Fakta och berättelser om djur

Djurens vecka firas 4 - 10.10. Ta en titt på djurvännens boktips!

Jennifer Ackerman: Bevingad intelligens: i huvudet på en fågel

Dum som en gås eller klok som en uggla? Sanningen om fåglarnas mentala förmågor är långt mycket mer invecklad än så. Från kråkfåglarnas överraskande förmåga att använda verktyg till talgoxarnas invecklade sociala sammanhang och flyttfåglarnas ännu relativt outforskade navigeringskapacitet berättar Jennifer Ackerman i Bevingad intelligens om de senaste forskningsrönen

Joy Adamson: Född fri: berättelsen om lejonet Elsa

Första delen i berättelsen om det världsberömda lejonet Elsa där Joy Adamson tar hand om en föräldralös lejonunge. Ingen har tidigare lyckats med att släppa ut ett tamt lejon i det fria, men Joy kommer att försöka. Den sanna berättelsen om Elsa blev mycket populär och väckte en förståelse för vilda djur som individer och behovet av att skydda dem.

Richard Adams: Den långa flykten

En dag bryter en flock vildkaniner upp från sina ängar, hotade av människornas framfart, för att söka sig en ny boplats. Detta blir början på en lång resa kantad av fiender och farligheter - en resa som kräver tillit, mod, ansvar och tålamod - men efter en lång och utmanande färd, kan de äntligen förverkliga drömmen om ett nytt hem på det trygga Watership Down.

Rien Poortvliet: Hundar

Det här bildverket av den uppskattade konstnären Poortvliet är en fröjd för konst- och hundälskarens öga. De korta berättelserna, observationerna och faktauppgifterna om olika hundraser är handskrivna vilket ger ett trivsamt intryck av en anteckningsbok.

Bild: Aino Mikkola