beskrivs resor i olika länder av dem som varit med, och allt från bokningstips till klassiska tågsträckor gås igenom. Bonustips: systerboken Tågsemester Norden extra allt.

För barnen

Virrigt väder! Varför förändras klimatet?
Ertimo, Laura & Ahokoivu, Mari

Den här boken tar sig an den utmanande uppgiften att förklara något så komplicerat som klimatförändringen för barn i lågstadieåldern. Också fenomen som klimatförnekare ryms med utan att förskönas. Tyngdpunkten läggs ändå på positiva lösningar som också barn kan vara en del av.

Sopor : allt om de mest störande sakerna i världen
Raidt, Gerda

Sophantering är en konkret del av klimatarbetet som också barn kan delta i. Här får läsaren lära sig vad som händer med det som slängs i sophinken - det försvinner naturligtvis inte magiskt ur tillvaron - och vad vi alla kan göra för att minska på sopberget.

Text: Maria Grundvall, Grankulla bibliotek
Bild: Unsplash